Cum au plecat chinezii din hotelul în care erau izolaţi. Patron: „Să-mi spună mie cineva că mi-a trimis o hârtie să-i ţin acolo“

Cum au plecat chinezii din hotelul în care erau izolaţi. Patron: „Să-mi spună mie cineva că mi-a trimis o hârtie să-i ţin acolo“

Cetăţenii chinezi au  ajuns în România în 25 februarie, pe aeroportul Otopeni, însă au fost izolaţi efectiv două zile mai târziu FOTO: Arhivă

Patronul hotelului din Slatina, judeţul Olt, unde au fost izolaţi cetăţenii chinezi obligaţi, aşa cum susţin autorităţile locale, să plece în judeţul vecin după ce nu le-a fost prelungită şederea, spune că nu-i putea ţine cu forţa. În cauză s-a deschis dosar penal.

Şase cetăţeni chinezi care se aflau în România din 25 februarie 2020, când au intrat în ţară aterizând pe aeroportul Otopeni şi ajungând în cele din urmă în Slatina, unde aveau rezervate camere la un hotel, au ajuns cu două zile în urmă în judeţul vecin.

Autorităţile spun că patronul hotelului din Slatina nu le-ar mai fi permis să rămână peste perioada rezervată, în schimb acesta respinge acuzaţiile şi menţionează că nu-i putea menţine cu forţa.

Cetăţenii care au venit din Shanghai, o altă zonă decât cele aflate în carantină în China, şi care, conform procedurilor stabilite de autorităţile române, ar fi trebuit să stea izolaţi timp de 14 zile, au fost plasaţi în izolare în camerele de hotel la două zile de la sosirea lor în România. În primele două zile, deşi ar fi trebuit să se autoizoleze, au mers la muncă, în judeţul vecin, Vâlcea, într-o fabrică din Drăgăşani.

În seara de 27 februarie, spune Gavrilă Prasacu, patronul hotelului din Slatina la care chinezii au făcut rezervare, au venit reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Olt şi s-au semnat formularele pentru izolare, cetăţenilor chinezi prezentându-le îndatoririle pe care aceştia le au. Perioada de izolare în hotel ar fi trebuit să dureze până în 10 martie, doar că a doua zi, când reprezentanţii DSP Olt s-au prezentat din nou pentru a verifica starea de sănătate a persoanelor izolate, au aflat că aceştia pleacă la Drăgăşani, pentru că li s-ar fi refuzat prelungirea perioadei de cazare.

„În data de 28 .02.2020, orele 17,20, echipa DSP Olt s-a  deplasat pentru a verifica condiţiile de autoizolare la hotelul unde erau cazaţi cei 6 cetăţeni de naţionalitate chineză şi am constatat că se decazaseră, urmare a refuzului conducerii hotelului de a le mai oferi în continuare cazare, părăsind incinta acestuia spre destinatia  sediului firmei angajatoare“, a transmis DSP Olt, după ce în media se răspândise vestea că cei şase chinezi ar fi fugit, de fapt, de la hotel.

Patronul hotelului vine chiar cu o a treia variantă, cea în care ar fi înştiinţat personal autorităţile că cei şase clienţi îşi încheie perioada de şedere în 28 februarie şi că urmează să plece.

„Să-mi arate o hârtie c-am refuzat eu. Să-mi spună mie cineva că mi-a trimis vreo hârtie să-i ţin acolo…Oamenii au avut cazare două zile, au plecat, s-au dus acolo unde lucrează, le e mai aproape, nu mai fac naveta, nu ştiu.
Au făcut rezervare pe booking, nu poţi să controlezi cine face cazare, dacă e bolnav sau e sănătos, cazarea pe booking se face automat, nu trebuie să accepţi nimic“, a declarat Gavrilă Prasacu, acesta susţinând că le-ar fi transmis autorităţilor încă din 27 februarie care este situaţia.

„Nu ştiu ce v-au spus, eu pe 27 le-am spus că oamenii pleacă mâine, să facă ce fac acum pentru ei, că oamenii pleacă mâine, pentru că la noi atât au avut cazare. Cum să-i ţin eu izolaţi? Ei vin la Bucureşti pe aeroport. De ce nu i-a luat doamna doctor Madan (n.r. – medicul şef al DSP Olt) să-i ducă la carantină să le facă testul ăla, să vadă dacă au ceva sau n-au oamenii. Dacă nu le-au făcut nimic, s-a stat doar de vorbă cu ei... Ce vreţi să vă spun mai mult! Cu ce să fiu eu de acord sau să fiu împotrivă? M-au deranjat şi pe mine declaraţiile DSP pe toate posturile de televiziune, dar am tăcut din gură, e problema dumnealor, nu sunt eu în măsură să…“, a mai spus Prasacu.

Despre momentul plecării, desi au circulat diverse variante, patronul hotelului spune că a fost cât se poate de civilizat şi, mai mult, s-ar fi desfăşurat în prezenţa autorităţilor.

„La ora 2,00 (n.r. - 14,00), le-au spus oamenii că pleacă, unde se duc, unde lucrează, ştiau tot. N-au fugit, Doamne fereşte, astea-s poveşti! Dacă la 14,30, vă dau înregistrările de pe cameră, erau în recepţie (n.r. – reprezentanţii DSP Olt), cu chinezii... Eu nici n-am fost în ziua aceea acolo, practic nici n-am vrut să ştiu. O tevatură pentru nimic, aşa…“, a mai spus slătineanul.

Cu toate că mai multe instituţii au colaborat şi în cele din urmă cetăţenii chinezi au fost preluaţi de către DSP Vâlcea, care îi şi monitorizează până la expirarea perioadei de izolare, IPJ Olt a deschis un dosar de cercetare penală, pentru a lămuri lucrurile din punct de vedere legal. „În cauză au fost întocmite acte procedurale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor. Poliţiştii efectuează cercetări pentru a stabili situaţia de fapt“, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Alexandra Dicu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările