FOTO VIDEO Obiect ciudat descoperit lângă un schelet de 2.100 ani în „Atlantida“ rusă. Arheologii l-au botezat „iPhone“

FOTO VIDEO Obiect ciudat descoperit lângă un schelet de 2.100 ani în „Atlantida“ rusă. Arheologii l-au botezat „iPhone“

Catarama Natashei  e  FOTO: IHMC RAS/Pavel Leus

Arheologii au descoperit un obiect antic ciudat, împodobit cu monede wushu chinezeşti, îngropat cu trupul unei femei, într-un mormânt despre care se crede că are peste 2.100 de ani, pe o mică insulă din Republica rusă Tuva, cunoscută sub numele de "Atlantida Rusă" deoarece se află sub apă în cea mai mare parte a anului, fiind accesibilă doar în lunile mai şi iunie.

Ştiri pe aceeaşi temă

În acest an, cercetătorii au găsit aici un schelet vechi de peste 2100 ani, aparţinând unei femei pe care au numit-o Natasha", lângă care se afla un obiect ciudat, pe care l-au denumit iPhone”, din pricina asemănării cu un smartphone modern, potrivit Siberian Times
 
Obiectul ese dreptunghiular, are culoarea neagră şi a fost, cel mai probabil, catarama unei centuri extrem de elegante pe care femeia care a trăit în epoca Xiongnu a luat-o cu ea pentru viaţa de apoi. . 
 
Monedele sunt vechi de 2.137 de ani. Zona în care a fost găsit scheletul prezintă un interes deosebit pentru arheologi, aici fiind descoperite anterior morminte care datează din epoca lui Genghiş Khan.
 
 
 
Cataramă antică are decoraţiuni din turcoaz, sidef şi  din jet de pietre preţioase, cu decoraţiuni incrustate de turcoaz, agate şi sidef (FOTO: IHMC RAS / Pavel Leus)
 
Situl este situat într-o zonă muntoasă din Republica rusă Tuva

Lângă mormântul "Natashei", arheologii au găsit şi morminte a două "fashioniste" preistorice, parţial mumificate, îngropate cu uneltele cu care lucrau.

 Despre una dintre ele, pe care arheologii au botezat-o "Frumoasa adormită", s-a crezut că a fost o preoteasă, fiind îmbrăcată elegant, într-o rochie de mătase, însă săpăturile ulterioare au scos la iveală mai multe unelte folosite la prelucrarea pielii, motiv pentru care acum se presupune că a fost "designer". 

Cel de-al doilea schelet a fost aşezat ca şi cum ar dormi, şi îngropat cu fusul de lemn şi ustensilele de cusut.
 Până în prezent, peste 110 morminte au fost găsite pe insulă, situl fiind descris de dr Marina Kilunovskaya, cercetător în cadrul Institutului de Istorie a Materialelor din St Petersburg, drept o „senzaţie ştiinţifică”, susţinând că echipa sa de expediţie arheologică a fost „incredibil de norocoasă” să descopere vechile locuri de înmormântare, înainte să fie devastate de hoţii de vestigii istorice, mai scrie Siberian Times.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: