Ce a păţit o femeie din Argeş care a abandonat doi pui de câine. Fapta e considerată cruzime faţă de animale

Ce a păţit o femeie din Argeş care a abandonat doi pui de câine. Fapta e considerată cruzime faţă de animale

Sursă foto: Apollo Blog

O femeie care a abandonat doi pui de câine într-o comună din Argeş a fost găsită de poliţişti şi amendată cu 1. 000 de lei. Fapta ei e încadrată la cruzime faţă de animale.

Ştiri pe aceeaşi temă

S-a întâmplat miercuri, pe pe raza comunei argeşene Priboieni. 
 
 În dimineaţa zilei de 03 martie, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Topoloveni au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe raza comunei Priboieni, o femeie ar fi abandonat, dintr-o maşină, doi căţei", precizează IPJ Argeş.
 
La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Călineşti, care nu au mai găsit în zonă puii de câine, dar au căuat-o pe femeie după semnalmentele indicate de martori. 
 
"În urma activităţilor desfăşurate de poliţişti, femeia în cauză a fost identificată şi  sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 205/2004 privind protecţia animalelor", precizează IPJ Argeş.
   
Parctica abandonării puilor de câine sau pisică e veche de când lumea. De multe ori, cei care abandonează animalele habar n-au că încalcă legea 
 

Ce fapte sunt încadrate la rele tratamente şi cruzimi

 
Proprietarii sau cei care doar deţin animale au o serie de obligaţii faţă de acestea, iar nerespectarea lor poate constitui contravenţie sau infracţiune, conform Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, astfel:
 
Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, următoarele:
    a) un adăpost corespunzător;
    b) hrană şi apă suficiente;
    c) posibilitatea de mişcare suficientă;
    d) îngrijire şi atenţie;
    e) asistenţă medicală.
 
 
Este interzisă aplicarea de rele tratamente şi cruzimi animalelor. Prin rău tratament se înţelege comportamentul brutal, abuzul în utilizarea animalelor, supunerea animalelor la eforturi inutile, precum şi neasigurarea condiţiilor prevăzute mai sus.
 
Prin cruzime faţă de animale se înţelege:
    a) omorârea animalelor, cu intenţie;
    b) practicarea tirului pe animale domestice sau captive;
    c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
    d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
    e) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
    f) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
    g) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
    h) maltratarea şi schingiuirea animalelor;
    i) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;
    j) provocarea de suferinţe fizice şi psihice prin orice mijloace;
    k) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
    l) capturarea animalelor prin alte metode decât cele prevăzute de lege;
    m) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.
 
"Abandonul constă în lăsarea unui animal aflat în proprietatea şi îngrijirea omului, pe domeniul public, fără hrană, adăpost şi tratament medical", precizează IPJ Argeş.
 
Deţinătorii de animale au obligaţia de a îngriji şi trata în mod corespunzător un animal bolnav sau rănit.
 
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
    a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
    b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
    c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
    d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
    e) rănirea sau schingiuirea animalelor;
    f) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
    g) folosirea animalelor aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. 
 
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, următoarele fapte:
    1) neasigurarea  de către deţinătorii de animale, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, a următoarelor:
    a) un adăpost corespunzător;
    b) hrană şi apă suficiente;
    c) posibilitatea de mişcare suficientă;
    d) îngrijire şi atenţie;
    e) asistenţă medicală.
    2) folosirea de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;
    3) abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;
    4) administrarea de substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice ale animalelor în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;
    5) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;
    6) folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.
   7) Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligaţia de a folosi mijloace de dresaj care să nu provoace traume psihice sau fizice, precum şi de a folosi metode care să nu prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului.
 

Instituirea de urgenţă a unui mecanism de protejare a animalelor
 

Cu privire la animalele domestice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgenţă a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situaţie de pericol, prin intermediul O.U.G. 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidenţă în protecţia animalelor, precum şi pentru stabilirea unor măsuri organizatorice.  
 
Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit poliţiştilor, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.
 
Conform noilor prevederi legale, poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.
 
Prin animal aflat într-o situaţie de pericol se înţelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situaţii:
a) animal care a fost rănit sau schingiuit;
b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;
c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;
d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;
e) animal domestic expus forţat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;
f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine şi caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulaţie publică.
 
Poliţiştii constată existenţa situaţiei de pericol pe baza evaluării situaţiei de fapt şi a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din:
 a) constatarea directă şi consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
b) declaraţiile persoanelor implicate în activităţile desfăşurate cu privire la situaţiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activităţile respective sau au cunoştinţă despre desfăşurarea acestora;
c) înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de provenienţa acestora;
d) înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic şi/sau de telefonie mobilă;
e) fişa de observaţie clinică întocmită de un medic veterinar.
 
Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor ce fac obiect al ordinului de plasare în adăpost, în prezenţa poliţistului care l-a emis.
 
Legislaţia privind protecţia animalelor reglementează situaţia tuturor animalelor, inclusiv a celor sălbatice, consfinţind o serie de drepturi şi obligaţii atât în sarcina deţinătorilor acestora, cât şi în sarcina autorităţilor şi instituţiilor statului.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Nemulţumit de extinderea cimitirului, un bărbat din Argeş a ameninţat că îşi dă foc între morminte 

Un muncitor din Argeş a murit strivit de cupa unui excavator 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările