Pesta porcină africană se răspândeşte cu repeziciune în judeţul Galaţi: au fost confirmate încă două noi focare de boală

Pesta porcină africană se răspândeşte cu repeziciune în judeţul Galaţi: au fost confirmate încă două noi focare de boală

FOTO Arhiva Adevărul

Miercuri dimineaţă, la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a fost confirmat faptul că au fost descoperite cazuri de infectare cu pestă porcină africană în localităţile Schela şi Slobozia Corni (Ghidigeni). Numărul noilor focare de boală a ajuns astfel la şase în ultima lună.

Pesta porcină africană se răspândeşte cu repeziciune în judeţul Galaţi. Miercuri, 24 iulie 2019, la Prefectura Galaţi a avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi în cadrul căreia s-a aprobat planul de măsuri pentru limitarea răspândirii virusului pestei porcine africane, ca urmare a confirmării a două noi cazuri, în satele Schela (comuna Schela) şi Slobozia-Corni (Ghidigeni). 

După cum a declarat dr Carmen Stroia, director executiv în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi, , în gospodăria din Schela sunt 12 porci, din care 3 adulţi şi 9 purcei de 3 luni, iar în gospodăria din satul Slobozia-Corni, alţi doi porci. 

Toţi cei 14 porci vor fi eutanasiaţi în cursul acestei zile. Aceştia se vor adăuga celor 60 de porci care au fost ucişi în ultima lună în celelalte patru focare de pestă porcină identificate în judeţ, respectiv în Traian Sat (comuna Braniştea) – 3 porci, Independenţa – 47 de porci, Frumuşiţa – 7 porci şi Şerbeştii Vechi – 3 porci.

Lucrurile ar putea fi şi mai alarmante, având în vedere că DSVSA Galaţi mai are în atenţie alte trei suspiciuni de pestă porcină africană în localităţile Negrileşti, Tuluceşti şi Rediu. 

Autorităţile locale fac apel la crescătorii de porci să respecte regulile sanitar- veterinare de creştere a porcilor, să crească animalele doar în gospodării şi nu în libertate şi, în cazul în care achiziţionează porci vii (deşi târgurile şi oboarele de animale vii sunt închise în toată ţara în această perioadă), să solicite buletinul de sănătate al animalului şi să informeze medicul veterinar din localitate despre acest lucru, urmând ca apoi să  ţină în permanenţă legătura cu veterinarul, raportând orice semn de îmbolnăvire a animalelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările