Ambulanţierul care se grăbea să ducă sânge bolnavilor de cancer a rămas fără permis. Cum s-au contrazis judecătorii în acest caz
0Tribunalul Vaslui a decis suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile în cazul unul ambulanţier al Serviciului de Ambulanţă Vaslui, sancţionat de un echipaj al Poliţiei Rutieră în timp ce se grăbea să transporte sânge la un spital de oncologie. Ambulanţierul a depăşit pe linie continuă chiar autospeciala echipajului rutier, care, ulterior, l-a şi oprit.
Decizia pronunţată de Tribunalul Vaslui este definitivă şi răstoarnă hotărârea instanţei de fond care a dat câştig de cauză ambulanţierului.
În primă instanţă, Judecătoria Vaslui a decis aplicarea unui avertisment în locul amenzii de 580 de şi a înlăturat sancţiunea complementară a suspendării permisului pentru 30 de zile.
Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Vaslui a atacat sentinţa instanţei de fond, iar, în apel, Tribunalul Vaslui avea să-i dea câştig de cauză.
”Menţine sancţiunea complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 zile, aplicată prin procesul-verbal contestat. Păstrează celelalte dispoziţii ale hotărârii apelate”, se menţionează în hotărârea pronunţată pe 21 noiembrie de Tribunalul Vaslui.
Defectarea instalaţiei de aer condiţionat de pe ambulanţă, motivul grabei
Cazul, care a stârnit multe controverse în rândul opiniei publice, a avut loc pe 30 iunie 2017, pe DN 24, în judeţul Vaslui. Ambulanţierul Liviu Mihalache se afla în misiune şi transporta sânge de la Centrul de Transfuzii Bârlad, la Institutul de Oncologie Iaşi. Pe drum, sesizând că sistemul de aer condiţionat nu mai funcţionează, iar afară era caniculă, a decis să se grădească pentru a ajunge cu produsele sanguine în siguranţă la destinaţie. Ambulanţa avea pornite semnalele luminoase, însă după efectuarea depăşirii pe linia continuă a fost oprită de echipajul de Poliţie, care l-a sancţionat pentru că transportul de sânge nu reprezenta o urgenţă, fiind încadrat la cod verde.
”Petentul a recunoscut faptul că a circulat cu viteză şi a încălcat marcajul longitudinal continuu, însă a motivat că se grăbea, întrucât efectua un transport de produse sanguine şi că a constatat că i se defectase aerul condiţionat în maşină, iar afară era foarte cald, fiind vară, astfel încât a fost nevoit să mărească viteza şi chiar să depăşească pe linie continuă pentru a ajunge cât mai repede la destinaţie şi a preda produsele sanguine în stare conformă”, se menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui.
De asemenea, la proces a fost depus ca probă şi devizul cu cheltuieli afarent operaţiunii de încărcare cu freon a instalaţiei de aer condiţionat de pe ambulanţă, întocmit trei zile mai târziu.
Scopul urmărit de ambulanţier, însuşit numai de prima instanţă
În motivarea instanţei de fond, prin care s-a admis plângerea contravenţională a ambulanţierului, judecătorii au invocat împrejurările în care s-a produs evenimentul, scopul urmărit, dar şi faptul că depăşirea nu a periclitat cu nimic circulaţia pe drumul public.
”Instanţa, examinând procesul-verbal conform competenţei oferite de art. 34 alin. 1 teza finală din O.G. nr. 2/2001 de a aprecia asupra sancţiunii stabilite, consideră că, faţă de criteriile prevăzute de art. 21 din O.G. nr. 2/2001, de datele înscrise în procesul-verbal contestat, de împrejurările concrete de săvârşire a faptei (faptul că se defectase instalaţia de A/C din autoturismul condus de petent, că petentul la momentul respectiv transporta produse sanguine, că era vară şi era cald şi exista riscul de alterare a produselor transportate), de scopul urmărit, de urmările produse (faptul că nu a fost stingherită sau periclitată în niciun fel circulaţia pe drumul public) instanţa apreciază că scopul punitiv al încheierii procesului-verbal şi al sancţionării petentului poate fi realizat şi prin aplicarea sancţiunii contravenţionale principale a avertismentului”, se mai menţionează în hotărârea Judecătoriei Vaslui. Totodată judecătorii au atras atenţia ambulanţierului ”asupra pericolului social al faptei săvârşite şi asupra necesităţii respectării dispoziţiilor legale în vigoare”.
Argumentele instanţei de fond nu fost însuşite de judecătorii Tribunalului Vaslui care au apreciat că ambulanţierului trebuie să i se suspende dreptul de a conduce pentru 30 de zile, aşa cum au dispus agenţii rutieri.
Hotărârea Tribunalului Vaslui nu a fost încă motivată.