Cum se prepară sucul de rostopască, la ce e bun şi când e interzis să-l folosim

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rostopasca, planta recomandată de fitoterapeuţi, în uz intern, sub forma ceaiurilor, şi-a demonstrat eficienţa pentru o serie de afecţiuni, de la indigestie, diskezie biliară şi dispepsie, până la pancreatită, boli de ficat, herpes şi chiar cancer. Planta are însă şi recomandări în uz extern.

Şi nu doar sub forma infuziei sau decocuturilor poate fi folosită în uz extern, ci şi sub forma sucului natural de  rostopască, un preparat cu proprietăţi terapeutice puternice, dar cu un potenţial toxic mult mai mare decât rostopasca uscată, folosită la prepararea ceaiurilor.

Este şi motivul pentru care specialiştii în fitoterapie recomandă supraveghere de specialitate la folosirea acestui preaparat, de altfel, foarte uşor de obţinut.

"Sucul de rostopască se obţine prin stoarcerea tulpinilor de rostopască proaspăt rupte. Preparatul rezultat, de culoare portocalie, poate fi util, în uz extern, pentru tratarea cataractei, caz în care ungem seara pleoapele închise cu acest suc şi lasăm să acţioneze 15 minute, după care spălăm. Preparatul poate fi folosit şi pentru tratarea chisturilor ovariane şi a chisturilor, în general: se unge pielea din zona ovarelor (sau din altă zona afectată) cu suc proaspăt de rostopasca şi apoi masează foarte uşor, circular. Procedura durează 10 minute şi se face dimineaţă", recomandă specialistul în fitotetrapie Elena Badea.

Specialistul indică preparatul şi pentru îndepărtarea negi lor, caz în care se pune suc de rostopască pe zona afectată, de mai multe ori, succesiv, la intervale de o jumătate de minut.

"Sucul se lasă să acţioneze în profunzime. Tratamentul durează două-şase săptămâni", precizează Elena Badea. 

Ce contraindicaţii au preparatele din rostopască

Gastroenterită, tuse, probleme respiratorii, spasme digestive şi chiar paralizie temporară şi tulburări cardiace. Acestea sunt reacţiile organismului la supradozare. Este adevărat că efectele se referă la uzul intern (peste patru grame de plantă uscată, luată zilnic, de către un adult de 75 de kilograme), dar, în general este contraindicată orice formă de administrare a plantei copiilor sub 12 ani, femeilor gravide sau care alăptează.

"Rostopasca sau preparatele care conţin această plantă pot interacţiona cu diverse medicamente. Pot creşte efectul dextroamfetaminei, hexobarbitalului, metamfetaminei şi morfinei. De asemenea, pot creşte activitatea furazolidonului, linezolidului, mocoblemidului, procarbazinei şi pot scădea acţiunea altor medicamente prin antagonism farmacodinamic. De aceea, la administrarea preparatelor din acesată plantă trebuie consultat un medic", precizează Elena Badea.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite