Moartea cumplită a unui gunoier strivit de maşina pe care lucra. De ce s-a decis că victima poartă jumătate din vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accidentul a avut loc în iunie 2019 în localitatea arădeană Sânleani FOTO specialarad.ro
Accidentul a avut loc în iunie 2019 în localitatea arădeană Sânleani FOTO specialarad.ro

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală în dosarul morţii unui tânăr de 29 de ani, călcat în iunie 2019 de maşina de gunoi pe care lucra. Judecătorii au stabilit că victima poartă jumătate din vina producerii accidentului.

Un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi interdicţia de a conduce pentru o perioadă de doi ani. Aceasta este pedeapsa primită de şoferul unei maşini de gunoi sub roţile căruia a murit un tânăr gunoier în vârstă de 29 de ani.

Accidentul a avut loc în iunie 2019, pe o stradă secundară din localitatea Sânleani, judeţul Arad. Autospeciala a intrat pe stradă pentru ridicarea gunoiului. În timp ce maşina mergea cu spatele, cei doi muncitori responsabili de ridicarea tomberoanelor stăteau pe scara din spate a autospecialei. La un moment, dat, şoferul s-a urcat cu partea stângă a maşinii pe o grămadă de nisip, iar unul dintre muncitori, care stătea pe partea stângă, s-a dezechilibrat şi a căzut.

Maşina de gunoi l-a strivit pe tânărul de 29 de ani, trecând cu roţile din spate peste capul acestuia.

Rechizitoriul procurorilor

În urma anchetei şoferul autospecialei a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, cu menţiunea că atât şoferul, cât şi victima sunt responsabili pentru producerea accidentului.

Potrivit procurorilor şoferul a greşit pentru că a încălcat prevederile legale care îl obligă să se asigure că poate circula cu spatele fără să pună în pericol siguranţa celorlalţi participanţi la trafic. De asemenea, în sarcina şoferului s-a reţinut că a încălcat prevederile legale care prevăd că „în locurile în care mersul înapoi este permis, dar vizibilitatea din spate este împiedicată vehiculul poate fi manevrat înapoi numai atunci când conducătorul acesteia este dirijat de cel puţin o persoană aflată în afara vehiculului”.

În privinţa victimei, procurorii au arătat că muncitorul a încălcat normele de securitate în muncă, pentru care tânărul a semnat, care arată că „în timpul colectării deşeurilor din poartă în poartă muncitorilor necalificaţi le este interzisă deplasarea pe treptele autogunoierului la manevrele de mers cu spatele”. „În timpul deplasării pe treptele posterioare ale autogunoierei muncitorii necalificaţi vor sta în poziţie verticală, cu ambele picioare poziţionate pe treaptă şi cu ambele mâini poziţionate pe cele 2 bare de susţinere”, arată normele de securitate în muncă pe care victima le-a încălcat.

Verdictul judecătorilor: vina este împărţită egal

În urma procesului, judecat în primă instanţă la Judecătoria Arad şi în apel la Curtea de Apel Timişoara, judecătorii au ajuns la concluzia că şoferul are 50 la sută din vina producerii accidentului, iar victima are, la rândul său, jumătate din vină.

„Inculpatul a efectuat manevre de mers cu spatele a autospecialei pe care o conducea fără să se asigure că lucrătorii necalificaţi sunt în cabina autospecialei, aceştia aflându-se în exterior, în partea posterioară a autogunoierei, unde puteau fi transportaţi doar la colectarea deşeurilor şi doar în condiţii de mers normale, cu max. 5 km/oră (nu şi manevre de mers cu spatele), conform normelor mai sus expuse. Victima nu stătea nici pe scara special destinată lucrătorilor, ci stătea sprijinit cu fundul de oblon, cu spatele la autospecială”, a arătat Judecătoria Arad, în sentinţa prin care şoferul autospecialei a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Astfel, judecătorii au decis că accidentul „s-a produs din culpa comună a inculpatului şi a victimei, fiecare având o contribuţie egală, în procent de 50% fiecare, ambii putând să preîntâmpine rezultatul prin respectarea măsurilor legale”. 

Daunele morale primite de familia victimei

În proces, mama şi fraţii tânărului decedat au cerut de la firma de asigurări la care era asigurată autospeciala de gunoi daune morale de sute de mii de euro. Judecătoria Arad a decis, însă, ca fiecare din cei patru fraţi ai victimei să primească câte 5.000 de euro daune morale, iar mama victimei 10.000 de euro. În apelul judecat la Curtea de Apel Timişoara a fost menţinută în cea mai mare parte sentinţa Judecătoriei Arad, fiind majorate doar daunele morale pentru mama victimei, de la 10.000 de euro, la 15.000 de euro.

„În ceea ce o priveşte mama victimei, Curtea apreciază, că suma de 10.000 euro reprezentând daune morale acordată de instanţa de fond este cam mică.  Prin urmare, având în vedere principiul şi criteriile enunţate, Curtea apreciază că suma de 15.000 euro pentru partea civilă cu titlu de daune morale reprezintă o satisfacţie echitabilă”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, care este definitivă.

Vă mai recomandăm să citiţi şi: 

Înregistrările video care dovedesc planul de asasinare a jurnalistului Dragoş Boţa: „De cinci ani ăla scrie de mine. O să-l împuşcăm”

Poliţist concediat după întâlniri de taină cu un interlop aflat în arest la domiciliu: „Scopul vizitelor a fost servirea unor mese“

Lider interlop român, acuzat că a comandat asasinarea unui jurnalist. Ce recompensă le-a promis executanţilor
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite