Eleva care pictează, face modeling, cântă la pian şi predă copiilor informatică. „Învaţă programare jucându-se“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La doar 17 ani, Alexandra le predă mai micilor săi colegi noţiunile de bază în informatică Foto: arhiva personală
La doar 17 ani, Alexandra le predă mai micilor săi colegi noţiunile de bază în informatică Foto: arhiva personală

Alexandra Bereşteanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, a devenit atât de pasionată de informatică şi de cercul de studiu din care face parte încât îşi dedică voluntar timpul pentru a-i ghida pe colegii din anii mai mici în tainele disciplinei.

Alexandra Bereşteanu (17 ani) este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Gheorghe Vrânceanu“ din Bacău, la specializarea Matematică-Informatică. 

De doi ani, eleva din Bacău este implicată în proiectul „Programare cu răbdare“, care se desfăşoară la nivel naţional, prin intermediul căruia elevii de gimnaziu şi de liceu sunt iniţiaţi în tainele informaticii. Cu alte cuvinte, este vorba despre un cerc de informatică în care elevii îşi aleg ce domeniu al informaticii îi interesează şi îl aprofundează. 

Unii sunt orientaţi spre olimpiade şi concursuri şcolare, alţii doresc să afle mai multe despre dezvoltarea de aplicaţii şi lucrul în echipe la proiecte complexe, iar alţii învaţă matematică aplicată, cum să creeze roboţi programabili şi jocuri pe calculator.

Alexandra spune că decizia de a se alătura cercului i-a schimbat viaţa. Dacă înainte ar fi vrut să devină profesoară de pictură sau psiholog, acum este hotărâtă să urmeze o carieră în domeniul IT.

Accesul elevilor la cursurile „Programare cu răbdare“ este gratuit, iar Alexandra crede că profesorii care predau reprezintă adevărate modele educaţionale pentru elevii lor. Spune că mulţi copii au mai fost implicaţi în diferite cercuri de informatică, matematică şi robotică la şcolile unde învaţă, dar acum, după ce au început să vină la cursurile susţinute de cercul „Programare cu răbdare“, simt că aparţin, că fac parte dintr-o comunitate puternică, că pot să înveţe unii de la alţii şi creează prietenii frumoase.

Învăţare prin joacă

Începând de anul trecut, Alexandra le predă, pe bază de voluntariat, copiilor de gimnaziu noţiuni elementare de informatică, prin intermediul programului Scratch. Îi ajută pe copii să înţeleagă cum funcţionează anumiţi algoritmi din programare şi spune că aceştia învaţă uşor şi sunt atraşi de designul prietenos al programului. „Lucrează cu personaje 2D pe anumite fundaluri şi creează jocuri. Practic, învaţă programare jucându-se“, explică adolescenta.

Această activitate de lector pentru colegii săi mai mici a ajutat-o pe Alexandra să-şi dezvolte mai multe abilităţi, cum ar fi capacitatea de a vorbi în public fără să aibă trac şi aceea de a găsi metodele potrivite de a explica informatica pe înţelesul lor. Nu este deloc uşor, cum ar putea părea la prima vedere. Unii copii sunt gălăgioşi, alţii nu sunt întotdeauna atenţi, dar Alexandra a găsit calea de a le capta atenţia. Tânăra a creat programe sub forma unor jocuri, prin care îi atrage în lumea informaticii, dar îi şi învaţă paşii de bază în programare.

alexandra beresteanu eleva informatica Galati 1

Cercul de informatică ”Programare cu răbdare” i-a schimbat viaţa Alexandrei  FOTO arhiva personală

Pentru că fiecare elev înţelege diferit ce i se predă, rolul voluntarilor din anii mai mari este să-i asiste, să le explice, să le menţină interesul viu. „Sunt copii care o iau înainte, ca să spun aşa, învaţă şi lucrează singuri. Dar sunt şi copii care aşteaptă să li se explice ca să ştie cum trebuie să facă pe viitor. Elevilor mai mici trebuie să li se explice de mai multe ori ca să înţeleagă“, face Alexandra o scurtă radiografie a clasei unde predă.

Ţinând cont de pasiunea ei, tânăra va urma Facultatea de Automatică şi Calculatoare din cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti. După absolvirea facultăţii, speră că se va angaja la o multinaţională, pentru a căpăta experienţă, dar visează să-şi înfiinţeze apoi propria firmă de IT, unde să creeze softuri prin care să rezolve probleme informatice la cererea firmelor şi a diverselor instituţii.

„Le sugerez elevilor să nu se ia după materia şcolară când este vorba despre informatică, pentru că acolo sunt prezentate doar nişte lucruri mărunte, faţă de ceea ce reprezintă cu adevărat informatica. Trebuie să profite cât mai mult de anii de liceu şi să lucreze cât mai mult la programe în informatică, iar dacă au ocazia să vină la unul dintre centrele «Programare cu răbdare», îi încurajez din inimă s-o facă“, este sfatul adolescentei pentru tinerii care vor să aibă o carieră în IT.

„O meserie foarte stresantă“

Adolescenta are multe pasiuni, în afara curriculei şcolare, iar una dintre cele mai mari este muzica. A cântat din copilărie. A luat cursuri de pian, iar de patru ani cântă la clape în trupa Colours. Formaţia abordează diverse ritmuri muzicale, de la rock la pop şi dance, şi este adesea invitată la evenimentele publice din judeţ. „Am preluat melodiile care ni s-au părut că sună bine şi pe care le putem adapta stilului nostru“, spune adolescenta.

În afară de activităţile muzicale, Alexandra cochetează şi cu modellingul. A pozat pentru o firmă de haine din Bacău şi a purtat creaţiile unor designeri în cadrul unui festival de fashion organizat la Iaşi. Mărturiseşte însă că nu doreşte să facă o carieră în acest domeniu. Modellingul va rămâne pentru ea doar un hobby. 

alexandra beresteanu eleva informatica Galati 3

Muzica este una dintre pasiunile Alexandrei FOTO arhiva personală

Nu s-a regăsit în lumea modei, pe care a descoperit-o mai dură decât pare din exterior: „Din afară, modellingul pare foarte uşor şi frumos, dar odată ce intri în această industrie, constaţi că este o meserie foarte stresantă. Trebuie să fii permanent atentă să ai o postură corectă, nu trebuie să uiţi anumiţi paşi... Dacă mi-ar fi plăcut doar modelingul, probabil m-aş fi concentrat doar pe asta, dar pentru că am şi alte pasiuni, am preferat să le acord o mai mare atenţie“, explică simplu Alexandra.

Latura artistică a Alexandrei Bereşteanu se manifestă şi în artele vizuale: principala ei modalitate de a evada din cotidian este pictura. „De fiecare dată când am puţin timp liber, iau culorile, mă aşez la şevalet şi încep să pictez. Pictez şi portrete, şi peisaje. Totul depinde de starea pe care o am la acel moment“, ne dezvăluie adolescenta cum prind viaţă lucrările ei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite