Învăţătoare cu experienţă, dar fără studii superioare: "Nu simt că dacă aş merge la facultate aş fi un dascăl mai bun"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rodica Jişa, un dascăl apreciat. FOTO: Vali Silaghi
Rodica Jişa, un dascăl apreciat. FOTO: Vali Silaghi

Ordonanţa 92, publicată în Monitorul Oficial, prevede ca educatorii şi învăţătorii fără studii superioare să le facă în decurs de şase ani. Mulţi dintre dascălii cu experienţă nu văd utilitatea acestui demers. Printre ei şi Rodica Jişa, din Timişoara.

Învăţătoarea are 55 de ani şi predă de 35, prin "mâinile" ei trecând deja numeroase generaţii de timişeni. "Facultatea ar putea fi utilă pentru generaţiile mai tinere, care poate n-au făcut Ligeul Pedagogic, n-au făcut atâta metodică. Poate au făcut o facultate unde nu au învăţat aceste lucruri specifice meseriei. Colegele care au făcut colegiul au spus că nu au făcut acolo pregătirea de dascăl la acelaşi nivel ca în Liceul Pedagogic. Nu simt că mi-aş îmbunătăţi metoda de lucru sau că aş fi un dascăl mai bun, nu ştiu dacă-i neapărat necesar, poate pentru persoane care nu au la bază un liceu pedagogic sau au făcut studii superioare în alt domeniu", a spus Rodica Jişa.

Bănăţeanca este de părere că un liceu pedagogic făcut temeinic nu este cu nimic inferior studiilor superioare în meseria pe care şi-a ales-o. "Chiar am făcut o şcoală foarte bună în Liceul Pedagogic, cu multă practică, pentru că până la urmă aşa înveţi o meserie. Când eşti bine pregătit chiar cred că nu mai e cazul să faci şi facultate. Am colege care au făcut colegiul, de teamă că vor veni colege mai tinere, cu studii superioare, care pot să le înlocuiască. Dar nu au învăţat meserie acolo. Eu am făcut cinci ani Liceul Pedagogic, ulterior s-a redus la patru ani. Era bazat pe multă pedagogie, psihologie, probleme speciale de pedagogie, am învăţat foarte multe legate de specificul meseriei. Plus metodică la fiecare materie de predat. Eu zic că diploma de învăţător pe care am primit-o nu am primit-o degeaba. Cu oricine veţi vorbi din generaţia mea vă vor spune că am ieşit dascăli de profesie", a declarat doamna Jişa.

"Practicând atâta vreme meseria asta ajungi să cunoşti particularităţile de vârstă, am învăţat cât de important este să-l faci pe copil să-i placă să vină la şcoală. Asta este una dintre marile satisfacţii. Am lucrat în diferite medii, cu copii din toate categoriile sociale şi consider că am făcut treabă bună cu educaţia pe care am primit-o şi pentru care le mulţumesc profesorilor mei", a mai spus dascălul.

Nu ştie dacă va merge la facultate

Rodica Jişa nu s-a hotărât dacă va merge sau nu la facultate pentru a continua munca în domeniu. "Nu mai am copii acasă, nu mi-ar fi greu să merg patru sau şase ore pe zi la facultate, dar nu simt că mi-ar îmbunătăţi munca. Nu cred că voi merge la facultate. Multe colege spun «noi ce altceva putem să facem?». Am făcut curs de calculatoare, ştiu limbi străine, germană, franceză, engleză, dacă vreau mai bine fac un curs şi mă reprofilez, că şi aşa nu suntem aşa de bine retribuiţi. După 35 de ani de muncă să ai sub 1.600 de lei pe lună nu-i foarte mult. Însă m-am făcut dascăl din pasiune, mi-a plăcut, poate de aceea şi rezistăm mulţi dintre noi", este de părere învăţătoarea de la Giarmata Vii.

Orice moment din oră trebuie să fie folosit nu doar pentru a informa copilul, ci şi pentru a-l educa

"Am făcut foarte multă practică în Liceul Pedagogic, unde erau elevi foarte buni, iar practica de final am făcut-o la Generală 16, iarăşi o şcoală de elită în oraş. Pentru că am avut media 8.25 am ajuns în mediul rural, unde am văzut o diferenţă, dar ce am învăţat, ce am acumulat în cinci ani de pregătire profesională m-a ajutat să mă adaptez, să le stârnesc interesul, să ridic nivelul copiilor. În profesia asta nu poţi să te îmbolnăveşti prea des, trebuie să mergi cu elan, trebuie să te joci, să te copilăreşti, să joci puţin teatru, să ştii foarte multe, pentru că orice moment din oră trebuie să fie folosit nu doar pentru a informa copilul, ci şi pentru a-l educa", a mai spus Rodica Jişa.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite