Băciţa Mărioara de la Stâna Ştefanu din Gorj primeşte titlul de Tezaur Uman Viu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băciţa Maria Băbu primeşte luni, 1 august, titlul de Tezaur Viu Foto A.I.
Băciţa Maria Băbu primeşte luni, 1 august, titlul de Tezaur Viu Foto A.I.

Băciţa Maria Băbu, din Novaci, care conduce Stâna Ştefanu, de pe Transalpina, va primi, luni, 1 august, titlul Tezaur Uman Viu din partea Ministerului Culturii.

Cei care primesc această distincţie sunt răsplătiţi pentru că transmit, prin talentul şi efortul lor, un anumit element de patrimoniu cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilităţii acestuia în cadrul comunităţilor.

„Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, va acorda, în cadrul celei de a X-a ediţii a PROGRAMULUI TEZAURE UMANE VII, titlul onorific de TEZAUR UMAN VIU unui număr de 15 persoane purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial. Titlul de TEZAUR UMAN VIU este viager, personal şi netransmisibil şi se acordă pentru România de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial”, au transmis reprezentanţii Ministerului Culturii.

„Mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot“

Mărioara Babu a mărturisit că includerea în categoria Tezaur Uman Viu este ca un vis împlinit: „Tezaur Uman Viu... Un vis lăuntric devenit realitate. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot! Mulţumesc din suflet Agenţiei Naţionale a Zonei Montane, comunităţii din Novaci şi oamenilor dragi, care au fost alături de mine, m-au încurajat şi susţinut. Vă mulţumesc tuturor pentru aprecieri, gânduri bune şi susţinere! Mulţumesc ca existaţi!“, a transmis băciţa Mărioara într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Preparate culinare tradiţionale

Stâna Ştefanu a reuşit să obţină atestarea de „Produs tradiţional“, pentru 12 preparate făcute la stână. „Tocana de oaie“ se numără printre acestea, fiind în preferinţele turiştilor care calcă pragul stânei. 

Vizitatorii se pot fotografia la stână în cojoacele ciobăneşti, iar câinii ciobăneşti mioritici sunt foarte prietenoşi. 

De asemenea, familia de ciobanu Băbu a amenajat şi un mic muzeu al satului, cu tot felul de unelte folosite odinioară în gospodărie, dar şi cu numeroase costume populare, unele vechi şi de o sută de ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Copaci doborâţi de vijelie în mai multe localităţi din Gorj

Locurile din Gorj pe care trebuie să le vezi neapărat. Fac parte din patrimoniul României VIDEO

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite