Cum să deosebeşti mierea naturală de una cu ingrediente care să-i „păcălească“ pe consumatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mierea polifloră începe să se cristalizeze după câteva zile de la stoarcere - foto: Adrian Caraba
Mierea polifloră începe să se cristalizeze după câteva zile de la stoarcere - foto: Adrian Caraba

Cristalizarea mierii, care îi sperie pe mulţi, trebuie privită ca un semn pozitiv al naturaleţii mierii. Mierea de salcâm se cristalizează cel mai greu, în maximum o lună.

Mierea este un aliment pe care toată lumea caută să îl aibă în bucătărie. Fie că este vorba doar de îndulcirea ceaiului sau+ a cafelei, până la diferite reţete de prăjituri şi chiar feluri de bază, mierea are diverse întrebuinţări. 

Aceasta se găseşte la vânzare atât în supermarketuri, cât şi în piaţă, direct de la apicultori. Diferenţe între cele două puncte de cumpărare a mierii se găsesc în calitatea şi preţul mierii. 

„O miere pe care o iei cu 10 lei un borcan mare nu are cum să fie naturală, pentru că la preţul acesta nu se cumpără mierea en-gros de la apicultori, deci are alte ingrediente în ea, ca mierea naturală să fie redusă cantitativ sau chiar înlocuită de tot din compoziţia acelei substanţe căreia lumea îi spune miere”, afirmă Ioan Ghiran, apicultor.

Acesta afirmă că nu există elemente care să indice diferenţa dintre o miere naturală şi una artificială, doar la o simplă privire. Citirea etichetei de pe miere este un element important, dar sunt şi alte câteva trucuri. 

„Dacă pe etichetă sunt scrise şi alte ingrediente în afară de miere, e clar că acea miere nu este naturală, pentru că nici un apicultor nu are nevoie să pună nimic în mierea sa, gen glucoză sau conservanţi, pentru a-şi păstra mierea. Mai apoi, dacă o miere e produsă în urmă cu trei sau patru luni şi ea e la fel de lichidă şi fluidă ca o miere proaspătă, iarăşi e vorba de ceva suplimente. O miere polifloră se cristalizează în câteva zile, iar o miere de salcâm în maxim o lună, deci o miere produsă acum 4-5 luni, care nu e cristalizată, e pregătită pentru luat ochii lumii şi nu e naturală”, mai afirmă apicultor. 

De asemenea, apicultorul afirmă că există un mit legat de miere, mitul despre bula de miere care se formează atunci când întorci borcanul. Aceasta e prezentă la mierea proaspătă, dar tocmai din cauza cristalizării mierii ea dispare după o anumită perioadă de timp, la fel cum aceasta dispare în perioadele reci de timp. La mierea care însă nu este 100% naturală ea se păstrează chiar şi la temperaturi negative. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite