Al cincilea heliport medical din România se construieşte la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Costă 4 milioane de euro

Al cincilea heliport medical din România se construieşte la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. Costă 4 milioane de euro

FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, heliportul va fi gata în 2020, fiind amplasat pe acoperişul noii parcări supraetajate a spitalului. Heliportul va putea fi folosit atât ziua, cât şi noaptea, având prevăzut un sistem de dirijare luminoasă performant.

Ştiri pe aceeaşi temă

Heliportul aflat în curs de construire la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei din Galaţi va fi cel de-al cincilea de acest tip din ţară.

După cum a confirmat conducerea Consiliul Judeţean (instituţie care are în subordonare bugetară spitalul amintit), în prezent în România există trei spitale cu heliport, al patrulea spaţiu de aterizare pentru elicopterele medicale este în construcţie în Bucureşti şi ultimul va fi gata spre finalul anului viitor la Galaţi.

Heliportul de la Galaţi va costa aproximativ patru milioane de euro, va fi amplasat pe acoperişului unei parcări supraetajate (aflată acum în construcţie) şi va avea sistem de lumini pentru aterizările nocturne.

„Se fac investiţii foarte mari la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Apostol Andrei Galaţi. Heliportul vine firesc după toate investiţiile. Va fi o construcţie separată. Pe acoperişul parcării supraetajate va fi amplasat un suport metalic, înalt de câţiva metri, astfel încât să depăşească înălţimea clădirilor din jur”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

„Va avea balizaj pentru aterizări pe parcursul nopţii şi ar putea fi gata până la finalul anului viitor, cel târziu la începutul anului 2021. O să coste între trei şi patru milioane de euro, banii vor veni de la bugetul nostru”, a adăugat Fotea.

Heliportul va fi folosit de elicopterul SMRD care preia cazurile grave din judeţele Galaţi, Tulcea, Brăila, Vrancea, Buzău şi din sudul Republicii Moldova. Investiţia este cu atât mai importantă cu cât spitalul din Galaţi trece prin mari transformări şi oferă servicii unice în zona de sud-est a ţării.

Pe 30 septembrie a fost aprobată realizarea unei secţii de cardiologie intervenţională. Asta înseamnă că se vor putea efectua coronarografii, se vor putea monta stenturi la pacienţii cu infarct miocardic, iar specialiştii vor putea implanta stimulatoare cardiace temporare şi permanente.

Parcarea supaetajată peste care se va construi heliportul se află în curtea Spitalului de Urgenţă din Galaţi. Clădirea, care va fi gata în următoarele două luni, va avea trei etaje şi aproape 500 de locuri de parcare. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările