VIDEO O nouă bătaie pentru peştele din râul Olt. Director AJVPS: „Nu se va mai pescui sportiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la şedinţa de analiză tehnică din cadrul APM Olt a lipsit chiar reprezentantul firmei care solicită autorizarea FOTO: Alina Mitran
De la şedinţa de analiză tehnică din cadrul APM Olt a lipsit chiar reprezentantul firmei care solicită autorizarea FOTO: Alina Mitran

O solicitare a unei firme din Giurgiu, de autorizare pentru activităţi de acvacultură pe râul Olt, a inflamat spiritele. Oficialii AJVPS Olt, care la acest moment sunt câştigătorii licitaţiei pentru dreptul de pescuit pe râu, spun că autorizarea noii firme ar pune în pericol pescuitul sportiv.

Pescarii din judeţul Olt au fost alertaţi pe Facebook, în urmă cu două zile, de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Olt că o firmă care desfăşoară activităţi de acvacultură, din judeţul Giurgiu, a cerut Agenţiei pentru Protecţia Mediului Olt autorizarea activităţii de acvacultură pe râul Olt. Sunt vizate trei baraje – Arceşti, Slatina şi Ipoteşti, unde, spune directorul AJVPS Olt, Mihai Albulescu, dacă firma din Giurgiu va primi autorizare, nu s-ar mai putea pescui sportiv. 

Vineri, 23 martie 2018, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Olt a fost convocată o şedinţă a Comitetului de Analiză Tehnică (CAT) pentru a fi analizată situaţia, fiind invitate toate părţile implicate. Au venit reprezentnaţii AJVPS Olt şi reprezentanţii câtorva instituţii din judeţ, au lipsit în schimb chiar solicitantul autorizaţiei, dar şi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Pescuit şi Acvacultură (ANPA), ultima instituţie trimiţând, în schimb, o întâmpinare.

Nemulţumirea celor de la AJVPS Olt este legată de faptul că în noiembrie 2017, când s-au licitat drepturile de pescui, pe zone, firma în cauză nu s-a prezentat la acea licitaţie, astfel că pe râul Olt, de la intrarea în judeţ şi până la vărsare, aceste drepturi au fost câştigate de AJVPS Olt pentru 10 ani.  În schimb, a afirmat Albulescu, sunt informaţii că firma care încearcă să vină în Olt ar urma să facă nu doar acvacultură, ci şi pescuit sportiv şi comercial. Scenariile merg chiar mai departe, vorbindu-se de perspectiva ca peştii din râu să fie înlocuiţi cu cei de cultură, pentru că membrii firmei n-ar vrea „să se corcească“. Peste toate, atrage atenţia Albulescu, firma ar fi obţinut suspect de repede avizele necesare de la alte instituţii.

„Să vedeţi golănie aici, să vedeţi ce vor să facă – să scoată tot peştele sălbatic din Olt, că pe el îl deranjează. În momentul în care a venit să populeze, să nu se corcească, deci gândire de…“, a afirmat Albulescu.

Firma în discuţie este Pescarul Hobaia S.R.L., bănuită că, de fapt, ar vrea ca ulterior să desfăşoare şi activităţi de pescuit comercial şi recreativ. ANPA, instituţia care autorizează activităţile de pescuit, a menţionat, la rândul său, în răspunsul pe care l-a transmis AJVPS, că „în lacurile de acumulare de pe râul Olt nu se poate desfăşura activitate de acvacultură extensivă pe toată suprafaţa lacului, cel mult, se poate desfăşura activitate de cultură intensivă, în viviere flotabile, cu menţiunea că numai pentru acest tip de acvacultură se poate acorda licenţă de acvacultură“. Reprezentanţii APM Olt ar vrea să afle direct opinia colegilor de la ANPA şi, chiar mai mult, ar dori să li se indice şi reglementările legale în acest sens. 

Directorul AJVPS Olt, despre intenţiile firmei care vrea autorizaţie pentru a creşte peşte în trei lacuri de acumulare de pe râul Olt 

Deşi fără finalitate, având în vedere că solicitantul autorizaţiei nu a fost prezent, discuţiile s-au prelungit în cadrul şedinţei CAT zeci de minute. În cele din urmă, directorul-adjunct al APM Olt, Dorin Rogojinaru, a făcut menţiunea că APM autorizează, oricum, doar partea de acvacultură şi că restul discuţiilor au legătură cu alte instituţii. 

„Agenţia de Mediu niciodată nu va emite o autorizaţie în care să nu se specifice că autorizaţia este valabilă numai cu licenţa ANPA“, i-a lămurit Rogojinaru pe participanţi.

De vreme bună, pescuitul pe râul Olt suscită discuţii aprinse şi chiar conflicte. Sute de pescari sportivi au protestat, şi anul trecut, dar şi cu doi ani în urmă, semnalând faptul că braconierii vor lăsa râul fără peşte. Protestatarii i-au acuzat la acel moment inclusiv pe reprezentanţii ANPA şi AJVPS că ar reprezenta, de fapt, interesele celor care au câştiguri substanţiale din vânzarea peştelui şi că ar fi dezinteresaţi de eradicarea braconajului, acuzând chiar că se fac controale „pe sprânceană“. Şi această nouă situaţie apărută îi împarte pe pescarii sportivi în două tabere, deşi toţi plătesc, pentru a putea pescui pe Olt, cotizaţii la AJVPS. Unii se bucură că astfel monopolul AJVPS ar putea fi spart, în timp ce alţii văd în scenariul expus de directorul AJVPS Mihai Albulescu sfârşitul pescuitului sportiv.

Facem precizarea că nu i-am putut contacta pe reprezentanţii firmei Pescarul Hobaia S.R.L., pentru a-şi exprima un punct de vedere pe această temă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite