Reţeta pentru cel mai simplu, sănătos şi săţios mic dejun concepută de un medic nutriţionist. Ce reguli trebuie respectate
0Foarte multe persoane nu servesc prima masă a zilei – micul dejun, fapt extrem de greşit în opinia nutriţioniştilor.
Medicul nutriţionist Iren Alexoi spune că micul dejun este sursă de energie a organismului pentru
întreaga zi. Dacă renunţăm la prima masă a zilei şi toate mesele noastre devin
un haos, iar reacţia organismului e ca spre seară îşi cere drepturile…mai multă mâncare.
“Să ştiţi că nu se mănâncă imediat cum ne trezim – organismul are nevoie de aproximativ o oră să îşi pună la punct funcţiile. Eu vă propun cel mai simplu mic, sănătos şi săţios mic dejun – pe care simplu de tot îl putem lua şi la serviciu – cereale integrate şi produs lactat. Dar, atenţie! Trebuie respectate câteva reguli importante”, spune medicul timişorean.
Reţeata nutriţionistului se bazează pe cerealele integrale, combinate cu multe seminţe.
“- Cerealele neapărat în varianta integrală – hrişcă, ovăz, secară.
- În reţetă am folosit fulgii de hrişcă pentru că sunt săţioşi, au multe fibre, reglează glicemia şi ne scapă de pofta de dulce. Sunt bune şi seminţele crude – chia, in, cânepă, amestec de seminţe.
- Evităm fulgii expandaţi, cei cu adaoas
de zahăr sau musli din comerţ cu etichete apetisante. Nu recomand fulgii de
porumb – au indice glicemic mare.
- Sfat – să nu depăşim o linguriţă per porţie – au valoare calorică
mare. Să fie crude neapărat şi păstrate în pungi etanşe. În contact cu aerul
râncezesc repede. Eu am folosit seminţe de chia – conţin omega 3, fibre
hidrosolubile (care se umflă în stomacul nostru-ne săturăm mai repede).
- Să folosim câteva
nucifere – migdale, nuci sau caju. Secretul stă tot în cantitate: 4-5 migdale
per porţie, 2 jumătăţi de nucă, 5-6 caju, etc… Neapărat să fie crude. Eu am
folosit migdale pentru că au conţinut mare de magneziu şi calciu.
- Scorţişoara –
care conţine antioxidanţi şi reglează glicemia. Sfat: să fie varianta bio.
Opţional pentru a da gust şi savoare.
- Câteva fructe uscate sau deshidratate.
Atenţie! să nu fie confiate – afine, stafide, agrişe, aronia, goji.
- Ca mediu lichid poate fi folosit de la lapte de vacă, capră până în 1,5°% grăsime, iaurt, sana, kefir sau pentru vegetarieni există lapte vegetal – de ovăz, quinoa, nuci, soia, etc.. Atenţie la lactate! Îl servim când ajungem la serviciu. Amestecul este energizant mai ales dacă adăugăm si o linguriţă de polen crud”.