Peste 15.000 de elevi din judeţul Galaţi încep şcoala în condiţii de Ev Mediu: în clădiri fără autorizaţie de la pompieri, fără aviz sanitar şi fără sistem de pază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, nu mai puţin de 99 din cele 438 de şcoli funcţionale din judeţ nu au autorizaţie de la pompieri şi prezintă risc pentru elevi şi profesori. De asemenea, un control făcut de Poliţie a relevat că 135 dintre unităţile şcolare din judeţul Galaţi nu au nici sistem de supraveghere şi nici măcar un paznic.

Începerea anului şcolar 2019-2020 este marcată, în judeţul Galaţi, de faptul că 99 de unităţi de învăţământ (din care 18 în mediul urban şi 81 în mediul rural) nu au autorizaţie de funcţionare. Alte 11 unităţi fiind parţial autorizate (11 în mediul urban, 3 în mediul rural). De asemenea, 29 de unităţi nu au autorizaţia de securitate la incendiu.

Printre motivele neautorizării se numără: amplasarea gradiniţelor la parter de bloc, cubaj şi iluminat natural insuficient, dotări sanitare insuficiente, lipsa apei potabile, lipsa apei curente, locaţii improprii sau degradate etc.

Situaţia este cu atât mai alarmantă cu cât numărul de şcoli neconforme cu legislaţia privind apărare contra incendiilor a tot crescut în ultimii ani la Galaţi. În 2017 erau doar 72, în 2018 s-a ajuns la 93, pentru ca în 2019 să fie 99.

Motivul acestei creşteri provine mai ales din faptul că multe unităţi şcolare au fost dotate cu centrale termice proprii, fapt ce presupune obţinerea unei noi autorizaţii. Multe dintre clădirile respective, fiind mai vechi de 40 de ani, avea parte de un regim mai blând de autorizare, dar odată cu apariţia centralelor termice proprii condiţiile devin mult mai aspre. 

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, i-a convocat într-o şedinţă de lucru pe toţi primarii şi directorii acelor unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi care nu îndeplinesc condiţiile pentru avizarea sanitară sau pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. La şedinţa care a avut loc miercuri, 7 august 2019, la Prefectură, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ai Inspectoratului Şcolar şi ai Direcţiei de Sănătate Publică.

Deşi reprezentantul Guvernului a cerut să fie găsite de urgenţă soluţii pentru rezolvarea situaţiei, lucrurile au rămas la fel. Directorii şcolilor dau vina pe primari, acuzându-i că nu asigură fondurile necesare, în vreme ce primarii dau vorii de şcoli, pe care-i acuză de lipsă de implicare.

În judeţul Galaţi sunt înscrişi în sistemul şcolar circa 85.000 de elevi şi preşcolari, dintre care mai bine de 15.000 vor fi nevoiţi să înveţe în clădiri fără autorizaţie de la pompieri, fără aviz sanitar şi fără sistem de pază.

Şcoli lăsate fără pază de primarii iresponsabili

Situaţia este realmente absurdă în judeţul Galaţi şi în privinţa siguranţei copiilor în faţa eventualilor agresori. Circa o treime dintre unităţile şcolare nu au asigurată niciun fel de pază. Potrivit datelor puse la dispoziţie de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi, care a vericat situaţia în cursu lunilor iunie şi iulie ale anului 2019, dintre cele 438 de şcoli funcţionale din judeţ, 135 sunt pur şi simplu lăsate de izbelişte de autorităţi, deşi legea obligă primăriile să ia măsuri.

„Obligaţia legală ca primăriile să asigure serviciul de pază al şcolilor derivă şi din Legea 35/2007 a siguranţei în şcoli, care prevede faptul că consiliile locale vor prinde în buget bani pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi Legea 333/2003, Legea Pazei, care prevede că fiecare autoritate publică este obligată să asigure paza clădirilor pe care le are în subordine. Iar şcolile, ca edificii, se află în patrimoniul public al unităţii administrativ-teritoriale“, a explicat, pentru cotidianul „Adevărul”, Alexandru Manda, expert al Societăţii Academice Române.

Faţă de anul şcolar 2017-2018 lucrurile sunt îmbunătăţi foarte puţin în judeţul Galaţi, în sensul că numărul de şcoli care au rezolvat problema pazei între timp este de numai 13.

În cazul celor care au asigurată pază, 69 sunt cu sistemul clasic (agenţi de pază), 140 au doar supraveghere video, iar 135 au atât agenţi, cât şi sistem video, fiind de fapt singurele care pot spune că asigură cu adevărat protecţia copiilor şi a patrimoniului.

Există „nuanţe” şi în privinţa unităţilor de învăţământ care au paza asigurată doar prin sisteme video. Astfel, doar 83 dintre cele 140 au camere şi la interior şi la exterior, în vreme ce 57 au fie la interior, fie la exterior.

De fapt, doar 31% dintre şcolile din judeţul Galaţi au sistem de pază şi supraveghere adecvat, iar cea mai proastă este, cum era de aşteptat, în mediul rural. Astfel, dacă în oraşele judeţului Galaţi sunt doar 30 de unităţi şcolare nepăzite (din 158, adică circa 19%), în sate numărul acestora este de 105 (din 280, adică 37,5%).

Dincolo de faptul că sunt nepăzite, unele şcoli au şi probleme legate de utilare şi amplasare. Astfel o şcoală şi trei grădiniţe din rural nu au nici măcar gard împrejmuitor, 17 unităţi şcolare nu au sistem de iluminat corespunzător în proximitate, iar o şcoală este în afara localităţii.

Cauzele şi efectele unei situaţii alarmante

Raportul întocmit de Poliţie relevă şi că în şcoli există numeroase probleme şi chiar infracţionalitate şi că nu doar lipsa pazei contribuie la asta, dar şi managementul defectuos al şcolilor, lipsa unor spaţii adecvate pentru ca elevii să-şi ţină bunurile în siguranţă, neglijenţele în aplicarea regulamentelor de ordine interioară din şcoli.

Oamenii legii sunt de părere că lipsa pazei sau existenţa unui sistem de pază de o slabă calitate nu face altceva decât să încurajeze infractorii. „Cele mai multe incidente au loc tocmai în scolile care dispun de astfel de măsuri asiguratorii”, se arată în analiza făcută de IPJ Galaţi.

În anul şcolar 2016-2017 au fost înregistrate la Galaţi 51 de infracţiuni comise în şcoli, în anul de învăţământ 2017-2018 numărul acestora a scăzut la 37, iar ăn 2018-2019 au fost înregistrate doar 28. Dintre aceste fapte penale (respectiv lovire, furt, ameninţare, vătămare corporală şi purtare abuzivă), 25 sunt cu autori identificaţi, iar 3 cu autor necunoscut.

Statistica nu include, însă, şi faptele ilegale ce nu sunt încadrate ca infracţiuni şi care sunt de ordinul miilor în şcolile din judeţul Galaţi. Putem aminti aici hărţuirea, insulta, calomnia, furturile şi distrugerile.

Incidente ce puteau fi evitate dacă...

Câteva incidente întâmplate recent în şcolile din judeţ în ultimul an arată cât de importantă este o supraveghere profesionistă a unităţilor şcolare.

Astfel, la Liceul „Emil Racoviţă”  din Galaţi un elev de 15 ani a ajuns la spital cu arsuri de gradele 2 şi 3 pe un sfert din suprafaţa corpului după ce a făcut un experiment foarte periculos chiar în sala de clasă: a turnat spirt pe un cub de brânză topită şi i-a dat foc.

De asemenea, la Şcoala Gimnazială nr. 29 din Galaţi o elevă de 13 ani a fost agresată de un grup de colege, care au scos-o din curtea şcolii cu forţa şi au bătut-o pe o alee slab luminată din apropiere.

Un alt caz alarmant a ieşit la iveală dintr-un amplu dosar DIICOT privind o reţea amplă (cu peste 50 de membri) de consumatori de droguri din câteva licee din municipiul Galaţi. Practic, minorii aduceau în şcoli şi revindeau sau consumau droguri, lucruri care nu ar fi trebuit să se întâmple dacă ar fi existat un sistem de pază adecvat.

Ce spun primăriile despre lipsa pazei

Cei mai mulţi dintre primarii chestionaţi de poliţişti cu privire la nerespectarea legii în privinţa pazei şcolilor au declarat că nu dispun de fondurile necesare. Unii dintre aceştia au spus chiar că se aşteaptă ca Poliţia să asigure paza obiectivelor, prin patrulare.

Edilii au precizat că majorările salariale şi reducerea alocărilor bugetare au dus la situaţia că nu mai pot asigura bani pentru paza şcolilor.

Este de menţionat că situaţia se prezintă la fel şi în alte judeţe. Astfel, în primăvară, Asociaţia Elevilor din Constanţa atrăgea atenţia că nicio şcoală din oraş nu are asigurat serviciu de pază din bugetul primăriei. Reprezentanţii Primăriei au răspuns elevilor că deocamdată nu sunt bani pentru aşa ceva.

Şi în oraşul Iaşi situaţia este similară, municipalitatea lăsând la voia întâmplării paza instituţiilor de învăţământ. Pe de altă parte, primăria Cluj-Napoca asigură paza a 63 din cele 65 de şcoli din oraş, iar în Oradea şcolile sunt păzite în totalitate cu bani de la bugetul de stat, portarii fiind „prinşi“ în organigrama instituţiilor de învăţământ.

Deşi unele primării invocă lipsa unui cadru legal, specialiştii îi contrazic, plecând de la mai multe legi, inclusiv cea a Educaţiei, care la articolul 105 (2) spune că „finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru cheltuieli pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii în muncă, pentru personalul angajat, preşcolari şi elevi“.

De asemenea, obligaţia legală ca primăriile să asigure serviciul de pază al şcolilor derivă şi din Legea 35/2007 a siguranţei în şcoli, care prevede faptul că consiliile locale vor prinde în buget bani pentru asigurarea pazei unităţilor de învăţământ şi Legea 333/2003, Legea Pazei, care prevede că fiecare autoritate publică este obligată să asigure paza clădirilor pe care le are în subordine.

Cu toate acestea, există numeroase situaţii când paza este asigurată, de fapt, din banii strânşi de părinţi, lucru considerat imoral şi ilegal de către reprezentanţii părinţilor.

„Într-un sistem de învăţământ gratuit, banii pentru serviciul de pază nu trebuie daţi de părinţi. Însă, în 90% dintre cazuri, paza este plătită de către părinţi. Dar şi în această situaţie am oarecare reţineri, deoarece paza se face cu persoane în vârstă, mulţi dintre ei deja pensionari“, a declarat Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite