FOTO Cum arată Sinagoga Maură din Timişoara, închisă de peste 34 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sinagoga din cartierul timişorean Fabric, construită în perioada 1897-1899, a fost închisă în anul 1985 pe măsură ce majoritatea evreilor au emigrat în Israel.

Sinagoga din Fabric aşteaptă din nou vremuri mai bune. Lăcaşul de cult a decăzut în perioada comunistă, fiind închisă în anul 1985 pe măsură ce majoritatea evreilor rămaşi în oraş după cel de-al doilea război mondial au emigrat în Israel. 

Sinagoga a fost vandalizată de cinci sau şase ori, furându-se lampadare, diverse obiecte sculptate, lucrate manual. Ea a ajuns să se afle într-un avansat stadiu de degradare.

În anul 2009, pentru că nu avea bani de renovare şi sinagoga se ruina în fiecare zi, Comunitatea evreilor din Timişoara a cedat Sinagoga pe o perioadă de 35 ani către Teatrul Naţional din Timişoara, care dorea să o transforme în sală de spectacole. TNT avea la dispoziţie şapte ani să realizeze proiectul, însă din lipsă de fonduri a fost nevoită să renunţe. Sinagoga a fost preluată, în 2018, de Primăria Timişoara (pe o perioadă de 40 de ani), care promite să o transforme într-un spaţiu cultural neconvenţional. 
   

Fotografii din interiorul sinagogii

Fotografiile din interiorul sinagogii au fost realizate în 2018 de către Cristian Lipovan, un tânăr din Cluj-Napoca, pasionat de fotografierea spaţiilor abandonate. Acesta a pus pe picioare proiectul Placessuffering.com, realizând fotografii în România, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Franţa şi Ucraina, în Pripiat, oraşul fantomă, abandonat după catastrofa de al Cernobâl. Cristian Lipovan spune că doreşte să exploreze întreaga Europă, având o listă cu 500 de locuri abandonate.
 

Povestea sinagogii din Fabric

Sinagoga din cartierul timişorean Fabric a fost construită în perioada 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi elemente de stil neo-renascentist italian.

Sinagoga din cartierul timişorean Fabric a fost construită în perioada 1897-1899 în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice şi elemente de stil neo-renascentist italian. Proiectul arhitectural a fost realizat de către cel mai important arhitect de sinagogi de la începutul secolului XX, budapestanul Lipot Baumhorn, care a conceput, între altele şi sinagogile din Braşov, Rijeka, Szolnok, Zrenjanin sau Szeged.

image

Terenul a fost achiziţonat de către comunitatea de rit „status quo ante” din Fabric. În cinstea Amaliei Freund care a donat jumătate din valoarea terenului şi a fostului preşedinte al comunităţii evreieşti din Fabric, Bernát Deutsch, s-a dezvelit o placă în 1 iunie 1902, amplasată în nava templului.

Inaugurată în prezenţa primarului Karoly Telbisz.

Banii pentru ridicarea noii sinagogi au fost strânşi prin organizarea unei loterii publice de către comunitate, ai cărei membri înstăriţi au făcut contribuţii majore. Lucrarea i-a fost încredinţată antreprenorului timişorean Josef Kremer.

Sinagoga Fabric

FOTO Wikipedia.org
 

Sinagoga a fost inaugurată la data de 3 septembrie 1899, cu o predică a rabinului Jacob Singer, în prezenţa şefului comunităţii, Bernát Deutsch, şi a primarului Timişoarei, Karoly Telbisz. Orga a fost construită de faimosul meşter timişorean Leopold Wegenstein.

Este cunoscută şi cu numele de Sinagoga Maură, datorită stilului maur, sau Sinagoga Nouă, pentru că înlocuia vechea sinagogă din strada Timocului, cartierul Fabric. Ea se învecina pe atunci cu un braţ al canalului Bega.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite