Surpriză în dosarul în care un om de afaceri şi soţia lui au fost condamnaţi la închisoare pentru o fraudă cu fonduri europene. Ce au decis judecătorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul în care Mihai Matei a fost condamnat la 6 ani şi 11 luni de închisoare se va rejudeca FOTO Diana Frîncu
Dosarul în care Mihai Matei a fost condamnat la 6 ani şi 11 luni de închisoare se va rejudeca FOTO Diana Frîncu

Curtea de Apel Ploieşti a dispus rejudecarea dosarului de corupţie în care inculpaţi sunt omul de afaceri câmpinean Mihai Matei şi soţia acestuia, Aurelia Matei.

 Aceştia au fost condamnaţi de instanţa de fond la închisoare cu executare, fiind găsiţi vinovaţi, printre altele, pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani. Dosarul se va relua de la zero la Tribunalul Prahova.

Curtea de Apel Ploieşti a admis, marţi 3 mai 2022, apelul declarat de inculpaţi la sentinţa dată în octombrie 2020 de Tribunalul Prahova, instanţă care a decis condamnarea omului de afaceri Mihai Matei la 6 ani şi 11 luni de închisoare în regim de detenţia. Aurelia Matei primise o pedeapsă de 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare.

„Admite apelurile declarate de inculpaţii persoane fizice: MATEI MIHAI, MATEI AURELIA LILIANA, AVRAM ANGHEL, SECU OVIDIU şi VLĂDILĂ CĂTĂLIN, de inculpatele persoane juridice: SC MAKTUB SRL (prin lichidator CREŢU LAURA) SC LEASIMAT SRL (prin administrator judiciar CISMARU ELENA) şi SC MATERO AMA SRL (prin administrator judiciar CISMARU ELENA ) precum şi de curatorul MATEI IOANA, în calitate de reprezentant legal al minorelor ..., împotriva sentinţei penale nr.280 din 23 noiembrie 2020 pronunţată de Tribunalul Prahova. Desfiinţează în totalitate sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă - Tribunalul Prahova, potrivit considerentelor prezentei decizii”, potrivit portalului instanţelor de judecată.

Faptele pentru care au fost deferiţi justiţiei

Potrivit unui comunicat de presă remis de DNA la data trimiterii în judecată a dosarului, în cursul anului 2010, la nivelul societăţii comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborate două proiecte cofinanţate de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: "Creşterea Eficienţei Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” şi "Centru pentru producerea betoanelor şi mortarelor”. 

Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L. prin reprezentantul său legal, administratorul Mihai Matei, a desemnat ca manager de proiect pe soţia sa Aurelia-Liliana Matei. La rândul său, acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operaţiunile financiare.

În acelaşi context, Mihai Matei, împreună cu soţia sa Liliana Matei şi cu suspecţii Cătălin Vlădilă, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci - ofertant (societate în care Liliana Aurelia Matei a deţinut anterior funcţia de asociat unic şi administrator) şi Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracţional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziţie, în sensul depunerii de diligenţe pentru pregătirea ofertelor (prin iniţierea unor asocieri între societăţile acestora cu producătorii utilajelor sau al susţinerii ferme din partea acestora) şi implicit al stabilirii preţului de ofertare astfel încât societăţile controlate de aceştia să obţină punctajul necesar câştigării selecţiei de oferte, iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută, afirmă anchetatorii.

Conform aceleiaşi surse, în perioada 2010 - 2012, cu intenţie, Mihai Matei a determinat-o pe soţia sa să accepte depunerea şi folosirea unor documente inexacte şi false întocmite de ofertanţi, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecţiei de oferte şi adjudecării, de către ofertanţi (societăţi controlate de inculpat) şi obţinerii de la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).

De asemenea, în acelaşi scop, suspecţii Vlădilă Cătălin şi Avram Anghel, cu ştiinţă, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă - Ministerul Economiei - Organismul Intermediar pentru Energie declaraţii pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajaţi în practici prohibite, că nu sunt membri ai niciunui grup sau reţele de operatori economici şi că nu se află în situaţia conflictului de interese, documente întocmite şi prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL, se arată în comunicatul citat.

Potrivit aceluiaşi document, în cadrul celui de-al doilea proiect, Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului au beneficiat de sprijinul lui Ovidiu Secu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit şi semnat în numele administratorului, fără ştiinţa acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.

În perioada 2011-2013, pentru însuşirea sumelor ilicite astfel obţinute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanţilor câştigători (S.C. Maktub S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. Leasimat S.R.L.) care, la rândul lor, au procedat la achitarea lor producătorilor, diferenţa rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro, la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de către Mihai Matei şi ceilalţi membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienţei, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleaşi societăţi controlate de aceleaşi persoane, se mai precizează în comunicatul citat.

În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăţilor, Mihai Matei, alături de soţia sa, au ridicat în mod repetat sume de bani în numerar cu justificări aparent legale, potrivit DNA Ploieşti.

În aceeaşi cauză au fost condamnaţi şi alţi trei complici ai familiei Matei, dar şi societăţile administrate de afaceriştii câmpineni.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un om de afaceri din Prahova şi soţia acestuia, condamnaţi la închisoare. Au obţinut 2 milioane de euro din fonduri europene cu acte false

Omul de afaceri Mihai Matei, acuzat de fraude cu fonduri europene, a fost reţinut de DNA Ploieşti

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite