De ce operele lui Brâncuşi de la Târgu Jiu nu au fost incluse în patrimoniul UNESCO
0Includerea Ansamblului monumental „Calea Eroilor” în patrimoniul UNESCO a fost amânată din nou. Este vorba de al treilea eşec, cu toate că de această dată Institutul Naţional al Patrimoniului a avut sprijinul unui expert internaţional, cu care a încheiat un contract
Pentru că primele două tentative au eşuat, autorităţile române care s-au ocupat de întocmirea dosarului au decis să propună includerea ansamblului realizat de Constantin Brâncuşi ca memorial de război, deşi în ultimii ani monumentele de acest fel nu au mai fost acceptate de către experţii UNESCO.
„Sunt trist, pentru că a fost amânată includerea Ansamblului Monumental ”Calea eroilor”, realizat la Târgu Jiu de Constantin Brâncuşi, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Decizia a fost luată în cadrul celei de a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, unde s-a discutat despre situaţia siturilor memoriale asociate conflictelor recente, cum este şi Ansamblul de la Târgu Jiu, realizat ca omagiu adus eroilor români din Primul Război Mondial“, a anunţat deputatul Mihai Weber, preşedinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO. Ansamblul monumental a fost asociat doar unui memorial de război.
„Nu s-a ţinut cont de valoarea artistică“
Deputatul PSD a spus că s-a greşit atunci când s-a propus ca ansamblul brâncuşian să fie inclus în patrimoniul UNESCO ca memorial de război, deşi valoarea principală este cea artistică: „UNESCO a solicitat unor grupuri de experţi independenţi să analizeze dacă includerea în Lista Patrimoniului Mondial a siturilor asociate conflictelor recente respectă principiile şi valorile UNESCO. Experţii au fost categorici şi au recomandat neincluderea acestora, decizie care afectează şi opera lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu. Din păcate, ansamblul monumental a fost asociat doar unui memorial de război, fără să se ţină seama şi de valoarea sa artistică şi de faptul că autorul a fost unul dintre părinţii sculpturii moderne.
Problema siturilor de război a stârnit vii dispute şi, în final, s-a decis ca statele membre UNESCO să facă parte dintr-un grup de lucru, în care să-şi exprime poziţiile pe marginea acestui subiect. Concluziile vor fi prezentate în 2022, la cea de a 45-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial“.
Încă o încercare, anul viitor
Anul viitor, instituţiile abilitate pot să încerce din nou includerea ansamblului monumental de la Târgu Jiu în patrimoniul UNESCO: „Amânarea asta mă întristează, dar îmi dă şi speranţa că toţi factorii de decizie din România se vor implica, în anul care a rămas, pentru susţinerea şi promovarea dosarului. Aici nu este timp şi nici loc de gesturi, simpatii sau antipatii politice. Memoria lui Constantin Brâncuşi şi opera sa trebuie să ajungă acolo unde le este locul: în selectul club UNESCO, pe Lista patrimoniului Mondial!”, a mai spus deputatul Mihai Weber.
Ansamblul monumental „Calea Eroilor“ a fost realizat de Constantin Brâncuşi între anii 1937-1938, la solicitarea Ligii Naţionale a Femeilor Gorjene, condusă de către Arethia Tătărăscu, soţia prim-ministruui din perioada respectivă, ca un omagiu eroilor din Primul Război Mondial.
Ansamblul cuprinde: Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărului şi Coloana fără Sfârşit.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Proprietarul unui hotel din Târgu Jiu, amendat cu 100.000 de lei de Poliţia Locală