Maraton cinematografic la Iaşi, la Serile Filmului Românesc FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Andrei Luca, fotograf SFR
FOTO Andrei Luca, fotograf SFR

Cinefilii au participat la cea de-a 12-a ediţie a unicului festival din ţară dedicat exclusiv filmului românesc - Serile Filmului Românesc, de la Iaşi. Actori cunoscuţi, regizori şi critici de film au fost prezenţi în capitala Moldovei.

Ediţia a 12-a a festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), unicul festival din ţară dedicat exclusiv filmului românesc a adus la Iaşi, în perioada 11 - 15 august, un maraton cinematografic.

60 de invitaţi, la 50 de evenimente cu filme în premieră, documentare, filme-capodoperă şi spectacole de teatru. 

Filmul românesc a fost de departe vedeta festivalului, iar pe marele ecrane din cele 10 locaţii de festival au rulat pelicule din Retrospectiva Ion Caramitru, dar şi filme din secţiunile  CineMemoriam, Cinexcelenţa, Documentar şi Premiere.  

Ediţia a 12-a a festivalului i-a fost dedicată actorului Ion Caramitru, care din motive de sănătate nu a putut fi prezent fizic la Iaşi, însă, chiar şi aşa, toate evenimentele din cadrul #SFR12 au fost organizate în jurul acestuia. 

Printre invitaţi s-au numărat Horaţiu Mălăele, Maria Ploae, Rodica Mandache, Marius Manole, Laurenţiu Damian, Ileana Popovici şi Ioana Dichiseanu. 

Prima seară de film românesc

Festivalul Serile Filmului Românesc a adus în Piaţa Unirii din Iaşi o atmosferă de cinematograf în aer liber încă de la prima seară de festival - 11 august.  Cu mic, cu mare, ieşenii au participat la deschiderea oficială a ediţiei cu numărul 12. Actori cunoscuţi, regizori şi critici de film au fost prezenţi la prima seară de festival.

Gala de deschidere a adus primele nume de pe covorul roşu la proiecţia specială „Ştefan Luchian: 40 de ani de la lansare“, o producţie din 1981, care poartă semnătura regizorului Nicolae Mărgineanu, în care Ion Caramitru interpretează rolul său de suflet.

La proiecţie au participat actriţa Maria Ploae, ambasadoarea SFR, Irina-Margareta Nistor, şi regizorul Nicolae Mărgineanu care au discutat despre filmările de acum 40 de ani. Alături de aceştia au fost şi autorităţile locale şi partenerii SFR care au transmis un gând ieşenilor.

„Din păcate, marele absent al festivalului este invitatul special, Ion Caramitru. La SFR 12, toate filmele, toate momentele şi toate emoţiile vor fi adunate într-un sigur gând: 𝗜𝗼𝗻 𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗶𝘁𝗿𝘂 - şi 𝗽𝗿𝗶𝗲𝘁𝗲𝗻𝗶𝗶, care-i vor transmite la Bucureşti cât de iubit şi cât de aşteptat este la Iaşi”, au transmis organizatorii SFR. 

gala SFR

FOTO Andrei Luca, fotograf SFR

Horaţiu Mălăele, ovaţionat de publicul SFR

Horaţiu Mălăele a urcat pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri" Iaşi în aplauzele unui public dornic să-l revadă la Iaşi, mai ales după ce anul trecut actorul nu a mai putut ajunge la ediţia care i-a fost dedicată. 

Cu gândul la Ion Caramitru, invitatul special al festivalului, actorul a susţinut spectacolul „Caramitru-Mălăele. Câte-n lună şi în stele” alături de violoncelistul Adrian Naidin. 

Pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, Horaţiu Mălăele, invitatul special de anul trecut, a primit şi trofeul SFR - în faţa şi în aplauzele publicului. La final, a avut loc o sesiune de autografe. 

„Mă bucur că ne-am întâlnit aici. Am să vin ori de câte ori mă veţi chema. Îmi pare rău că lipseşte acest actor excepţional. Este un om tare deosebit. Îi urăm să fie bine. Probabil că va veni la anul să-şi ridice premiul. Vă doresc ca în continuarea vieţii dumneavoastră pe cât posibil să respectaţi şapte principii fundamentale: să râdeţi - hahaha, hihihi, pentru că râsul e muzica sufletului; să vă jucaţi, că ăsta e secretul tinereţii; să citiţi, că e fântâna înţelepciunii; să gândiţi, că este izvorul puterii; să fiţi buni, oameni buni, dacă sunteţi buni să fiţi şi mai buni; să fiţi calmi. Asta e cheia succesului. Şi să iubiţi, să iubiţi, să iubiţi”, a spus Horaţiu Mălăele în discursul său.

horaţiu mălăele la SFR

FOTO Andrei Luca, fotograf SFR

Rodica Mandache s-a întors acasă 

Remarcabila actriţă Rodica Mandache, originară din Iaşi, a trăit în cadrul Festivalului Serile Filmului Românesc momente de satisfacţie şi emoţie. Dacă în urmă cu şase decenii, elevă fiind la Liceul „Oltea Doamna”, astăzi „Mihai Eminescu”, se plimba cu colegele prin Piaţa Unirii, de această dată, în istorica piaţă a Iaşului i s-a oferit tilul de cetăţean de onoare al Iaşului.

„Unul dintre Premiile de Excelenţă de anul acesta ajunge la doamna Rodica Mandache, o actriţă cu o carieră extraordinară. Constatam în anii trecuţi că puţină lume ştie că este din Iaşi. Merită această Gală, acest Premiu de Excelenţă şi acest premiu al municipalităţii", a spus Andrei Giurgia, organizatorul Festivalului Serile Filmului Românesc, eveniment ajuns la a XII-a ediţie.

Actriţa a încântat publicul venit în Piaţa Unirii din Iaşi special pentru această gală cu recitalul „Doamna fără nimeni", iar la Ateneul Naţional din Iaşi, locaţie SFR, a rulat filmul Visul unei nopţi de iarnă, în prezenţa actriţei. 

„Sigur că trebuie să mulţumesc şi nu ştiu cum, pentru că mai bine vorbesc cu vorbele altuia, cu texte învăţate. Sunt în oraşul meu, oraşul pe care îl iubesc, de câte ori vin aici am 17 ani, pentru că la 17 ani am plecat, dar mă regăsesc aici de fiecare dată. Mi-l aduc aminte când era plin de copaci, de tei, când mirosea teribil în tot oraşul, era cel mai verde oraş din ţară şi aşa o să fie. Aşa o să-l faceţi din nou. E un oraş care a dat atât de mulţi actori, atât de mulţi artişti. Acum am să mă laud că sunt "Cetăţean de Onoare" şi din când în când am să vă sun", a declarat Rodica Mandache.

Rodica Mandache la SFR

FOTO Andrei Luca, fotograf SFR

Premiu de Excelenţă In Memoriam Ion Dichiseanu

Cel de-al treilea Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică acordat în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost dedicat, post mortem, actorului Ion Dichiseanu, fiind înmânat fiicei sale, duminică seara, 15 august, la gala de închidere a SFR 12. 

În cadrul Galei de închidere a ediţiei din acest an a Festivalului Serile Filmului Românesc a fost organizat spectacolul „Declaraţie de drag... de film" cu actorul Adrian Păduraru, din cadrul căruia nu au lipsit muzica, poezia şi momentele speciale.

Un astfel de moment a fost In Memoriam Ion Dichiseanu, ocazie cu care pe ecranul special amenajat în Piaţa Unirii au fost proiectate fragmente din spectacolele, filmele şi muzica interpretate de Ion Dichiseanu.

„Anul acesta lângă noi trebuia să fie şi Ion Dichiseanu. Era şi este o persoană iubită. El va primi un premiu in memoriam din păcate, dar şi din fericire, pentru că noi nu îi uităm pe cei care nu mai sunt printre noi. Un Premiu de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică pentru Ion Dichiseanu. El ar fi trebuit să fie unul dintre invitaţii speciali de anul acesta de la SFR. Din nefericire l-am pierdut. Din fericire, Ioana, fiica sa, este aici, printre noi", a spus organizatorul festivalului, Andrei Giurgia, preşedintele asociaţiei ARTIS.

Premiul a fost înmânat fiicei marelui actor, Ioana Dichiseanu.

„Acest montaj este o surpriză deosebită pentru mine. M-a impresionat şi emoţionat foarte mult. Mi-au fost trezite nişte amintiri pe care cu siguranţă le voi avea toată viaţa. Sunt aici pentru a-i duce, sper, mai departe, numele cu grijă. După cum spunea, el a muncit cu sânge pentru a-şi face un asemenea nume. Şi-a iubit profesia, şi-a iubit publicul, iar ca om pot să vorbesc despre el până mâine dimineaţă şi încă un an. Ca om este, pentru mine este şi va fi toată viaţa nemuritor, la fel şi pentru public, prin prisma a ceea ce a lăsat în urmă. Pentru mine, ca fiică, a lăsat în urmă iubire. Şi vă mulţumesc!", a spus Ioana Dichiseanu în momentul în care a primit trofeul şi Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră artistică a tatălui său.

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Imagini dramatice cu afgani care ar fi căzut din avioane după decolare au apărut pe internet. Cel puţin trei oameni ar fi murit VIDEO

Cum se vinde cocaină pe străzile din România. Poliţia a folosit investigatori sub acoperire ca să prindă traficanţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite