Notarul Răzvan Mărginean şi ceilalţi membri ai reţelei de cămătărie de la Sibiu au fost trimişi în judecată. Notarul este acuzat de comiterea a patru infracţiuni

Notarul Răzvan Mărginean şi ceilalţi membri ai reţelei de cămătărie de la Sibiu au fost trimişi în judecată. Notarul este acuzat de comiterea a patru infracţiuni

Notarul Emilian Răzvan Mărginean şi alţi 13 inculpaţi au fost trimişi în judecată, membrii grupării fiind acuzaţi de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani.

 

Toţi cei 14 inculpaţi au fost trimişi în judecată la Curtea de apel Alba Iulia, 12 dintre ei în stare de arrest preventiv. 
 
“Inculpaţii sunt acuzaţi în principal de săvârşirea infracţiunilor de constituire, sprijinire sau aderare la un grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, şantaj, fals intelectual, cămătărie şi spălare de bani. Primul termen de judecată în acest dosar este stabilit pentru data de 23.05.2013”, precizează Cosmin Muntean, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia. 
 
De asemenea, magistraţii de la Alba au dispus menţinerea măsurii arestării preventive a celor 12 inculpaţi trimişi în judecată în stare de arest preventive, în urma verificării din oficiu  a legalităţii şi temeiniciei măsurii arestării preventive. 
 
Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 24 de ore de la comunicare, competenţa soluţionării recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
Patru acuzaţii pentru notarul Mărginean
 
În sarcina notarului Răzvan Mărginean au fost reţinute patru acuzaţii, respective sprijinire de grup infracţional organizat, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, complicitate la şantaj şi fals intelectual. Constantin cornea, considerat liderul grupării de la Sibiu, este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, şantaj în formă continuată şi cămătărie în formă continuată. 
 
Bogdan Jucan, soţul unei angajate de la Cadastru, ale cărei acte întocmite au fost de asemenea atent verificate, este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, înşelăciune şi şantaj. 
 
Faptele de care sunt acuzaţi membrii grupării au fost săvârşite din anul 2008 şi până în luna mai a anului 2012. 
 
Notarul şi restul inculpaţilor sunt judecaţi în cel mai complex dosar instrumentat în ultimii ani de procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată la Sibiu, după cel al grupării Lenis. 

Anchetatorii spun că membrii grupării dădeau bani cu împrumut, cu dobânzi foarte mari, împrumuturi garantate cu terenuri sau case.Dobânzile foarte mari erau impuse prin contracte notariale, iar prejudiciul în dosar depăşeşte un million de euro. 

 
Victime racolate din cazinouri
 
Cămătarii acţionau în Sibiu de ani buni, mai exact din 2001, însă actuala formulă de grup infracţional a luat fiinţă undeva în anul 2008. Victimele sunt de toate vârstele, şi erau racolate cu precădere din cazinouri, însă îi contactau şi direct pe cămătari, aceştia fiind cunoscuţi în oraş. Dobânda era de 10-15 la sută, lunar sau săptămânal, iar sumele pe care oamenii le primeau cu împrumut variau între câteva sute şi câteva zeci de mii de euro. Anchetatorii au identificat până acum 15 părţi vătămate, însă spun că numărul celor care au avut probleme este mult mai mare. 
 
Potrivit acestora, după semnarea contractelor de împrumut membrii grupării îşi ameninţau şi îşi băteau victimele, pentru a le determina să plătească sumele şi dobânzile din contractele de împrumut. Una din victime a fost chiar tăiată la picior cu un cuţit, însă nimeni nu s-a prezentat la spital. Mulţi dintre păgubiţi şi-au pierdut locuinţele sau terenurile cu care au garantat în contractele de împrumut. 
 
Alături de cămătari şi notari, în dosar este cercetată şi Bianca Jucan, o angajată în cadrul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Sibiu. Potrivit DIICOT, ”actele erau întocmite în majoritatea cazurilor la Biroul Notarial al unuia dintre invinuiţi, la solicitarea şi conform indicaţiilor membrilor grupării  şi cu sprijinul unei angajate din cadrul OCPI Sibiu, care asigura în mod preferenţial obţinerea certificatelor de carte funciară”. Bianca Jucan este soţia lui Bogdan Jucan, unul din liderii grupării.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările