O tânără cu coronavirus s-a plimbat prin Hunedoara şi s-a tratat în două spitale, fără să spună că vine din Italia

O tânără cu coronavirus s-a plimbat prin Hunedoara şi s-a tratat în două spitale, fără să spună că vine din Italia

ARHIVĂ.

Tânăra de 26 de ani din Valea Jiului, depistată cu coronavirus, a ascuns timp de aproape o săptămână faptul că se întorsese dintr-o zonă „roşie” a Italiei. Între timp, s-a plimbat prin judeţ şi a ajuns în două spitale.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE. Patru angajaţi ai clinicii RMN şi un asistent din spitalul municipal din Hunedoara au intrat în autoizolare, după ce ar fi intrat în contact cu tânăra depistată cu coronavirus.

Un număr de 42 de persoane care au intrat în contact cu femeia de 26 de ani internată la Spitalul de Urgenţă Petroşani şi confirmată cu coronavirus au fost puse în izolare la domiciliu şi li s-au recoltat probe pentru a se stabili dacă sunt infectaţi.

O anchetă penală pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli a fost deschisă în cazul tinerei de 26 de ani, din Iscroni (Valea Jiului), după ce a ascuns timp de aproape o săptămână faptul că a revenit în ţară dintr-o regiune a Italiei afectată de epidemie. Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Tânăra a mai fost sancţionată cu o amendă de 10.000 de lei pentru părăsirea locului de carantină.

Miercuri, Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Hunedoara a anunţat că analizele efectuate în aceeaşi zi de 10 martie, la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara în cazul femeii au confirmat infecţia cu COVID – 19. Pacienta era în stare stabilă şi a fost internată la clinica din Timişoara. Autorităţile au precizat că tânăra sosit în ţară în 1 martie 2020, din Italia (zona Veneto) şi a fost informată, atât la frontieră cât şi de către ofiţerul de gardă al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, să se autoizoleze la domiciliu. În următoarele zile, a fost monitorizată telefonic şi nu a relatat prezenţa niciunui semn sau simptom de infecţie acută respiratorie sau pentru o altă afecţiune.

A fost în spitalele din Hunedoara şi Petroşani, fără să anunţe că vine din Italia

În seara de joi, 5 martie, tânăra s-a internat în Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu probleme neurologice, fără să anunţe medicii că vine din „zona roşie” a Italiei.

Abia a doua zi, reprezentanţii unităţii medicale au fost înştiinţaţi de jandarmi că pacienta se află pe lista persoanelor care trebuiau să rămână izolate la domiciliu şi de atunci au fost luate măsurile pentru izolarea ei.

Tot în 6 martie 2020, Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara a fost informată că femeia a fost internată cu dureri lombare, la Petroşani, atât de către conducerea unităţii sanitare cât şi de către reprezentanţii Inspectoratul de Jandarmi Hunedoara, care monitorizează persoanele aflate în izolare.

A fost izolată şi tratată pentru boala pentru care s-a internat, monitorizându-se în continuare starea ei de sănătate. Deoarece a părăsit domiciliul în care a declarat că se va autoizola timp de 14 zile de la întoarcerea din Italia, a fost amendată cu 10.000 lei.

Peste 40 de angajaţi ai spitalului, testaţi

În seara de 9 martie 2020, seviciul de gardă al DSP Hunedoara a fost anunţat că pacienta prezintă febră. Personalul DSP Hunedoara s-a deplasat şi a recoltat probe pentru determinarea virusului COVID 19, care au fost trimise în cursul nopţii la Spitalul de boli infecţioase Victor Babeş Timişoara. În seara de 10 martie 2020, DSP Hunedoara a primit rezultatul analizei care a confirmat infecţia cu virusul COVID 19.

„Problemele generate de această pacientă sunt cu implicaţii deosebite, care vor trebui văzute şi evaluate de către cei de la DSP în cursul anchetei epidemiologice, pentru că ea în perioada 1 - 5 martie, când a fost internată în Petroşani, a fost „liberă” şi a profitat de libertatea respectivă. A fost inclusiv la Hunedoara, la un RMN, deci traseul este destul de lung. Din momentul internării, problemele pe care le ridică sunt contactele avute în perioada  5 şi 6 martie, perioadă în care nu se ştia de unde vine şi ca atare protecţia faţă de ea a fost cea obişnuită faţă de orice alt pacient. Abia în data de 6 s-au instituit măsurile de protecţie cerute de un pacient suspect de Covid 19”, a informat Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani, potrivit informatiavj.ro.

Miercuri, DSP Hunedoara a recoltat peste 40 de probe de la personalul medical şi pacienţii de pe Secţia Neurologie a Spitalului de Urgenţă Petroşani, persoane care au intrat în contact direct cu tânăra de 26 de ani confirmată cu coronavirus COVID 19.

„În urma rezultatelor analizelor care au confirmat ieri infecţia cu COVID – 19 pentru o femeie de 26 de ani, internată la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, a fost declanşată ancheta epidemiologică şi au fost recoltate probe de la 42 de persoane care au intrat în contact cu pacienta. Probele au fost trimise la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara şi se aşteaptă rezultatele. Conform procedurilor, cele 42 de persoane au intrat în regim de izolare la domiciliu. Totodată, în spital se iau masuri de dezinfecţie sub coordonarea medicului epidemiolog. Spitalul din Petroşani aplică în continuare reguli stricte privind accesul în unitatea medicală”, a informat Lucian Morogan, purtător de cuvânt al Instituţiei Prefectului.

În prezent, pentru judeţul Hunedoara sunt confirmate trei cazuri pozitive de infecţii cu coronavirus, respectiv un bărbat de 45 ani, fiica sa de 16 ani şi tânăra de 26 ani). Cel de-al patrulea caz a fost confirmat ieri la Arad, dar bărbatul are doar adresa din cartea de identitate în judeţul Hunedoara. În Hunedoara sunt 171 persoane în autoizolare la domiciliu. Alţi trei hunedoreni întorşi din zone de potenţial risc au fost duşi sub escortă în carantină, au informat în această seară reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara.


Mai puteţi citi şi:

Mesajul fetei care a învins cancerul: „Am stat şi 4 luni în izolare, voi nu puteţi sta 14 zile în carantină?”

Al treilea caz de infecţie cu coronavirus în Hunedoara: o tânără de 26 de ani. A fost amendată cu 10.000 de lei

Amenzi usturătoare pentru doi deveni întorşi din Italia care nu au respectat măsurile anti-coronavirus

Ironiile unui preot despre coronavirus: „Mai predispuşi la îmbolnăvire sunt cei care toată ziua stau cu ochii beliţi la TV“

Spitalul din Hunedoara, în carantină. „Nimeni nu va putea intra sau ieşi în afara personalului de serviciu”

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: