Adriana Lefter, învăţătoarea din Tecuci desemnată „Directorul Anului pentru Antreprenoriat“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adriana Lefter,  la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021, sursa: Arhivă Personală
Adriana Lefter,  la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021, sursa: Arhivă Personală

Adriana Lefter (39 de ani), învăţătoare din Tecuci, judeţul Galaţi, este unul dintre directorii şcolari de top din România, reuşind să atragă fonduri de peste 150.000 de euro pentru instituţia pe care o conduce. Performanţele ei au fost răsplătite la Gala Premiilor pentru Directorii Anului 2021 din 24 noiembrie, organizată de Asociaţia pentru Valori în Educaţie, unde Adriana Lefter a fost desemnată „Directorul anului pentru Antreprenoriat“.

Învăţătoarea Adriana Lefter este din 2014 directoare a Şcolii Gimnaziale „Elena Doamna“ din Tecuci. Din 2010, a început să caute proiecte şi metode de lucru care să-i atragă pe copii, din diverse domenii: ecologie, artă, robotică, astronomie, comunicare, lectură, competenţe digitale. 

„În 2016 a urmat experienţa Erasmus, atunci am luat contact cu metoda STEM. La noi, această metodă este foarte puţin dezvoltată. Presupune integrarea tuturor disciplinelor: matematică, fizică, chimie într-un mod cu aplicaţii şi exemple directe din natură, prin conectare la realitate“ explică Adriana Lefter, directoarea Şcolii Gimnaziale „Elena Doamna” din Tecuci.

A câştigat şase proiecte Erasmus. Unul dintre ele este un proiect de cercetare, care presupune crearea unor instrumente prin care copii să identifice stilurile de învăţare, de gândire. Este de fapt o modalitate pentru profesori de a-şi cunoaşte elevii, părinţii de a-şi cunoaşte copiii şi copiii să se cunoască pe sine, printr-o platformă interactivă, prin joc.

Pentru Adriana Lefter, antreprenoriatul înseamnă a-i pregăti pentru copii pentru viaţă, a le dezvolta acele competenţe care aduc valoare comunităţii. „Am reuşit lucrul acesta la început prin proiecte locale, proiecte naţionale şi apoi prin am extins la proiect atragerea de proiecte internaţionale: eTwinning, Erasmus, atragerea de finanţare Meet and Code, Start-ONG, toate acestea pentru a le dezvolta competenţe ale viitorului, competenţe de comunicare în limba maternă şi în limbile străină, competenţe digitale, competenţe de antreprenoriat şi, bineînţeles, competenţe STEM. Metodologia STEM înseamnă creativitate, înseamnă inovaţie, asumare de răspundere. Toate acestea sunt specifice şi antreprenoriatului”, povesteşte Adriana Lefter.

A dotat şcoala cu imprimante 3D 

Împreună cu elevii din şcoală, a avut o colaborare cu Fundaţia Comunitară Galaţi – în cadrul proiectului Ştiinţescu - prin care copiii au construit o machetă a oraşului Tecuci din viitor. În urma proiectului, şcoala a fost dotată cu imprimante 3 D.

Adriana Lefter a fost numită ambasador eTwinning la nivel naţional şi internaţional. De asemenea, a devenit consul al spaţiului în România pentru activităţile STEM, dar şi creator de Educaţie în cadrul proiectului CRED. 

Sursa: Arhivă Personală/Facebook

adriana lefter 2

„În urma activităţilor şi colaborărilor cu profesori din alte ţări precum Spania, Italia, Croaţia, am descoperit acele tehnici de lucru, utilizarea dispozitivelor şi încurajarea tehnologiei la clasă, ceea m-a încurajat şi m-a determinat să aduc aceste experienţe. Cu siguranţă orice copil are nevoie de a învăţa şi a se conecta cu lumea exterioară, cu elevi din alte ţări“, arată învăţătoarea din Tecuci.

Ea consideră că dascălii trebuie să fie deschişi şi să le aducă elevilor, pe lângă metoda tradiţională, şi o abordare creativă şi participativă. „Am atras elevii către învăţare, i-am determinat să-i dezvolte toate aceste competenţe, care sunt atât de necesare pentru astăzi, dar şi pentru viitor. Toate aceste rezultate se datorează elevilor şi profesorilor şcolii, care sunt parte din aceste proiecte şi s-au implicat pentru care ele să fie realizabile”, afirmă Adriana Lefter, Directorul Anului în Antreprenoriat.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Universitatea Stanford: Un medic gălăţean, printre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din lume

Doctorand din Galaţi, ales între cei 200+  români extraordinari. A participat la programe educaţionale, de cercetare şi voluntariat în 28 de ţări, pe 5 continente

 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite