Totul despre anticorpi şi boala după vaccinarea anti-COVID. „Soldaţi care ne apără de agenţii patogeni”

Totul despre anticorpi şi boala după vaccinarea anti-COVID. „Soldaţi care ne apără de agenţii patogeni”

FOTO Shutterstock

Anticorpii apar fie după trecerea prin boală, fie după vaccinare. În ambele situaţii, în funcţie de organismul fiecăruia, numărul de anticorpi poate fi mai crescut sau mai scăzut. Astfel, dacă acesta scade şi nu mai este la un nivel protectiv, se poate dezvolta boala, explică medicii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un anticorp este o componentă proteică a sistemului imunitar, care circulă în sânge, recunoaşte substanţe străine precum bacteriile şi virusurile şi le neutralizează, aşa explică medicii. Nenumărate discuţii despre anticorpi au avut loc în ultimii ani, pe fondul pandemiei de coronavirus.
 
Există două situaţii în care pot apărea anticorpii: ori în urma trecerii prin boală, ori după vaccinare. Medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, descrie anticorpii ca fiind nişte soldaţi. 
 
„În momentul imediat după vaccinare încep să apară anticorpi. Pe anticorpi trebuie să-i privim ca pe nişte soldaţi ai organismului, soldaţii care ne apără de agenţii patogeni, adică de tot ceea ce ne înconjoară şi ar putea să ne determine o anumită patologie. Titrul anticorpilor, adică numărul de anticorpi, trebuie să ajungă la un nivel protectiv”.
 

A treia doză de vaccin

 
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi explică cum apar anticorpii după vaccinare, dar şi de ce, odată cu trecerea timpului, titrul şi calitatea anticorpilor încep să scadă, motiv pentru care este nevoie de o a treia doză de vaccin.
 
„Conform studiilor, după un anumit timp, titrul anticorpilor începe să scadă. La fel şi calitatea lor. Să ne imaginăm un soldat care în primă fază luptă cu o platoşă de fier. Ulterior, aceasta se transformă în platoşă de lemn. De aceea este importantă cea de-a treia doză, care a fost numită şi Booster, pentru a-i reaminti soldatului nostru că indicat ar fi să folosească platoşa metalică în lupta cu virusul”, spune medicul Florin Roşu.
 

Boala după vaccinare

 
În funcţie de organismul fiecăruia, dacă titrul de anticorpi scade şi nu mai este la un nivel protectiv, se poate dezvolta boala. Medicul Florin Roşu subliniază, însă, că nu va fi vorba de o formă gravă a bolii.
 
„Nu vom dezvolta în niciun caz o formă care va necesita internare. Mai mult decât atât, nu va necesita internare în terapie intensivă. Nu mai târziu de începutul acestei săptămâni a fost publicat un studiu, într-o revistă americană, făcut pe 11 milioane de pacienţi vaccinaţi, comparativ cu 11 milioane de pacienţi nevaccinaţi. Concluziile au fost foarte clare. Rata de internare a pacienţilor vaccinaţi în terapie intensivă a fost nu mică, ci aproape de zero. Comparativ cu rata pacienţilor nevaccinaţi, care din nefericire, o parte dintre ei, un procentaj destul de important s-a pierdut”, a conchis medicul Florin Roşu, manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.
 
Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) strânse de la începutul campaniei de vaccinare până pe 30 septembrie 2021 arată că mai puţin de 1% din persoanele care s-au vaccinat cu prima doză, respectiv a doua doză, s-au îmbolnăvit de COVID-19.
 
Pe de altă parte, INSP a descoperit că un sfert din persoanele depistate pozitiv cu coronavirus în luna septembrie a acestui an erau vaccinate, însă procentajul celor care au murit este de doar 0,5%. 
 
În cifre, aceste procente se traduc astfel: 28.929 persoane (0,52% din totalul persoanelor vaccinate cu prima doză) au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV2, după administrarea primei doze de vaccin. 527 dintre aceste persoane au decedat, potrivit INSP. 38.604 persoane (0,84% din totalul persoanelor vaccinate cu doza 2) au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de-a doua doze de vaccin, iar 293 persoane dintre acestea au murit.
 
Niciunul dintre aceste decese nu a fost cauzat de vaccin, mai precizează INSP în raport. 
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările