Spitalul nou-nouţ, care ar fi funcţionat ilegal şi a tratat sute de pacienţi COVID, în timpul pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Mobil de la Leţcani / FOTO: Andrei Luca
Spitalul Mobil de la Leţcani / FOTO: Andrei Luca

Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă susţinută de preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, vicepreşedintele CJ Iaşi, Marius Dangă şi dr. Florin Roşu, manager la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi.

UPDATE: Comunicatul transmis de EURONEST

”Am luat act, cu indignare, de declaraţiile făcute ieri, 8 februarie a.c, în cadrul unei conferinţe de presă, de conducerea Consiliului Judeţean Iaşi, pe marginea Raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii la Spitalul de la Leţcani.

Verificarea a avut loc în perioada 9-13 noiembrie 2020. Până astăzi, nu am fost informaţi nici cu privire la efectuarea controlului, nici cu privire la rezultatele acestuia, deşi obiectivul verificat este în proprietatea EURONEST, nu a Consiliului Judeţean Iaşi (care a avut un reprezentant cooptat în echipa de verificare ), nici a Consiliului Judeţean Neamţ (pe care nu l-a întrebat nimeni dacă doreşte să desemneze un expert în echipa de verificare), şi nici a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, Iaşi.

Dacă am fi fost solicitaţi să furnizăm informaţii, pe perioada controlului, cele mai multe dintre constatări nu ar mai fi existat astăzi în Raport. Vom uza, însă, de dreptul la contestaţie, cu atât mai mult cu cât există dovezi certe şi irefutabile care demonstrează că raportul a fost întocmit fie cu neglijenţă, fie cu rea-credinţă.

„Unele dintre ventilatoare nu poartă marcajul CE”, spune echipa de control.

FALS. Toate ventilatoarele au marcajul CE, dar în cazul unora dintre ele este aplicat distinct, pe cablulde alimentare (a se vedea foto). Era suficient să vrei să îl vezi. O simplă precizare: dacă etichetele sau declaraţiile de conformitate ar fi lipsit, lucrătorii vamali nu ar fi permis importul şi nu ar fi fost emise declaraţiile vamale.

„Paturile din secţia ATI nu dispun de etichetă şi nu poartă marcajul de conformitate CE şi nici nu se poate preciza tipul, seria şi producătorul lor”, scrie înRaport.

FALS. Echipa de control trebuia să ridice, cu telecomanda, unul dintre capetele patului şi ar fi observat,dedesubt, marcajul CE aplicat într-un loc unde nu riscă să fie deteriorat (a se vedea foto). Trebuie să şi vrei să te uiţi, să cauţi, ca să găseşti…

TOATE echipamentele din dotarea Spitalului Leţcani au etichete de conformitate CE, certificate/ declaraţii de conformitate şi respectă standardele în domeniu. Nu o spunem noi, ci o spun chiar inspectorii Corpului de Control: „(…) în urma verificărilor tehnice s-a constatat că parametrii măsuraţi se încadrează în limitele prevăzute în standardele aplicabile” (pag. 16). Au fost verificateurmătoarele: monitoare; ventilatoare; defibrilatoare; electrocardiograf; injectomat; infuzomat; paturi ATI.

De asemenea, inspectorii constată „prezenţa împământării la instalaţia electrică” (pag. 16) în saloanele unde s-au făcut verificări.

„Unele dispozitive medicale nu apar în baza de date europeană EUDAMED” (pag. 17-20), mainotează corpul de control.

Totuşi, în acelaşi Raport se consemnează că, „atât timp cât există marcajul de conformitate CE şi un organism notificat CE, aceste dispozitive medicale pot fi legal introduse pe piaţă”. TOATE echipamentele de la Leţcani au marcaj CE şi organism notificat menţionat explicit. Trebuie doar să vrei să îl găseşti…

5.     „Nu se respectă aria minima utilă pe pat şi numărul de paturi, încălcându-se OMS nr. 914/2016 şi OMS nr. 1500/2009”,mainoteazăechipa de control.

În mod greu de explicat, fără să măsoare, inspectorii notează în raport că suprafaţa unui salon este de „aproximativ 44 mp” şi decid că se încalcă normativele. Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi decide şi ea să mai micşoreze un pic suprafaţa şi declară că are fix „40 şi un pic mp”.

Dacă ar fi măsurat cu ruleta, nu cu pasul, ar fi constatat următoarele:

o Suprafaţa saloanelor de ATI este de aprox. 60 mp, fără a lua în calcul postul de supraveghere alocat personalului medical (aprox. 12 mp) şi camera tehnică aferentă fiecărui salon (aprox. 8 mp);

o  În saloanele de Boli Infecţioase, suprafaţa saloanelor este de aprox. 70 mp, fără a lua în considerare camera tehnică aferentă fiecărui salon (aprox. 8 mp), numărul de paturii variind.

o Conform OMS nr. 914/2016 şi OMS nr. 1500/2009, aria utilă minimă trebuie să fie de 7 mp/pat în saloane curente şi 12 mp/pat la terapie intensivă.

„Transformatorul electric nu asigură o putere instalată suficientă funcţionării tuturor echipamentelor şi dispozitivelor electrice”(pag. 7), searată înRaport.

FALS

În condiţiile în care nu se precizează nicăieri în Raport că s-ar fi dispus şi/sau efectuat vreo expertiză care să verifice puterea transformatorului, afirmaţia este cel puţin hazardată.

Dacă ar fi vrut cu adevărat să verifice, ar fi putut solicita furnizorului de energie electrică de la amplasament, aşa cum am făcut-o şi noi, consumurile înregistrate şi facturate (a se vedea Anexa 2). În luna noiembrie 2020, de pildă, în perioada controlului, când spitalul a funcţionat la capacitate maximă, cel mai mare consum zilnic înregistrat a fost de 331 KWH (echivalent cu 412 KVA). Postul trafo existent la Transagropolis are o putere maximă activă absorbită de 620KW, echivalent cu 673,91KVA. Deci, consumul este la 50-60% din capacitatea transformatorului.

Problemele survenite la alimentarea cu energie electrică au fost determinate de fluctuaţiile de tensiune, pentru care s-a solicitat un punct de vedere de la EON. Ca măsură de prevenţie, au fost montate, în saloane, UPS-uri care să preia aceste fluctuaţii.

Celelalte probleme semnalate („conductele de alimentare cu apă nu sunt izolate termic; tunelurile detrecere dintre module nu sunt izolate termic”, pag. 7) au fost remediate, aşa cum a solicitat DSP Iaşi, până la sfârşitul lunii noiembrie.

Referitor la predarea documentelor aferente echipamentelor medicale (pag. 4-5)

S-a încercat, în repetate rânduri, predarea acestor documentaţii, există adrese care pot demonstra uşor acest lucru. Documentaţia a fost predată de 2 ori: odată, în format electronic, în luna octombrie, imediat după finalizarea recepţiei la terminarea lucrărilor şi, din nou, în luna decembrie 2020 (după finalizarea misiunii de control).

Aşa cum se precizează şi în Raport (pag. 12), între părţi (comodant şi a comodatar) a fost încheiat Procesul-verbal de predare-primire nr. 2185/15.10.2020 unde se consemnează faptul că au fost puse la dispoziţie şi, suplimentar, ca dovadă a predării, au fost anexate print-screen-uri cu documentele predate, următoarele:

o Certificate de conformitate CE pentru toate echipamentele (dacă aceste documente nu ar fi existat, nu ar fi trecut de Vama Iaşi şi nu s-ar fi putut realiza importul; există declaraţii vamale în care sunt consemnate toate certificatele CE);

o În format electronic şi fizic (o maşină de documente), manuale şi fişe tehnice, în limba română (parţial), engleză (toate) şi turcă (atunci când manualele erau şi în limba turcă), pentru echipamentele medicale, certificate de calitate şi certificate de garanţie pentru echipamente şi spital, în ansamblu;

o În mod eronat, se consemnează că nu există manual de utilizare pentru analizorul de gaze Siemens RAPIDpoint 500 (există şi a fost predat atât în format electronic, cât şi fizic, în limba română).

Nu putem găsi o explicaţie rezonabilă care să justifice de ce conducerea de la acea dată a comodatarului nu a pus la dispoziţia echipei de control aceste documente, ba, dimpotrivă, a informat, în scris, echipa de control „că nici unul dintre aparatele prezente în laborator nu are nici unul dintre următoarele documente: certificat de conformitate, certificat de garanţie, proces-verbal de punere în funcţiune, proces verbal de instruire, fişa tehnică a aparatului” (pag. 27). Dacă ni le-ar fi solicitat, le-am fiputut transmite cu uşurinţă, ele existând toate, şi la sediul nostru, în format electronic.

Nu există nici un echipament din 2012 în dotarea Spitalului Leţcani, aşa cum au declarat, astăzi,reprezentanţii Consiliului Judeţean Iaşi. Nici în Raport nu există vreo astfel de menţiune. Există un analizor de gaze Siemens RapidPoint500, produs în 2014, şi electrocardiograful EDAN SE-3, fabricat în 2015 (care se situează în clasa mid-high din punct de vedere al preţului, a se vedea anexa 1). În rest, majoritatea covârşitoare a echipamentelor medicale este fabricată în 2019-2020.

Nu se precizează nicăieri în Raport că, în cazul de faţă, este vorba de un spital de campanie, nu de un spital de sine stătător. Nu putem să nu ne întrebăm, în acest context, cum arată rapoartele întocmite la unităţile mobile de terapie intensivă (cele instalate pe tiruri, cu 12 paturi în fiecare modul, ceea ce înseamnă că un tir ar trebui să aibă min. 5 m lăţime şi 30 m lungime, pentru a asigura 12 mp/pat) sau la spitalele de campanie instalate în toată ţara, cele mai multe dintre ele în corturi… Suntem convinşi că toate au spaţiile de trecere etanşeizate şi conductele de alimentare cu apă izolate, că nu au nici o problemă cu asigurarea microclimatului (min. 21 grade) şi cu respectarea suprafeţei/pat şi că, în camerele de gardă ale personalului medical, canapelele nu sunt din material textil (o altă mare deficienţă identificată de Corpul de control)…

Apreciem ca fiind de o maximă gravitate citarea trunchiată a unor informaţii din documente oficiale, la fel cum considerăm inadmisibil ca, într-un document de control, să fie inserate informaţii neverificate, care pot fi uşor demontate.

Atragem din nou atenţia că afirmaţiile hazardate vehiculate în spaţiul public sunt de natură a crea grave prejudicii EURONEST, atât în relaţia cu furnizorul (care asigură mentenanţa şi garanţia Spitalului Mobil), cât şi în relaţia cu alte entităţi cu care avem dezvoltate parteneriate în cadrul celor 6 proiecte aflate în implementare sau contractare, prejudicii pe care ne rezervăm dreptul să le recuperăm în instanţă.”, au transmis reprezentanţii Euronest.

ştire iniţială

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, împreună cu vicepreşedintele Marius Dangă şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, dr. Florin Roşu au prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, concluziile raportului Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii în urma verificărilor efectuate la spitalul mobil/modular de la Leţcani.

În raport au fost semnalate o serie de deficienţe care afectează desfăşurarea optimă a actului medical, motiv pentru care au fost dispuse 31 de măsuri pentru remedierea aspectelor disfuncţionale. Aceste măsuri cad în sarcina Spitalului de Boli Infecţioase, a Asociaţiei Euronest şi Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, iar până la rezolvarea problemelor semnalate, conducerea Consiliului Judeţean şi managerul spitalului de Boli Infecţioase au decis ca activitatea la spitalul modular Leţcani să rămână suspendată. 

Autorizaţii sanitare eliberate ilegal

Raportul a scos în evidenţă şi faptul că eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare pentru Spitalul mobil/modular Leţcani s-a realizat în mod ilegal, fără evaluarea/verificarea corespunzătoare a tuturor condițiilor care trebuiau îndeplinire, fără consemnarea disfuncționalităților şi fără emiterea unui program de conformare, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Iaşi. 

„Interesul şi prioritatea zero a noastră, a Consiliului Judeţean, este să remediem cât mai repede toate aceste deficienţe şi să menţinem capacitatea de intervenţie în prevenirea şi combaterea Covid-19. Până atunci, activitatea spitalului rămâne suspendată. Am discutat îndelung problema cu managerul Florin Roşu şi cu alţi specialişti din domeniu şi cred că este cea mai bună soluţie pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical.

Nu ne putem permite să facem în anul 2021 medicină cu improvizaţii. Avem, din păcate, prea multe exemple recente când preţul plătit pentru folosirea improvizaţiilor au fost vieţile omeneşti. Nu vreau să riscăm nicio clipă să punem în pericol pacienţii şi mediciidin cauza „politicii cârpelilor” pe care vechea administraţie a abordat-o cu spitalul de Leţcani.

M-am asigurat că, momentan, până la redeschiderea spitalului, avem capacitatea de a asigura îngrijirea pacienţilor la spitalul de Boli Infecţioase şi în celelalte unităţi medicale care funcţionează ca spitale suport Covid-19 din Iaşi. 

Având în vedere toate aceste probleme care ies la iveală, voi solicita Corpului de Control al Primului-Ministru să demareze un proces de verificare completă a legalităţii achiziţiei spitalului modular pentru că ieşenii merită să ştie pe ce s-au cheltuit peste 10 milioane de euro.”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, a spus că nu îşi doreşte ca Iaşul se fie pe harta locurilor din România unde s-a întâmplat o tragedie medicală. 

„Trebuie să facem în aşa fel încât, atât din punct de vedere medical, cât şi din punct de vedere legal, spitalul să funcţioneze ca într-un centru universitar. Spitalul modular de la Leţcani este secţie exterioară a unui spital clinic universitar, în consecinţă, trebuie să se ridice la standardele care se impun. Nu vreau să punem Iaşul pe harta locurilor unde s-a întâmplat câte o tragedie. Ar fi un eşec.”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum şi de ce se infiltrează Erdogan în Franţa? Note ale serviciilor secrete franceze

Victima „monstrului din parc”, în spital. În ce stare se află copilul după actele de violenţă extremă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite