Secretarul de stat Ionel Oprea: „Spitalul Suceava avea materiale de protecţie, dar erau ţinute degeaba în depozite“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea. FOTO: capital.ro
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea. FOTO: capital.ro

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Ionel Oprea, a declarat pentru „Adevărul” că atunci când a ajuns la Spitalul Suceava a constat că unitatea medicală avea materiale de protecţie, dar că stăteau în depozit şi nu erau împărţite cadrelor medicale. El a mai spus că unele cadre medicale „s-au plimbat” prin spital ştiind că sunt infectate.

Secretarul de stat Ionel Oprea, cel care a fost detaşat la Spitalul Suceava ca să gestioneze criza epidemiologică, după infectarea în masă a cadrelor medicale, a declarat că unitatea avea materiale de protecţie în depozite. El a spus că nu înţelege de ce materialele nu erau distribuite pe secţii. Ionel Oprea a arătat că unele cadre medicale au continuat să „se plimbe”, cu toate că ştiau că sunt infectate cu COVID-19.

„Spitalul este un focar epidenic, care nu trebuia să apară, pentru că aici este personal medical care ştia că lucrează cu bolnavi şi trebuia să aibă norme, să protejeze, să contracareze potenţialul de contaminare al acestui virus. Nu şi-au luat măsuri, ba, mai mult, s-au plimbat, ştiind că sunt bolnavi şi contaminează la rândul lor”, a spus Ionel Oprea.

Începând de marţi, 7 aprilie, cadrele medicale au acces în spital doar dacă poarte echipamentele de protecţie. Spitalul are, momentan, combinezoane, măşti şi mănuşi. Secretarul de stat a arătat că toate cadrele medicale au fost instruite cum să îmbrace şi mai ales să dezbrace combinezoanele, pentru că la dezbrăcare riscul de contaminare este mare.

În urmă cu două zile, Ionel Oprea a spus că unele cadre medicale au refuzat să poarte echipamentele de protecţie, din diferite motive, inclusiv pentru că sunt incomode. Întrebat câţi dintre cei 1.300 de salariaţi ai spitalului au refuzat să poarte echipamentele, dacă este vorba despre un fenomen sau despre cazuri izolate, secretarul a spus că nu poate să răspundă pentru că n-are date clare.

Întrebat dacă Ministeul Sănătăţii are vreo vină pentru dezastrul de la Suceava, el a spus că n-a venit la spital ca să facă anchete. 

„Eu n-am venit aici să fac anchetă. Eu am fost numit cu o zi înainte să vin aici. Nu sunt în situaţia de a vă oferi o informaţie precisă dacă este de vină ministerul sau dacă sunt de vină doctorii. Acum suntem de vină toţi. După cum ştiţi, ţara a fost prinsă nepregătită. Spitalele n-au avut de la început mijloacele adecvate. Se vor face după ce va trece această nenoricre mondială şi vom trage concluzia toţi”, a mai spus Ionel Oprea.

Noua conducere militară a Spitalului Suceava a implementat deja o serie de măsuri pentru a-i ajuta pe suceveni să depăşească criza pandemică. Au fost aduse zeci de cadre medicale din Cluj, Neamţ şi Iaşi pentru a rezolva problema crizei de personal.

Au fost dezinfectete spaţiile interiorare şi exteriore şi au fost stabilite circuite separate pentru bolnavii cu COVID-19 şi cei care nu sunt infectaţi.

Pentru a evita infectarea, cadrele medicale care vor continua să profeseze vor intra în carantină instituţionalizată. Salariaţii vor fi cazaţi într-un cămin al Universităţii „Ştefan cel Mare”, de unde vor fi transportaţi zilnic cu maşinile la spital.

„Unii înţeleg şi acceptă, alţii pun condiţii de confort, unii vor să stea cu alţii în cameră, alţii nu vor. Unii vor confort ca acasă. (...) Dacă nu acceptă măsurile, nu pot să vină la serviciu pentru că se va repeta situţia trăită anterior. Îi îmbolnăvesc pe ceilalţi. Unii pot să-şi ia concediu”, a mai spus Ionel Oprea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite