Motivele care conduc la apariţia acneii scalpului. Cum se vindecă supărătoarea afecţiune dermatologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Reddit
FOTO: Reddit

Acneea scalpului, asemănătoare cu umflăturile care se pot formă pe faţă, pe spate sau pe piept, afectează destul de multe persoane. Pieptănarea sau periajul pot fi extrem de dureroase în acest caz.

La fel că pe faţă sau în alte părţi ale corpului, se pot forma coşuri atunci când un folicul de par se blochează, explică Purvisha Patel, dermatolog, pentru prevention.com. Blocajul determină inflamarea porilor, ceea ce poate duce la roşeaţă, durere sau iritare.

"Acneea scalpului este adesea o extensie a acneei de pe faţă. De multe ori se datorează faptului că individul are părul gras. Orice produs care poate bloca porii de pe faţă, de exemplu, seruri pe bază de ulei, creme şi loţiuni, poate provoca acelaşi dezastru al scalpului", explică Robin Evans, dermatolog la „Southern Connecticut Dermatology”. 

De asemenea, este foarte probabil să aveţi de-a face o foliculită, o afecţiune asemănătoare acneei, care apare atunci când foliculii de păr de pe scalp sunt infectaţi cu bacterii sau ciuperci. Aceste băşicuţe nu dor întotdeauna, dar uneori pot cauza mâncărime, potrivit Academiei Americane de Dermatologie (AAD).

   

Cum să scapi de acnee scalpului

Specialiştii recomandă să nu stoarceţi acele coşuri, deşi poate fi greu să rezistaţi. În mod similar, evitaţi periajul în jurul zonei şi aveţi grijă să nu aplicaţi prea multă presiune atunci când şamponaţi. Această „tratare” la domiciliu ar putea duce la răspândirea bacteriilor, ceea ce ar însemna mai multă acnee.

Tratarea acneei scalpului

Puteţi trata coşurile de pe scalp ca şi cele de pe faţă. În primul rând spălaţi zona cu un produs de curăţare fără ulei sau un şampon medicamentat care să conţină acid salicilic. Acesta ajută la  descuamarea porilor şi exfolierea uşoară a pielii.  

Alte modalităţi de a reduce apariţia acneei scalpului sunt administrarea de vitamina A, D şi E pentru a menţine pielea sănătoasă, folosirea produselor naturale de îngrijire a părului şi urmărirea reacţiilor care apar în urmă consumului unui anumit aliment. 

Tratarea foliculitei

Pentru foliculită puteţi „ajută” infecţia să se vindece mai repede prin aplicarea compreselor calde de 15-20 de minute de trei sau patru ori pe zi. Dacă acele umflături nu dispar după câteva zile apelaţi la un dermatolog, care ar putea recomanda o cremă specială sau un medicament care să se adminsitreze pe cale orală. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite