Actorii de la Teatrul „Elvira Godeanu“, personaje principale ale unei expoziţii de caricatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O expoziţie inedită de caricatură a fost vernisată într-o cafenea din municipiul Târgu Jiu. Chipurile actorilor de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu au fost desenate într-o manieră proprie de cunoscutul caricaturist Aurelian Iulius Şuţă sau Şai, aşa cum este cunoscut în lumea artistică.

Actorii au fost entuziasmaţi atunci când şi-au văzut chipurile. „Este o onoare pentru noi toţi să devenim personaje şi să avem ocazia să ne vedem din exterior prin  ochii dumnealui. Este cu adevărat o bucurie şi îi mulţumim că ne-a adunat în acest loc şi în acest context pe toţi să ne uităm la noi, dincolo de mască“, a spus Cosmin Brehuţă, directorul Teatrului din Târgu Jiu. 

Aurelian Şuţă le-a spus că actorilor că au jucat într-o piesă care a fost regizată de el:

„Vă mulţumesc pentru privilegiul de a mă juca puţin cu feţele voastre şi vreau să vă spun de la bun început că sunt nişte roluri în care aţi jucat într-o piesă care, de data asta, a fost regizată de mine. Este o anume imagine a dumneavoastră pe care ori aţi avut-o, ori o aveţi ori în mod sigur o veţi avea-o mai târziu“.

Primul album satiric de autor din istoria Gorjului

Imagine indisponibilă

Totodată, Şai a lansat şi primul album satiric de autor din istoria judeţului Gorj. „Este primul album de autor din genul satiric editat în Gorj. Se numeşte «O Şuţă de caricaturi», nu întâmplător pentru că are o sută de satire şi, dacă l-aş fi făcut la anul sau anul trecut nu s-ar fi legat de cei 100 de ani ai Centenarului Marii Unirii“, a precizat artistul. 

Imagine indisponibilă

Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a spus că Şai este unul dintre cei mai valoroşi caricaturişti români, dotat cu o „inteligenţă sclipitoare“: „I-am urmărit cariera lui Relu şi încetul cu încetul, Relu a devenit un obişnuit al saloanelor naţionale de caricatură, membru al unor jurii naţionale al acestor saloane de caricatură. Lucrările sale se află la nivel de instituţii şi de colecţii particulare în ţară şi în afara ţării. Este considerat, pe bună dreptate, ca fiind unul dintre cei mai mari caricaturişti români din acest moment. (...) Este primul catalog de caricatură din istoria Gorjului care se lansează astăzi, fiind, aşadar, la o premieră, şi este primul catalog pe care Relu îl scoate abia acum. Trebuia să facă acest lucru în urmă cu 10-15 ani, dar niciodată nu este prea târziu. Dacă există o trăsătură definitorie a lui Relu Şuţă, dincolo de talentul indubitabil, de harul pe care i l-a dat Dumnezeu şi pe care a ştiut să-l exploateze în cele mai fericite condiţii, este inteligenţa lui sclipitoare, pentru că în fond asta face caricaturistul. Nimic altceva decât să descopere în noi trăsături care aparţin de propria noastră moralitate, de moravurile şi năravurile noastre. Important este că un caricaturist nu îşi urăşte niciodată personajele. Dimpotrivă, găseşte în fiecare trăsăturile care, într-un fel sau altul îi dezvăluite caracterul, mentalitatea, deprinderile şi aşa mai departe“.

Tot mai puţini caricaturişti în România

Imagine indisponibilă

Şai a precizat că în România sunt tot mai puţini caricaturişti, iar acest segment al artei est pe care de dispariţie: „Pentru mine este onorant să evoluez în zona satiricului. A face caricatură înseamnă a nu avea întotdeauna foarte mulţi prieteni. În general, subiectele caricaturii sunt oameni care au şi putere şi e normal că atunci când critici e normal să nu fiu şi iubit. (…) În România, din păcate, activează foarte puţini caricaturişti, undeva până într-o sută, iar Uniunea Artiştilor Plastici din România, după ce a murit Mihai Stănescu, mai numără doar 13 la câteva mii de membri. În prezent, caricaturistul se află în situaţia dinozaurului în extincţie: suntem pe cale de dispariţie. Funcţionează un soi de autocenzură şi oamenii au ajun să se teamă să fac satiră cu subiecte politice. 

Alin Petre  

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite