Cum ne lecuim de pofta de dulciuri în mod sănătos. Metode naturiste care îţi taie definitiv nevoia de zahăr şi ciocolată, protejând ficatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pofta de dulce poate fi combătută cu ajutorul unor alimente cu un conţinut mare de fructoză şi minerale, care nu streaseză, însă, ficatul şi pancreasul, aşa cum o fac prăjiturile sau ciocolata.

Pofta exagerată de dulce ascunde de cele mai multe ori o tulburare metabolică, care anunţă instalarea diabetului. Medicii susţin însă că dorinţa imposibil de controlat de a mânca ceva dulce este şi un mod prin care organismul ne atrage atenţia asupra unei carenţe de crom şi magneziu, sau o reacţie a organismului la stres.  Soluţia pentru a scăpa de pofta de dulce nu este să ne îndopăm cu ciocolată şi prăjituri puternic procesate, pentru că astfel nu facem decât să ne stresăm ficatul şi pancreasul, ultimul fiind forţat să elibereze o cantitate mai mare de insulină. 

În plus, consumul excesiv de dulciuri nu face decât să întreţină pofta de a mânca prăjituri; deşi pe moment avem senzaţia că ne-am săturat şi că nu mai avem nevoie de hrană, starea de saţietate nu este una de durată. Soluţia indicată de nutriţionişti celor care au o apetenţă pentru dulce este să reducă aportul de zahăr din alimentaţie. 

Fructele şi legumele, alternativa la dulcele procesat din comerţ

Un prim pas în acest sens constă în introducerea fructelor şi legumelor proaspete în alimentaţia zilnică. Pe lângă antioxidanţi, acestea au un conţinut ridicat de fibre şi fructoză, fapt ce le transformă într-o alternativă sănătoasă la dulciurile din comerţ. 

Printre fructele care pot suplini oricând ciocolata se numără smochinele, perele sau merele, care au un conţinut acceptabil de zahăr ( între 7 şi 13 grame/portie). De asemenea, fresh-ul de fructe sau legume dulci reprezintă varianta mult mai ieftină şi sănătoasă a sucului din comerţ. 

“Dulcele din fructele proaspete este cel mai sănătos şi putem oricând înlocui o prăjitură cu smochine, curmale, stafide, prune, pere sau mere. Sfecla roşie şi morcovii sunt de asemenea o alternativă sănătoasă la produsele dulci din comerţ. Ne putem prepara singuri sucul sau fresh-ul în casă, din portocale, morcovi sau alte fructe şi legume. În plus, putem înlocui zahărul din magazin cu miere sau tinctură de ştevie, un produs care se găseşte la plafar”, susţine Daniela Ştefoane, doctor inginer în industrie alimentară. 

Atenţie,  însă, consumul în cantităţi mari al unor fructe ori sucuri naturale poate provoca creşterea în greutate atunci când alimentele conţin o cantitate ridicată de zahăr. Printre fructele cu un conţinut mare de fructoză se numără strugurii, bananele, mandarinele sau portocalele. Bananele, de exemplu, conţin 15 grame de zahăr/100 de grame fruct, în condiţiile în care necesarul zilnic este cuprins între 20 şi 25 de grame, adică şase linguriţe de zahăr.  

Alimente bogate în crom şi magneziu

Pofta de dulce poate fi combătută şi prin consumul unor alimente bogate în magneziu şi crom-un mineral  cunoscut pentru faptul că reduce pofta de mâncare şi reglează nivelul zahărului din sânge. Printre alimentele care ajută la diminuarea poftei de a consuma zaharuri se numără  orezul, cerealele integrale, nucile, broccoli, porumbul, ouăle, mazărea, conopida, seminţele de floarea soarelui sau in. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite