Primul oraş din Moldova unde la piaţă se poate plăti cu cardul. „N-am crezut că voi vedea vreodată POS la tarabe!“

Primul oraş din Moldova unde la piaţă se poate plăti cu cardul. „N-am crezut că voi vedea vreodată POS la tarabe!“

Plată cu cardul la tarabele din piaţa din Galaţi FOTO C.C.

Sistemul de plată cu cardul a fost implementat în Piaţa Centrală a municipiului Galaţi, ca urmare a unui parteneriat public-privat. Deocamdată sunt disponibile, începând din 19 septembrie 2019, 20 de POS, însă numărul acestora va creşte în perioada următoare.

Galaţi este primul oraş din Moldova unde, de joi, 19 septembrie, plata pentru legume, fructe, brânzeturi sau carne poate fi făcută şi cu cardul bancar.

20 de terminale POS sunt instalate la mesele şi vitrinele frigorifice ale mai multor producători locali. Proiectul este dezvoltat de Mastercard şi Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România (AAPR), în colaborare cu Patria Bank, şi beneficiază de susţinerea Primăriei Galaţi.

„Dorim ca, prin intermediul acestui proiect, să îi atragem şi pe cei care nu sunt, în mod tradiţional, clienţii fideli ai pieţei din Galaţi. Pe 20 septembrie, deschidem aici Târgul de Toamnă, iar prin introducerea plăţii cu cardul sperăm să avem primii clienţi din categoria celor care în mod normal ocolesc piaţa”, declară Viorica Sandu, director al Pieţei Agroalimentare Galaţi.

„Peste tot în lume, chiar şi în pieţele volante, aveţi posibilitatea de a plăti cu cardul la comercianţi. De aceea mă bucur că am ajuns şi noi, la Galaţi, să intrăm în această categorie“, a afirmat primarul oraşului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Locuitorii oraşului s-au arătat foarte încântaţi de noua facilitate. „N-am crezut că voi vedea vreodată POS la tarabe! Mă obişnuisem cu ideea că înainte de a ajunge la piaţă trebuie să caut un bancomat, cu toată bătaia de cap aferentă: lipsa unui loc de parcare în apropiere, eventualitatea unei defecţiuni a aparatului şi aşa mai departe. Pot spune că mi s-a uşurat puţin viaţa cu chestia asta”, ne-a mărturisit Mariana Murgu, aflată printre primii beneficiari ai noului sistem din Piaţa Centrală.

Decizia de introducere a plăţii cu cardul la producători a fost luată după ce un studiu de piaţă comandat de Mastercard a arătat că nouă din zece adulţi care locuiesc la oraş deţin un card bancar şi fac plăţi cu acesta, în medie, de două ori pe săptămână. Iniţiativa de la Galaţi vine după ce, la începutul verii, interesul orăşenilor pentru cumpărarea de produse agricole cu cardul a fost implementat cu succes în Piaţa Cibin din Sibiu.

„Rezultatele obţinute în urma proiectului-pilot implementat în Piaţa Cibin ne bucură şi ne arată, încă o dată, că apetitul românilor pentru plăţile electronice a crescut exponenţial în ultimii ani, iar dorinţa producătorilor de a alinia comerţul la standardele europene Smart este din ce în ce mai puternică. Instalarea POS-urilor în piaţa din Galaţi vine ca o continuare naturală a acestui demers care, cu timpul, suntem ferm convinşi că va reuşi să transforme plăţile electronice în normalitate”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.

„În cele trei luni de când am testat proiectul la Sibiu, numărul de POS-uri montate în piaţă s-a dublat. Am extins proiectul la a doua piaţă din Sibiu, unde au fost montate trei aparate. Producătorii sunt mulţumiţi că le-au crescut vânzările şi că pot folosi aparatul şi când vând produse în locuri din afara pieţei. Pentru unii dintre ei a devenit un mijloc de economisire pentru că atunci când primeau banii cash, îi cheltuiau,” a declarat Teodor Ioan Birţ, preşedintele AAPR.

Prima plată cu cardul la Galaţi a fost făcută pe acorduri de muzică.  Artiştii Teatrului de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi au vrut să fie parte a evenimentului care a făcut un prim pas pentru repunerea pieţei în poziţia de centru civic de întâlnire a activităţii gastonomice şi a celei culturale a comunităţii, după modele consacrate în state ca Italia, Anglia şi Spania.

Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe şi legume proaspete, dar că, în acelaşi timp, există o preocupare constantă de îmbunătăţire a alimentaţiei locuitorilor de la oraş şi dorinţa de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producătorilor locali.

Tot din 19 septembrie, plata cu cardul a fost introdusă şi la casa de bilete a Teatrului Dramatic din Galaţi.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: