VIDEO Probleme pe şoseaua UE din Ţinutul Pădurenilor: stâncile se prăvălesc peste drumul care se opreşte în pădure

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoseaua construită pe fonduri de la Uniunea Europeană, pentru a scoate din izolare mai multe sate de pe Valea Cernii şi din Ţinutul Pădurenilor, este afectată de alunecări de teren. Pământul şi copacii s-au prăvălit, în mai multe locuri, peste drumul judeţean de 100 de milioane de lei, inaugurat în urmă cu un an.

Un an a trecut de la inaugurarea şoselei de peste 30 de kilometri, construită pentru a scoate din izolare satele din Ţinutul Pădurenilor - Valea Cernii.

Drumul judeţean 687D în care au fost investiţi 100 de milioane de lei a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale Consiliului Judeţean Hunedoara din ultimii ani, mai ales pentru că finanţarea lucrărilor a fost acoperită aproape integral din fonduri de la UE. El scoate din izolare mai multe sate hunedorene care altfel rcontinuau să se depopuleze.

Drumul a devenit celebru însă dintr-un alt motiv: şoseaua se opreşte la limita judeţului Hunedoara cu Caraş – Severin, într-o pădure. Autorităţile din judeţul vecin nu au mai continuat proiectul, chiar dacă mai aveau de construit circa 10 kilometri de drum până în cea mai apropiată comună, Rusca Montană. La limita dintre cele două judeţe, drumul asfaltat este continuat de un drum forestier pe care accesul cu autoturismele este aproape imposibil.

Afectat de alunecările de teren

Între timp, problemele au început să apară pe noua şosea din Ţinutul Pădurenilor. Pe porţiunea dintre satul Lunca Cernii de Sus şi punctul final al drumului judeţean, o zonă mai puţin circulată,  au avut loc recent mai multe alunecări de teren. Stânci, movile de pământ desprinse din munte şi trunchiuri de copaci s-au prăvălit şi au ocupat carosabilul, iar în mai multe zone persistă riscul alunecărilor de teren. Marin Butar, consilier în cadrul CJ Hunedoara a precizat că  drumul este încă în garanţie, astfel că problemele apărute pe el vor fi rezolvate de constructori şi de cei care îl administrează.

Drumul Judeţean 687D Hunedoara


Modernizarea Drumului Judeţean 687D a început în 2010, fiind un proiect realizat cu finanţare de la Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. În noiembrie 2013, lucrările au fost finalizate. Şoseaua de peste 30 de kilometri traversează satele Topliţa, Dăbâca, Hăşdău, Lunca Cernii de Sus şi Gura Bordului.

Alunecări de teren pe DJ 687D Hunedoara

Potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara, proiectul viza îmbunătăţirea legăturilor rutiere între judeţul Hunedoara şi întreaga Regiune Vest, asigurarea unei alternative de conectare la reţeaua drumurilor naţionale din zonă, facilitarea unei alternative de conectare a reţelelor rutiere ale judeţelor Hunedoara şi Caraş-Severin şi accesibilizarea unui areal cu însemnat potenţial economic, turistic, istoric şi cultural - centrul judeţului Hunedoara - zona Ţinutului Pădurenilor. Valoarea totală a contractului de finanţare a fost de 105.371.103,66 lei, din care doar 1.773.582 lei (2%) a reprezentat co-finanţarea eligibilă a CJ Hunedoara. Durata contractului de finanţare (49 luni) s-a derulat în intervalul 3 noiembrie 2009 – 02 decembrie 2013.


Vă recomandăm şi:

FOTO Vadu Dobrii, tărâmul uitat al pădurenilor. Viaţa în satul care a avut mină de fier şi rachete antiaeriene

Vadu Dobrii, în trecut unul dintre cele mai prospere sate din Ţinutul Pădurenilor, a devenit un loc aproape inaccesibil din cauza drumurilor impracticabile care îl leagă de localităţile învecinate. Izolarea satului a făcut ca numărul localnicilor să scadă treptat. Mai puţin de zece familii mai trăiesc aici.

Şosea modernizată cu fonduri europene. Miniştrii Mariana Câmpeanu şi Ramona Mănescu invitaţi la inaugurare     

Un drum judeţean modernizat cu fonduri europene va fi inaugurat sâmbătă, între comuna Teliucu inferior, de la marginea Hunedoarei, şi Lunca Cernii, iar la eveniment au fost invitaţi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

VIDEO Cum a ajuns şoseaua Hunedoara – Caraş Severin să se oprească în pădure       

Un drum construit pe fonduri de la Uniunea Europeană se opreşte într-o pădure, la ieşirea din judeţul Hunedoara spre Caraş-Severin. Deşi a fost considerat o investiţie strategică menită să îi scoată din izolare pe localnicii care trăiesc în satele de munte din cele două judeţe, în Caraş-Severin nimeni nu a fost interesat de el.

FOTO VIDEO Drum bun spre nicăieri: cea mai ciudată şosea a Hunedoarei se sfârşeşte în pădurile judeţului vecin        

Drumul judeţean construit pe fonduri europene pentru a lega Hunedoara de Caraş-Severin şi pentru a scoate astfel din izolare satele din Munţii Poiana Ruscăi îi duce pe călători în mijlocul unei păduri, la limita dintre judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin. Şoseaua a fost construită doar până la ieşirea din judeţul Hunedoara, în timp ce autorităţile din judeţul vecin nu au continuat proiectul.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite