VIDEO Lacul Cinciş, locul de poveste la care turiştii ajung pe un drum de groază. De ce nu a fost modernizată şoseaua

Drumul spre Lacul Cinciş

Lacul Cinciş se numără printre cele populare destinaţii turistice din judeţul Hunedoara, însă în ultimii ani autorităţile judeţului au lăsat în paragină şoseaua spre zona de agrement.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mii de turişti sunt aşteptaţi în zilele libere din preajma sărbătorii de 1 Mai în zona de agrement a Lacului Cinciş, una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă ale Hunedoarei. Autorităţile judeţului, care au în grijă şoseaua spre zona de agrement aflată la 10 kilometri de municipiul Hunedoara, nu au luat, însă, măsuri pentru a le uşura călătorilor sejurul.

Şoseaua Hunedoara – Lacul Cinciş – Topliţa (DJ 687 D), de circa 20 de kilometri, a rămas şi în acest an, la început de sezon turistic, unul dintre cele mai degradate drumuri judeţene din Hunedoara. Pe un sector al acesteia au loc lucrări de introducere a reţelei de apă şi canalizare şi au fost necesare săpături în carosabil. Întreaga şosea este însă plină de gropi , iar pe unele porţiuni, din cauza vechimii carosabilului şi a traficului greu, drumul fiind folosit de transportatorii de lemne au apărut denivelări considerabile.

Abia din anul 2020 şoseaua spre Lacul Cinciş ar putea intra în reparaţii capitale. Până atunci, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara promit plombări şi reparaţii de urgenţă. Lucrările plănuite în acest an nu au început deocamdată.

 

Drumul spre Lacul Cinciş / ADEVĂRUL

Inclus pe lista „şoselelor turistice”
În urmă cu un an, Consiliul Judeţean Hunedoara a propus zece drumuri judeţene care urmau să fie reabilitate, în cadrul unei investiţii în dezvoltarea infrastructurii turistice si promovarea patrimoniului economic si cultural al Hunedoarei. Printre drumurile considerate „turistice”, care însumau 170 de kilometri, se număra şi DJ 687 D, spre Lacul Cinciş. Lista şoselelor cuprindea: DJ687E Hunedoara - Teliucul Inferior, DJ687D Teliuc – Topliţa, ambele cu destinaţia Lacul Cinciş, DJ687A Hăşdat – Haţeg, drum care străbate Dealurile Silvaşului cu destinaţia turistică Mănăstirea Prislop, DJ687L - DJ687C - DJ687G, DJ687G Toteşti – Densuş –Ştei, din Ţara Haţegului, DJ685 Cârneşti - Baraj Trei Ape, DJ686D - DJ685 - DJ686, DJ686  Sântămăria Orlea- Râuşor, din zona Retezat şi DJ668 Bretea Română – Călan, de pe Valea Streiului.

Lucrările necesare includeau: reparaţii la îmbrăcămintea rutieră, desfundări şi decolmatări ale şanţurilor, rigolelor şi podeţelor existente, redimensionarea sistemului de colectare şi de scurgere a apelor pluviale, curăţirea vegetaţiei din zonza drumurilor, refacerea acostamentelor, refacerea semnalizării rutiere, acoperirea cu mixtură asfalică şi reabilitarea podurilor. Reabilitarea unui kilometru de şosea pe drumurile judeţene a fost estimată la 1.350.000 lei, potrivit Consiliului Judeţean Hunedoara. Lucrările propuse în planul de dezvoltare a infrastructurii turistice nu au mai avut loc.

Povestea Lacului Cinciş
Lacul Cinciş a fost creat artificial prin construirea barajului Cinciş, la marginea municipiului Hunedoara.  La începutul anilor 1960, valea în care se aflau vechile aşezări Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni a fost inundată pentru a fi creat lacul, care a ajuns la o capacitate de aproape 30 de milioane de metri cubi de apă. În jurul apei care a înghiţit vetrele aşezărilor străvechi, atestate documentar încă din secolul al XIV-lea, şi a dus la devastarea bisericilor şi a cimitirelor lor, au fost născocite poveşti înfiorătoare. Unele dintre aceste relatări vorbesc despre faptul că lacul ar fi bântuit de spiritele oamenilor îngropaţi în cimitirele înghiţite de apă, că aici s-au înecat oameni, iar cadavrele nu au mai ieşit la suprafaţă, că în trecut animalele nu se apropiau să bea apă din lac ori că pe fundul lui, în apele tulburi, trăiesc şerpi, caracatiţe sau balauri.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Bisericile „fantomă”, atracţiile bizare ale Lacului Cinciş. Ultimele rămăşiţe ale satelor aflate sub apă ascund poveşti înfiorătoare

Cele 10 şosele care vor fi modernizate pentru turişti. Drumul spre Lacul Cinciş şi cel al Mănăstirii Prislop sunt pe listă

VIDEO Cum se circulă pe scurtătura spre Mănăstirea Prislop, şoseaua construită între Lacul Cinciş şi Dealurile Silvaşului

 

 

Lacul Cinciş a fost creat artificial prin construirea barajului Cinciş, la marginea municipiului Hunedoara.  FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.

Imagini din aceeasi galerie
 • Lacul Cinciş a fost creat artificial prin construirea barajului Cinciş, la marginea municipiului Hunedoara.  FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.  1
 • Drum. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 
 • Drumul. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • La începutul anilor 1960, valea în care se aflau vechile aşezări 
Cinciş-Cerna, Valea Ploştii, Baia lui Crai, Moara Ungurului şi Ciuleni a
 fost inundată pentru a fi creat lacul, care a ajuns la o capacitate de 
aproape 30 de milioane de metri cubi de apă. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 
 •  În jurul apei care a înghiţit vetrele aşezărilor străvechi, atestate 
documentar încă din secolul al XIV-lea, şi a dus la devastarea 
bisericilor şi a cimitirelor lor, au fost născocite poveşti 
înfiorătoare.  FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 
 • Lacul artificial înfiinţat pe vetrele a cinci sate din Ţinutul 
Pădurenilor a fost, timp de mai multe decenii, începând din anii 1960, 
principala sursă de alimentare cu apă a Hunedoarei şi a combinatului 
siderurgic.  
 • Malurile sale au devenit locurile de relaxare preferate ale celor mai mulţi dintre hunedoreni.
 • FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL. 2
 • Barajul. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • Lacul. FOTO: Daniel Guță. ADEVĂRUL.
 • LAcul Cinciș.
 • Autorităţile judeţului Hunedoara nu au găsit soluţii pentru a încuraja turismul în zona de agrement, iar cel mai bun exemplu este şoseaua Hunedoara – Cinciş (DJ 687 D), un tronson de 15 kilometri degradat în cea mai mare parte, plin de gropi şi mai ales de denivelări.
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: