Timişoara mai are trei luni pentru amenajarea Pădurii Verzi. Ce se întâmplă în caz contrar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea Verde de la marginea Timişoarei FOTO Adora Vest
Pădurea Verde de la marginea Timişoarei FOTO Adora Vest

Pădurea Verde este astăzi o parte rămasă dintr-un imens codru secular care se întindea din nordul Timişoarei până spre Arad. În urma unor săpături arheologice, s-a găsit chiar şi un mormânt sarmatic, ceea ce dovedeşte că a fost locuit din Antichitate.

În 2020, după opt ani de discuţii, Guvernul României a transferat aproape 520 de hectare de pădure aflată în administrarea Romsilva în proprietatea Primăriei Timişoara. Înainte, Timişoara avea doar 50 de hectare din pădure. Aşa s-a deschis o nouă etapă în istoria Pădurii Verzi, care ar urma să fie amenajată în pădure-parc, fără să se taie copaci.   

Administraţia oraşului trebuia să facă un proiect de amenajare a acestei suprafeţe, precum şi amenajarea propriu-zisă, altfel, statul român o ia înapoi. Trebuie lansat de urgenţă un concurs de soluţii, pentru definirea conceptului de pădure-parc şi pentru elaborarea proiectului tehnic cu detalii de execuţie. 

„Pădurea a fost preluată de Primăria Timişoara, mai puţin liniile parcelare. Obligaţiile Primăriei erau că în primii doi ani trebuia realizat un studiu de fundamentare pentru transformarea acestei păduri în pădure-parc, fapt care nu s-a întâmplat până acum. Riscul de a pierde Pădurea Verde este foarte mare, pentru că timp de un an şi nouă luni nu s-a demarat nicio acţiune pentru deblocarea situaţiei”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără. 

Pentru a rezolva problema cât mai rapid, Tabără a plecat la Bucureşti, la Ministerul Mediului şi Pădurilor. 

„Interesul este de a păstra şi amenaja această pădure. Am purtat discuţii cu reprezentanţi ai Ministerul Mediului şi Pădurilor despre acest demers atât de important pentru Timişoara, dar mai ales pentru a găsi soluţii, lucru care s-a şi întâmplat. Acum, mingea este în terenul nostru. I-am comunicat domnului primar cele discutate la Bucureşti, i-am prezentat soluţiile şi faptul că mai avem doar trei luni la dispoziţie pentru rezolva situaţia”, a mai declarat Cosmin Tabără. 

Pădurea Verde

FOTO Adora Vest

Primul pas este realizarea acestui studiu în regim de urgenţă. Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că s-a intrat în impas din cauza faptului că Guvernul a transferat Pădurea Verde fără alei. Primăria a transmis că serviciile de elaborare a studiului de fundamentare pentru amenajarea pădurii-parc în Pădurea Verde urmează să fie publicate în scurt timp. 

„Caietul de sarcini şi documentaţia tehnică este aproape în întregime finalizată. Există prevăzute fonduri în bugetul local pentru această achiziţie. Suntem încrezători că acest blocaj va fi depăşit”, au transmis cei de la Primăria Timişoara. 
 

Pădurea Verde

Pădurea Verde se întinde pe 700 de hectare, iar de ea beneficiază şi localităţile care o înconjoară: Dumbrăviţa şi Giarmata Vii. Pădurea are atât rol ecologic, de echilibrare climaterică a zonei, cât şi de recreere. Este locul ideal pentru petrecerea timpului liber în natură, plimbări, jogging, mers cu bicicleta sau picnic. 

Animale sălbatice şi păsări

Specia de arbori predominantă în pădure este stejarul, dar se mai găseşte arţar, ulm, palatin, corn, mulţi dintre arbori având vechime de peste o sută de ani. Din 1970 nu s-a mai permis tăierea copacilor astfel că vegetaţia s-a îndesit. 5 % din arborii existenţi au vârsta cuprinsă între 101 şi 120 de ani, 21 % între 81 şi 100 de ani, predominând arborii cu vârsta cuprinsă între 61 şi 80 de ani în proporţie de 41%.

Pădurea Verde

FOTO Adora Vest
 

În pădure trăiesc şi animale sălbatice: căprioare, iepuri, mistreţi, veveriţe şi varietate mare de păsări. La marginea pădurii dinspre Dumbrăviţa se află un lac de acumulare unde se poate pescui.  

În 2009, au fost marcate prin pădure patru trasee de bicicletă pe potecile existente, însumând 14 kilometri. Traseele sunt denumite prin culori: verde, roşu, portocaliu şi albastru şi traversează pădurea legând Calea Lipovei, Muzeul Satului, lacul Dumbrăviţa şi satul Giarmata Vii.   

Vă recomandăm să mai citiţi:  

Unde va fi amenajat cel mai mare parc din România. Pădurea Verde, „plămânul” încărcat de istorie

Pădurea Verde a ajuns în proprietatea Timişoarei. Avertismentul lui Robu pentru noua administraţie: Statul român o poate lua înapoi

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite