Reinfectarea primului medic din România cu SARS-COV-2 ridică semne de întrebare: „Primul episod de boală se poate să fi fost supraevaluat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Terteliu. FOTO: Facebook/Monica Terteliu
Monica Terteliu. FOTO: Facebook/Monica Terteliu

Angajaţii Spitalului Judeţean Suceava, care s-au infectat cu SARS-COV-2 la începutul pandemiei, vor fi retestaţi după ce şefa secţiei de Boli Infecţioase, Monica Terteliu, s-a îmbolnăvit pentru a doua oară de COVID-19. Directorul medical al spitalului, chirurgul Valeriu Gavrilovici, a explicat că există posibilitatate ca prima prima infectare a mediului Terteliu să fi fost supraevaluată.

Şefa Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Suceava, Monica Terteliu, va colabora cu specialişti de la Institutul „Matei Balş” pentru a cerceta presupusa reinfectare cu SARS-COV-2. Monica Terteliu este primul medic din România care s-a reinfectat. Ea a trecut prin boală la începutul pandemiei, iar săptămâna aceasta a aflat că este din nou pozitivă. Al doilea episod al bolii se manifestă mai agresiv.

Reinfectarea a ridicat mari semne se întrebare la nivelul Spitalului Suceava, mai ales că până acum se credea că cei care trec prin boală dezvoltă anticorpi şi capătă imunitate. Directorul medical al spitalului, chirurgul Valeriu Gavrilovici, a declarat că nu se ştie cu exactitate dacă Monica Terteliu s-a reinfectat în adevăratul sens al cuvântului. El a spus că medicul nu a dezvoltat anticorpi după primul episod de boală.

„Nu ştiu dacă putem vorbi despre o reinfectare. La o primă evaluare, primul episod de boală al doamnei doctor se poate să fi fost supraevaluat. Se poate să fi avut o colonizare nazală, cu un rezultat PCR pozitiv. Pe măsură ce se va înţelege fiziopatologia bolii şi se vor desluşi misterele care înconjoară virusul SARS-CoV-2 vom putea trage concluzii. Actualul episod de boală al doamnei doctor nu necesită terapie intensivă. Are o stare generală bună cu o ameliorare”, a spus chirugul Gavrilovici.

El a mai spus că pentru interesul ştiinţific pe care îl prezintă cazul particular al doamnei doctor, „se va proceda la secvenţierea genomică atât de la prima probă recoltată în luna martie, cât şi la cea recoltată pe 9 iunie. Din rezultatul secvenţierii să se pot face eventuale corelaţii între forma de gravitate a bolii, evoluţia şi modul în care apar anticorpi. Aceste aspete nu sunt foarte lămurite, nu numai la noi, ci şi pe plan mandial. Avem de-a face cu o boală cu faţete necunoscute şi cu lucruri pe care le descoperim din mers”.

Chirurgul a mai spus că nu exclude posibilitatea ca virusul SARS-COV-2 să se comporte ca HIV-ul. Adică să stea în organism în stare latentă şi să se activeze pe fondul scăderii imunităţii.

Valeriu Gavrilovici a explicat că Monica Terteliu este un exemplu în ceea ce priveşte respectarea protocoalelor spitaliceşti de protecţie şi că a muncit foarte mult în ultimele luni, iar efortul depus ar fi putut  să-i afecteze imunitatea. 

Directorul medical a precizat că toţi angajaţii spitalului care s-au infectat cu SARS-COV-2 la începutul pandemiei şi între timp s-au vindecat vor fi retestaţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite