Cum a fost primit în Târgu-Jiu trimisul special al generalului Berthelot. „Au fost fluturate Tricolorul românesc şi «le drapeau Tricolore français»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trimisul generalului Berthelot a fost trimis cu entuziasm de cetăţenii oraşului
Trimisul generalului Berthelot a fost trimis cu entuziasm de cetăţenii oraşului

„Salutare nobilei Franţe!“. Cu aceste urale l-au primit, în toamna anului 1918, locuitorii capitalei Gorjului pe locotenentul Cagin, trimisul special al Marelui Cartier General Berthelot.

Aceste urale s-au făcut auzite pe străzile Oraşului Eroilor (Târgu Jiu) în ultimele clipe ale ocupaţiei germano-austro-ungare din Marele Război. Totdeodată, sub acest titlu, ziarul Românismul - editat de marele patriot Ştefan Bobancu - saluta cu mult patos sosirea în urbea de pe Jiu a trimisului special al Marelui Cartier General Berthelot, locotenentul Cagin.

Locotenentul Cagin a sosit în Târgu Jiu pe 12 Noiembrie 1918 şi a fost întâmpinat încă de la gară de o mulţime entuziasmată, în fruntea căreia se aflau o seamă de personalităţi ale vremii: magistrul Ştefan Bobancu, pr. Dumitru Filipescu, prof. Liviu Radu etc. 

„Emisarul francez reprezenta nobila Franţă - care în acele vremuri de tristă amintire - a pus genunchele pe grumazul celui mai înverşunat duşman al omenirii, alianţa Puterilor Centrale. (...)  Au fost fluturate, concomitent, Tricolorul românesc şi „le drapeau Tricolore français”. Cu acest prilej - şi sursele istorice nu au ezitat să memoreze evenimentul - »(...) au fost rupte toate inscripţiile nemţeşti sub ochii santinelelor germane»”, menţionează istoricul Gabriel Sarcină. 

Manifestarea în cinstea Franţei

O săptămână mai târziu a fost organizată o manifestaţie în cinstea Franţei. „Au fost implicate mai toate şcolile din Târgu Jiu, diverse societăţi, ofiţerii în rezervă, locuitori ai oraşului. Muzica civilă s-a făcut auzită. La trecerea prin faţa locuinţei delegatului francez un cor, coordonat de Dante Cristoforo, a cântat La Marseillaise (imnul naţional al Franţei devenit oficial din 14 Iulie 1795). Ceva mai târziu, la sfârşitul agapei, seara s-a încheiat cu dansuri populare româneşti, la loc de cinste fiind Bătuta românească - interpretată de un grup de elevi coordonaţi de prof. Ştefan Bobancu“, menţionează istoricul.

A rămas ataşat de gorjeni

Locotenentul Cagin a rămas legat de ţinuturile Gorjului, unde fusese primit atât de bine de toată lumea. Acesta păstre legătura cu prefectul judeţului. „În primele luni ale anului 1919, din Dobrogea unde primise o altă însărcinare, lt. Cagin coresponda cu prefectul judeţului Gorj, dar şi cu alţi prieteni pe care îi dobândise cu prilejul complexelor sale însărcinări primite în arealul Jiului de Sus. Din nou mulţumea populaţiei judeţului nostru pentru „primirea călduroasă din timpul misiunii de la Târgu Jiu” şi mai ales pentru »excelenta amintire ce am adus din Târgu Jiu»”, a mai menţionat Gabriel Sarcină.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite