Un urmărit internaţional a păcălit judecătorii să îl elibereze cu o hârtie fără valoare. Un pompier i-a fost complice

Un urmărit internaţional a păcălit judecătorii să îl elibereze cu o hârtie fără valoare. Un pompier i-a fost complice

Narcis Baltariu a primit o condamnare cu amânarea aplicării pedepsei FOTO Reporteris

Un basarabean pe numele căruia autorităţile austriece au emis un mandat european de arestare a reuşit să fugă din ţară după ce a păcălit judecătorii că are unde să locuiască în Iaşi, fiind astfel plasat în arest la domiciliu. Contractul de închiriere prezentat în instanţă era însă unul fictiv şi fusese semnat de un pompier din oraş, care în timpul liber exercită meseria de agent imobiliar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Narcis Baltariu, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu amânarea pedepsei după ce a fost găsit vinovat pentru fals. Baltariu este reprezentant al unei agenţii imobiliare şi ar fi comis fapta prin prisma acestei profesii.

Baltariu este comandant de echipaj în cadrul ISU din 2006, începând cu 2015 primind permisiunea de a exercita şi funcţia de agent imobiliar. În primăvara anului 2016, Baltariu a fost contactat de un proprietar pentru a-i găsi un chiriaş, primind astfel şi una din cheile apartamentului. Tot atunci, proprietarul a cerut ca agentul imobiliar să îi prezinte chiriaşul înainte de a semna contractul.

În aceeaşi perioadă, pompierul a încheiat în fals un contract de închiriere, fără acceptul proprietarului, documentul fiind folosit de beneficiar, un basarabean, pentru a scăpa de arestare în cadrul unei proceduri de extrădare. Pe numele lui Ion Jalobă fusese emis un mandat european de arestare de autorităţile din Austria. Pentru că a depus în instanţă contractul de închiriere fictiv, Jalobă a fost plasat în arest la domiciliu, scăpând astfel de arest preventiv. Până să se finalizeze procedura de extrădare, Jalobă a fugit din ţară chiar dacă, după ce au constatat falsul, judecătorii Curţii de Apel Iaşi au înlocuit arestul la domiciliu cu arestul preventiv. Anchetatorii au concluzionat că Baltariu ar fi întocmit doar în mod formal contractul de închiriere, în schimbul sumei de 50 de euro, documentul fiind folosit de Ion Jaloba în cadrul procedurii de extrădare.

„Audiat în faţa instanţei, inculpatul a înţeles să se folosească de procedura simplificată, recunoscând faptele şi însuşindu-şi probatoriul aşa cum a fost administrat în cursul urmăririi penale. Inculpatul a arătat că recunoaşte şi regretă faptele, că a semnat contractul la rubrica proprietar bazându-se pe promisiunile presupusului chiriaş că se vor întâlni după-amiază pentru a perfecta contractul de închiriere. Inculpatul a mai arătat că presupusul chiriaş a motivat că avea nevoie de contract semnat la spital pentru a i se permite externarea şi tratamentul acasă“, se arată în motivarea instanţei.

Reprezentanţii ISU Iaşi au precizat, ieri, că Baltariu este în continuare cadru activ în cadrul instituţiei deoarece sentinţa de condamnare, care nu este definitivă, nu îi interzice să îşi exercite profesia. „Având în vedere că nu are legătură cu atribuţiile de serviciu, noi nu putem să îl sancţionăm disciplinar pentru că el, la serviciu, şi-a îndeplinit atribuţiile conform fişei postului“, a precizat Silvia Bolohan, purtătorul de cuvânt al ISU.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: