Vila din #TeleormanLeaks, ridicată pe un teren vândut de Dragnea milionarului care s-a sinucis în avionul spre Costa Rica
0Istoria vilei-bloc, ale cărei schiţe au fost găsite de jurnaliştii Rise Project în cadrul investigaţiei privitoare la afacerile societăţii Tel Drum, se întinde pe o perioadă de aproape 20 de ani.
Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a confirmat într-o conferinţă de presă susţinută joi, 8 noiembrie, că a avut o „construcţie” la malul mării. Reporterii „Adevărul” au prezentat imaginile „vilei lui Dragnea”, aşa cum o cunosc localnicii din Mamaia Sat.
Liderul PSD a răspuns într-o conferinţă de presă întrebării adresate de reporterul Digi TV. „Ştiu că acolo începusem cam prin 1900 toamna o construcţie pe care în 1900 iarna am vândut-o. Ce s-a întâmplat după aia nu mai ştiu. Nu am încasat nicio chirie sau alte avantaje. Citiţi mai multe penibilităţi din valiză şi vă luaţi informaţiile de acolo", a declarat Liviu Dragnea, refuzând să dezvolte subiectul.
Conform dezvăluirilor făcute de Rise Project, în valiza plină cu documente ale companiei Tel Drum ajunsă în posesia jurnaliştilor se afla şi o mapă roşie în care au fost găsite 5 coli A3 cu „un proiect faraonic, mai înalt cu două mansarde decât palatul existent al socialistului-şef. Sunt cinci niveluri, casa liftului, iar releveele adună împreună 1.015 metri pătraţi utili”.
Este vorba despre o „vilă privată în Mamaia”, care ar fi proiectată chiar şi cu o cameră de 11,6 metri pătraţi rezervată majordomului. Construcţia are, aşa cum se vede în planurile respective, 13 camere, 12 băi, 4 bucătării etc., iar toată construcţia ar fi fost plătită de compania Tel Drum.
De la 14.500 de lei, la 763.000 de lei
Istoria construcţiei începe în anul 1999, când Liviu Dragnea a concesionat un teren de aproape 492 de metri pătraţi de la primăria oraşului Năvodari. Terenul este situat în Mamaia Nord, la vremea respectivă o zonă pustie situată între staţiunea Mamaia şi oraşul Năvodari. În momentul de faţă terenul este situat adminstrativ pe raza oraşului Năvodari, dar localnicii preferă să-i spună Mamaia Sat.
În anul 2005, actualul preşedinte al PSD a cumpărat acel teren cu preţul de 4.920 de dolari, adică 10 dolari metrul pătrat.
De altfel, terenul apare şi în declaraţia de avere a lui Liviu Dragnea din anul 2008 la capitolul „terenuri intravilane”. În aceeaşi declaraţie, la capitolul „construcţii”, figurează o casă de vacanţă „în construcţie” pe terenul menţionat.
În 2009, potrivit unei investigaţii Rise Project, Liviu Dragnea a vândut terenul şi o construcţie incipientă, pentru care tocmai obţinuse avize de contrucţie, către omul de afaceri Costel Comana, cu suma de 763.000 de lei. Este una dintre numeroasele proprietăţi pe care Comana, magnatul care controla societatea Regiotrans, le-a cumpărat în acea perioadă de la Liviu Dragnea. Banii încasaţi de liderul PSD pentru proprietatea din Mamaia Sat, strada D14, numărul 10, nu figurează în declaraţiile de avere ulterioare ale liderului PSD.
Casă de vacanţă „finisată” de Tel Drum
Ulterior tranzacţiei din 2009, pe terenul cumpărat de Comana a început ridicarea vilei-bloc din prezent. Potrivit Rise Project, Nicoleta Pene, director comercial la Tel Drum, a păstrat facturi, devize de plată, negocieri cu firme de amenajare interioară şi socoteli de mână cu lucrări, perioade şi costuri, referitoare la vila din Mamaia, ceea ce indică faptul că societatea Tel Drum a fost implicată în lucrările de construcţii. "Până pe 4 septembrie 2010, de exemplu, Nicoleta Pene nota că, dintr-un avans de 200.000 de lei, a cheltuit 163.850 pe termoizolare terase, casa liftului, nişte finisaje la etajul 4, faţadă, instalaţie electrică şi balustrade metalice”, arată Rise Project.
O altă ofertă, de 8.976 euro pentru geamuri şi rulouri exterioare, a fost primită chiar de arhitectul-şef al Consiliului Judeţean Teleorman, Gabriel Davidenco. De asemenea, pentru marmură şi granit oferta venită din partea unui comerciant constănţean a fost de 48.000 de euro, iar pentru 200 de metri pătraţi de parchet Merbau oferta a fost de 16.000 de euro.
Costel Comana s-a sinucis în anul 2015 într-un avion care se îndrepta dinspre Columbia spre Costa Rica, iar proprietatea lui din Mamaia Sat i-a revenit fiicei acestuia, Adela Comana. În aprilie 2016, moştenitoarea omului de afaceri vinde, conform celor de la Rise Project, terenul şi construcţia către trei beneficiari: Costea Costel, Bălăuţă Marian şi Popa Marian. Preţul tranzacţiei a fost de 1.562.715 de lei.
În anul 2017, conform datelor cadastrale, imobilul s-a divizat în patru cărţi cadastrale noi, unul dintre ele păstrând construcţia integrală şi terenul afarent acesteia, restul de trei având porţiuni din terenul aflat în jurul construcţiei.
Unul dintre cei care deţin apartamente în „vila lui Dragnea” a început de anul acesta să închirieze spaţiul turiştilor care vin pe litoral. „Apartamentul este la circa 200 m de plajă (aproximativ 3 minute de mers pe jos), este foarte spaţios, situat la etajul 1 al imobilului şi dispune de balcon. Imobilul este construcţie nouă şi exclusivist”, aşa sună descrierea lui pe un site de oferte turistice.
„Casa lui Dragnea”
În zonă, oamenii de pe strada D14 nu ştiu despre toate aceste tranzacţii, sau despre cine a făcut construcţia de 4 etaje care sare acum în ochi. Ei ştiu că aceea este „casa lui Dragnea”, chiar dacă nu l-au văzut pe acolo. „Cine ştie cui i-a dat-o să se folosească de ea”, ne-a spus o femeie râzând. Altă doamnă care locuieşte în zonă a declarat că sunt mai multe persoane care deţin apartamente în „vila lui Dragnea”.
Pe aceeaşi temă: