VIDEO Preoţii au ieşit la protestul la adresa proiectului Roşia Montană, la Sibiu, cântând ”Tu Ardeal, tu Ardeal” şi ”Treceţi batalioane române Carpaţii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestanţii ieşiţi în această seară în Piaţa Mare a Sibiului, pentru a protesta la adresa exploataţiei miniere de la Roşia Montană, au avut parte de o surpriză de proporţii. La puţin timp după începerea protestului în Piaţă au ajuns doi preoţi însoţiţi de un alai de credincioşi şi un cântăreţ bisericesc.

Preoţii au venit în mijlocul manifestanţilor nedumeriţi şi au început să cânte, împreună cu un cântăreţ acompaniat de chitară, ”Tu Ardeal, tu Ardeal, îţi suntem oşteni/Templu sfânt, templu sfânt, munţii Apuseni”, ”Treceţi batalioane române Carpaţii”, ”Deşteaptă-te române şi au spus Crezul şi Tatăl nostru. 

În faţa manifestanţilor nedumeriţi preoţii au spus că au venit să le sprijine demersul iar unul dintre ei a mărturisit că a luat parte şi la manifestaţiile din Bucureşti. Înainte de a mărşălui alături de protestatari, au împărţit icoane pe care i-au îndemnat pe oameni să le ţină ”la inimă”. 

”Aici este o icoană a Maicii Domnului din biserica noastră, noi am venit cu tot sufletul pentru că aseară am fost întrebat fiind numai eu aici unde sunt credincioşii. Eu mi-am adus credincioşii mei şi am răspuns pentru mine, e o icoană din care Maica Domnului a lăcrimat şi spun pentru neam, am făcut foarte repede să vă dăm fiecăruia să o puneţi aşa la inimă. 

Nu ştim acum dacă sunt numai credincioşi ortodocşi, nu contează. E tricolorul nostru, este drapelul nostru sfânt, încercăm să îl punem nu doar în sentimentul şi-n acţiunea noastră mai presus de orice, pentru că cei ce întinează ţara şi neamul calcă şi pe cele trei culori aşa cum calcă peste munţi, peste provincii, şi dacă culoarea cea galbenă reprezintă aurul nostru, nu e mai puţin adevărat că acest sânge înseamnă trecutul nostru iar albastrul poate fi viitorul. 

Dumneavoastră reprezentaţi albastrul, viitorul acestui neam, eu mă bucur că poate fără a cunoaşte multe lucruri aţi avut idealul, mai sunt oameni cu ideal, aţi avut idealull de a ieşi în stradă aşa cum luni noaptea am stat şi eu în Piaţa Universităţii, ca cetăţean al Sibiului am ştiut că este acţiune şi m-am deplasat pentru a putea să fie între cei de acolo, pentru că am simţit că am nevoie, dar m-am bucurat că aici în Sibiu există inimi frumoase, vii, româneşti, care cred că trebuie să le dăm acestor copii un viitor şi o garanţie”, a spus părintele Cătălin Dumitrean, unul din preoţii prezenţi la protest. 

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană.

Vă mai recomandăm: 

VIDEO Traian Băsescu, la Adevărul Live: „Trebuie să-l întreb şi eu acum, ce mă întreba el: Ponta, câţi bani ai luat de la Roşia Montană?“

Roşia Montană: deputatul Ponta respinge ce aprobă premierul Ponta

Ponta: „Nu am luat niciun ban pentru Roşia Montană. Referendumul este o idee foarte bună“

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite