Cum ajungem adulţi umili şi neajutoraţi. Greşeala pe care o fac cei care suferă de complexul de inferioritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO www.bellanima.ro
FOTO www.bellanima.ro

Copiii criticaţi excesiv sau, dimpotrivă, hiperprotejaţi de părinţi ajung adesea să sufere de complexul de inferioritate. Şi adulţii care nu ştiu să îşi gestioneze eşecurile din viaţa personală sau profesională ajung pe marginea prăpastiei.

Complexul de inferioritate apare, de regulă, în copilărie, fiind generat involuntar sau din ignoranţă de părinţi fie printr-o atitudine descurajantă, fie prin criticile constante pe care le aduc propriilor copii.

Copiii expuşi unor astfel de situaţii vor căuta mai târziu în permanenţă aprobarea celorlalţi şi se vor simţi neajutoraţi la orice încercare de a face ceva pe cont propriu. Sentimentul de inferioritate poate să apară şi în cazul copiilor protejaţi în exces.

”Pe acest fond, apare izolarea, negativismul, autoblamarea, sensibilitatea excesivă, diferite frici, anxietatea şi depresia. Ulterior, toate acestea somatizează în fizic. Mai întâi, va fi afectată vitalitatea, apoi, digestia, respiraţia, imunitatea şi chiar gradul de inteligenţă al persoanei în cauză, care este uşor de recunoscut prin poziţia corporală pe care o adoptă. Mereu va merge încovoiat, iar pe faţă i se poate citi tristeţea”, explică psihologul Stelian Chivu.

Când sunt lipsiţi de  protecţia părinţilor, copiii care suferă de complexul de inferioritate devin brusc neajutoraţi şi neadaptaţi. La adulţi, sentimentul de inferioritate se poate instaura treptat în urmă unor eşecuri repetate, care nu sunt gestionate cum trebuie.

”Complexul de inferioritate ne poate afecta grav atât viaţa personală, cât şi pe cea profesională. Ca să avem viaţa pe care ne-o dorim, este necesar să înţelegem cum se formează complexul de inferioritate şi să îl depăşim”, susţine psihologul Stelian Chivu.

Specialiştii definesc complexul de inferioritate ca un set de comportamente, emoţii, acţiuni, tipare comportamentale şi reprezentări, care generează o lipsă de încredere în sine pentru cel în cauză.

Ne dă viaţa peste cap

Un copil care dezvoltă un complex de inferioritate va fi un adult cu numeroase probleme emoţionale şi comportamentale. De pildă, îşi va alege un partener de viaţă dominator, de care să asculte permanent şi care să îl ferească de responsabilitatea asumării propriilor acţiuni. Există însă şi reversul medaliei.

”Dacă, dimpotrivă, partenerul îi este inferior, cel în cauză va fi permanent nervos, recalcitrant şi va acuza fără motiv, deci caută scandal din orice, iar de multe ori chiar va inventa tot felul de motive”, spune psihologul Stelian Chivu.

Dacă cuplul are copii, complexul de inferioritate va fi transmis şi acestora, ştiut fiind că micuţii îşi imită de cele mai multe ori părinţii în acţiuni şi comportament. Pe plan profesional, un adult dominat de sentimentul de inferioritate nu va fi niciodată şef.

Dacă printr-un complex de împrejurări va ajunge totuşi într-o funcţie de conducere, îşi va jigni subordonaţii şi va da vina pe ei pentru acţiunile care îi aparţin tocmai pentru a-şi ascunde complexul de inferioritate.

Primul pas: conştientizarea

Majoritatea celor care suferă de complexul de inferioritate nu realizează acest lucru, ba chiar unii neagă că ar exista aşa ceva. Doar când ajung la un specialist, li se pune în vedere că au acest tipar comportamental, pe care este necesar să îl vindece. Prin urmare, esenţială în procesul de vindecare este conştientizarea.

”Complexul de inferioritate poate avea urmări mai mult sau mai puţin grave în funcţie de cât de mult şi cât de intens este trăit acest sentiment. Important de spus este că o persoană care este dominată de această stare de inferioritate pe plan personal, nu va excela nici pe plan profesional. Cel în cauză are un sentiment de teamă permanent fie de ceva ce trebuie să facă, fie de nou, de necunoscut”, detaliază psihologul Stelian Chivu.

Primul pas după conştientizarea acestui sentiment este localizarea lui. Persoanele în cauză trebuie să identifice sursa complexului de inferioritate, care poate fi în propriile gânduri, în emoţii sau chiar în corp.

Redobândirea încrederii în sine

Complexul de inferioritate poate fi vindecat fie printr-o terapie la un specialist, fie prin propria voinţă a celui în cauză. În acest ultim caz, este esenţială voinţa, inteligenţa emoţională şi perseverenţa acestuia.

”Greşeala pe care o fac este că se compară mereu cu cei care sunt foarte sus comparativ cu ei pe plan personal, social şi profesional. Niciodată nu se uită la cei de nivelul lor sau sub acesta şi asta este calea spre vindecare”, explică psihologul Stelian Chivu.

O altă cale care ne ajută să scăpăm de sentimentul de inferioritate este identificarea propriilor calităţi şi amplificarea acestora. Pozitivitatea şi iertarea propriilor acţiuni sunt alte două căi pe care e necesar să le adoptăm în procesul de vindecare. Postura corporală este la fel de importantă. Dacă sesizăm că mergem adesea înconvoiat, este cazul să ne corectăm postura.

Orice mică reuşită trebuie premiată

Secretul este să ne propunem mai întâi obiective mici, care sunt realizabile extrem de uşor. De pildă, ne sculăm dimineaţa cu 5 minute mai devreme decât o facem de obicei sau ne plimbăm puţin mai mult.

Pentru că este un drum lung, orice mică reuşită trebuie premiată. De pildă, ieşim în oraş cu prietenii sau ne cumpărăm ceva ce ne place. În acest fel, creierul secretă endorfine şi se crează astfel un reflex, prin care periodic vor fi generate programe mentale ce ne vor duce la reuşite din ce în ce mai multe.

”O autoevaluare sinceră este necesară constant. De asemenea, trebuie să ne creeăm un colţ al nostru în propria locuinţă, în natură sau la serviciu, unde ne simţim bine. Dacă trăim bucuria oricărei reuşite, oricât de mică ar fi ea, sigur vom scăpa de complexul de inferioritate în timp”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

De ce mintea face de multe ori asocieri şi alegeri greşite. Explicaţiile unui psiholog

Psiholog: „În noi stă puterea de a ne sabota sau vindeca“. Care sunt cuvintele antidot al eşecului

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite