Cum s-au adaptat exoticii smochini în România. Povestea pretenţioşilor arbuşti, crescuţi în gospodăriile din Bărăgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Total neobişnuit zonei Bărăganului, smochinul mediteranean este un arbust pe care locuitorii din zonă îl cresc în curţi de ani buni. Oamenii spun că planta s-a adaptat foarte bine condiţiilor de vreme specifice acestei zone a ţării.

Originea smochinului nu are nicio legătură cu zona aridă, pe timp de vară, şi extrem de geroasă, în lunile de iarnă, a Bărăganului. Arbustul este răspândit cu precădere în Asia sud-occidentală şi zona Mării Mediteraneene, concret în zone umede şi cu temperaturi foarte blânde.

Cu toate acestea, localnicii din Bărăgan susţin că planta s-a adaptat perfect condiţiilor capricioase de vreme.

Protecţie pe timp de iarnă

În zona de case a Sloboziei nu-i curte în care gospodarii să nu fi plantat măcar un smochin. Fiecare a făcut rost de arbustul iubitor de temperaturi blânde după cum s-au descurcat. Unii au primit planta de la vecini şi prietenii, în timp ce alţii au cumpărat câteva altoaie pentru a le planta în propriile curţi.

În spatele unui bloc înalt din Slobozia se desfăşoară curtea bătrânului Nicolae Răceanu (81 de ani). Omul munceşte de dimineaţă şi până seara, pentru a-şi pregăti gospodăria de iarnă. În spatele unei anexe, bătrânul creşte de 10 ani un smochin.

Razele blând al soarelui de toamnă mângâie frunzele mari ale arbustului. Bătrânul se apropie de smochin şi culege câteva fructe pe care le priveşte încântat.  De fiecare dată când vremea se răceşte, omul acoperă planta cu ciocani de porumb pentru a-l proteja de frig.

image

Bătrânul Nicolae Răceanu îşi protejează smochinul de frig în fiecare iarnă FOTO: Mădălin Sofronie

„Nu este deloc pretenţios, trebuie doar ca iarna să ai grijă de el ca să nu îngheţe. Nu rezistă la frig. Eu îl am de zece ani. Are doi metri acum şi cu siguranţă va mai creşte” spune bătrânul, privindu-şi smochinul.
Omul susţine că fructele arbustului sunt ideale pentru dulceţuri. „Iese foarte bună dulceaţa de smochin. E dulce, pentru că şi fructele sunt dulci” spune bătrânul.

Smochinul din curtea părintească

Mai în josul străzii, se află casa în care a copilărit slobozeanul Gheorghe Toader. În curtea omului există câţiva pomi fructiferi, printre care un gutui încărcat de roade, care a crescut aproape de poartă. Lângă gardul vecinilor, bărbatul a plantat şi un smochin.

image

Gheorghe Toader savurează smochinele culese de la el din curte FOTO: Mădălin Sofronie

A primit de la câteva cunoştinţe un altoi pe care l-a aşezat într-un loc luminos şi scăldat pe tot timpul zilei de razele soarelui. Plata a împlinit recent patru ani şi se simte foarte bine în curtea părintească a domnului Toader.

„Nu face un rod foarte mare, pentru că este încă tânăr ca să spun aşa. Mâncăm şi noi de poftă atâtea fructe câte reuşeşte să facă” spune bărbatul.

Dulceaţă de smochine, în 40 de minute

Potrivit crescătorilor de smochini din Bărăgan, fructele sunt ideale pentru dulceaţă. Tocmai de aceea, gospodinele pot descoperi mai jos o reţetă simplă de dulceaţă din smochine. Cei care au încercat-o spun că 1,5 kilograme de smochine sunt suficiente pentru a umple câteva borcane cu dulceaţa.

Totul în doar 40 de minute de stat în bucătărie. Smochinele se spală, se curăţă de codiţe, se înţeapă cu furculiţa, se acoperă cu zahăr, iar apoi se pun la fiert. În timp ce compoziţia clocoteşte, se adaugă cuişoare şi zeamă de lămâie. În tot acest timp se amestecă în mod continuu pentru ca dulceaţa să nu se lipească.

Citiţi şi:

FOTO Oaza cu arbori neobişnuiţi din inima Câmpiei Bărăganului: un rai experimental făcut de om pentru a păstra frumuseţea naturii


 
 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite