DOCUMENT Ministerul Educaţiei a respins carta universitară prin care Tudorel Toader putea fi demis uşor din funcţia de rector la „Cuza“ Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader s-a autosuspendat din funcţia de rector al Universităţii "Al. I. Cuza" pe perioada ministeriatului la Justiţie
Tudorel Toader s-a autosuspendat din funcţia de rector al Universităţii "Al. I. Cuza" pe perioada ministeriatului la Justiţie

Noua Cartă a Universităţii „Al. I. Cuza, prin care se stabilea modalitatea de suspendare şi demitere a rectorului, nu a fost avizată de Ministerul Educaţiei, forul central dând „aviz negativ“.

Mai multe modificări făcute la Carta Universitară a Universităţii „Al. I. Cuza“, documentul care reglementează funcţionarea instituţiei de învăţământ superior, prin care s-a stabilit inclusiv modalitatea de suspendare şi demitere a rectorului, au fost respinse de Ministerul Educaţiei.

Modificările au fost operate prin votul membrilor Senatului Universităţii, după o şedinţă care a avut loc pe 19 iulie 2018. Ulterior, noua cartă a fost făcută publică şi supusă dezbaterii comunităţii universitare, potrivit reglementărilor în vigoare.

În cursul lunii septembrie 2018, documentul a fost trimis către Ministerul Educaţiei pentru „avizul de legalitate“. 

Potrivit proiectului Cartei UAIC, au fost introduse proceduri de revocare a rectorului prin votul Senatului. Membrii Senatului au propus şi aprobat proiectul în contextul în care rector al universităţii în acest moment este Tudorel Toader, actualul ministru al Justiţiei. Toader ar mai avea un an de mandat în funcţia de conducere de la "Cuza", unde şi-a delegat atribuţiile pe durata ministeriatului.

Zeci de organizaţii civice solicită Senatului Universităţii „Al. I. Cuza“ Iaşi revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de rector, printr-un comunicat făcut public pe 31 octombrie.

În vechea Cartă, rectorul putea fi demis printr-o procedură greoaie.

În noul proiect de cartă, potrivit art. 49, (4)- „rectorul poate fi suspendat pentru motive prevăzute în contractul de management, de către senatul UAIC, la propunerea scrisă a cel puţin 1/3 dintre membri acestuia, prin vot secret, cu majoritate calificată de 2/3 dintre membrii Senatului UAIC. În termen de 1 lună de la suspendare se organizează referendum la nivelul Universităţii, pentru demiterea rectorului. Demiterea rectorului se face în condiţii de majoritate şi cvorum similare celor aplicabile alegerii Rectorului“. 

O altă prevedere este cea de la art. 48 (7)- „Pentru exercitarea atribuţiilor sale, Rectorul răspunde în faţa comunităţii universitare şi a Senatului UAIC“. Amendamentele făcute la Carta UAIC împreună cu proiectul de Cartă au ajuns la Ministerul Educaţiei, unde documentaţia a primit aviz negativ. Potrivit unei adrese din 23 octombrie 2018, ministerul Educaţiei invocă atât aspecte de ordin procedural, cât şi de conţinut. Un aspect de ordin procedural face referire la faptul că adresa de modificare a Cartei este semnată de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonatorul de credite al UAIC, cea care a condus de drept instituţia încă din 2016, iar „Carta universitară este semnată de către o persoană în numele rectorului Universităţii- dl. prof. univ. dr. Tudorel Toader- fără să ne fie transmis odată cu documentaţia şi actul de delegare al persoanei semnatare în acest sens“.

Adresa MEN-Directia General Jurdic-carta UAIC

În ceea ce priveşte conţinutul documentaţiei, oficialii Ministerului Educaţiei invocă faptul că există „dispoziţii contradictorii“ între prevederile Cartei şi cele ale Codului de Etică. „Este necesar să fie luate în considerare data intrării în vigoare a Cartei universitare prin raportare la contractul de management în desfăşurare, faţă de care nu pot interveni criterii şi condiţii adiţionale. Totodată, este menţionat faptul că pentru procedura de revocare sunt introduse criterii subiective, care afectează principiul securităţii raporturilor juridice“, se arată în adresa semnată de director Crina Ciobanu, din cadrul Ministerului Educaţiei.

Oficialii din minister au mai solicitat „un text unitar, care să conţină prevederi clare şi previzibile, cu respectarea unităţii terminologice şi punerea în acord a dispoziţiilor din Carta universitară cu legislaţia naţională“.

Adresa ministerului este considerată de membri Senatului ca fiind favorabilă ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. „Vom formula un răspuns la adresa Ministerului Educaţiei în următoarea şedinţă de Senat, cea din noiembrie“, a transmis Silvian-Emanuel Man, preşedintele Ligii Studenţilor Iaşi, membru al Senatului din partea Facultăţii de Drept.

Fără avizul Ministerului Educaţiei, modificările nu pot intra în vigoare.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite