Cultură de zmeură şi mure pârjolită de caniculă. Fermier: „Pierderile sunt de cel puţin 40 la sută”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sursa: George Bodea
sursa: George Bodea

Temperaturile extreme şi lipsa preciptaţiilor au afectat cultura de zmeură şi mure a unui tânăr fermier din Galaţi. Căldura excesivă a uscat fructele, iar pierderile sunt în proporţie de cel puţin 40 la sută.

George Bodea este un tânăr fermier de 33 de ani, din Galaţi, care în urmă cu câţiva ani a înfiinţat o cultură de fructe de pădure bio, la marginea oraşului. El a renunţat la o carieră de succes în arhitectură navală pentru a se apuca de agricultură, o pasiune mai veche. A luat în arendă un teren şi cu banii economisiţi din salariu a plantat 1.000 metri pătraţi de zmeur şi 1.000 metri pătraţi de mure.

Pentru a se dezvolta, a trebuit să investească: de la utilaje, plasă de protecţie, sistem fotovoltaic pentru a micşora utilizarea combustibilului şi trecerea către electricitate. Cel mai important, de anul trecut, a început livrarea către un lanţ  important de magazine. 

Produsele acestuia sunt promovate şi pe pagina sa de Facebook, iar clienţii primesc produsele direct acasă.  

 Anul acesta, canicula i-a creat mari probleme. Chiar în momentul în care trebuia să se apuce de recoltat, temperaturile extreme i-au distrus zmeura şi murele, astfel că nu a mai avut ce culege.

„Canicula a afectat cultura de zmeură şi mure. Am fost extrem de dezamăgit cât de mult au fost afectate. Am încercat să le ud cum pot, să diminuez pagubele şi să salvez cât se poate”, spune George Bodea.  

Tânărul fermier se aştepta la o producţie de şase tone, însă acum nu ştie dacă va obţine măcar trei tone.

„Pierderile sunt mari. Din şase tone cât estimam iniţial, producţia, probabil, se va înjumătăţi. De exemplu, am două parcele cu pierderi de 60 la sută şi două care sunt mai puţin afectate. Media ar fi de 40 la sută”, spune tânărul fermier.

Fermierii gălăţeni vor să declare judeţul calamitat

În judeţul Galaţi, jumătate dintre culturile agricole însămânţate în toamna anului trecut sunt compromise din cauza lipsei precipitaţiilor, iar fermierii vor să declare zona calamitată pentru a primi despăgubiri.

Potrivit datelor situaţiei din teren de la sfârşitul lunii iunie, sunt afectate peste 40.000 de hectare din judeţ, din care numai la grâu sunt 22.000 de hectare. Situaţia este critică la porumb şi floarea-soarelui, unde fermierii spun că pierderile vor fi de sută la sută, dacă seceta va continua şi în următoarele zile.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Renumitele roşii de Matca lipsesc încă de pe mesele românilor din cauza vremii:„Nu a fost aproape deloc soare”

Arestări în cazul revoltei de la Matca. Doi legumicultori au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru ultraj VIDEO

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite