Secretul simplu al dezvoltării copiilor, indiferent de mediu: „E fantastic cât de repede progresează când sunt încurajaţi şi stimulaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de copii, de diferite etnii şi situaţii materiale, au stat umăr la umăr la startul unei ştafete, alergarea menită să unească o echipă.

„Ştafeta pentru educaţie“ a fost un eveniment din proiectul „Împreună prin sport la Castelu“, derulat de Asociaţia Reality Check şi finanţat prin programul „În stare de bine“, ce este susţinut de Kaufland România şi implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, cu scopul de a atrage copiii către şcoală prin intermediul activităţilor sportive.

Peste 500 de copiii cu vârste între 3 şi 17 ani din comuna Castelu s-au aliniat la start în weekend, în ziua de 28 septembrie. Înscrierile au depăşit aşteptările organizatorilor. Copiii au venit cu părinţii sau singuri, dorind să ia parte la competiţie, alături de alţi copii. 

GALERIE FOTO - ŞTAFETA PENTRU EDUCAŢIE 

„Proiectul aduce împreună copii de etnii diferite, din medii sociale diferite şi îi ajută să-şi îmbunătăţească starea de sănătate şi de bine, contribuie la sudarea comunităţii şi la reducerea barierelor socio-educaţionale“, explică activiştii de la Reality Check.

Organizatorii au ales această modalitate de educare deoarece, pentru copii, sportul înseamnă relaxare şi voie bună, iar beneficiile sunt vizibile rapid.

„Cei mici învaţă într-un mediu organizat să socializeze şi să lucreze în echipă, să aibă un stil de viaţă sănătos, să respecte regulile jocului, coechipierii şi adversarii, capătă încredere în propriile puteri şi devin tineri mai responsabili. Pentru copiii din familii defavorizate, aceste activităţi sunt foarte importante, pentru că îi ajută să îşi formeze o rutină şi un program şi să deprindă abilităţi prin care să îşi îmbunătăţească rezultatele şcolare“, declară voluntarii de la Reality Check

Castelu este o comună cu o populaţie foarte săracă de turci-romi, numiţi horahai, unde aproximativ 600 de copii trăiesc în condiţii de locuire şi igienă precare. Majoritatea părinţilor horahai nu au avut ei înşişi acces la educaţie. Copiii vorbesc acasă turceşte şi nu ştiu româneşte când încep şcoala. Copiii nu sunt stimulaţi intelectual, iar nevoia lor de a participa la activităţi sportive, cluburi şi jocuri este imensă. 

La înscriere Foto Dragoş Vrăbioru

image

Proiectul „Împreună prin sport la Castelu“ încurajează interacţiunile între copiii de etnii şi din medii sociale diferite, pentru a stimula incluziunea şi a creşte sentimentul de apartenenţă la o comunitate.

Timp de 5 luni, 130 de copii de diferite etnii şi clase sociale din Castelu participă săptămânal la cluburi de fotbal, dans, mişcare şi joacă. În toamnă şi în iarnă vor avea loc şi două sesiuni de dezvoltare personală prin joc. Părinţii sunt invitaţi să se implice direct în activităţi, să participe la sesiunile sportive şi să discute cu instructorii despre evoluţia copiilor. La fiecare întâlnire copiii primesc o gustare, iar în curând vor primi şi un echipament sportiv. 

Antrenorul de fotbal este Edvin Gemambet, un profesor de sport care locuieşte în Castelu. El le explică copiilor şi în româneşte, şi în turceşte, de ce e important să nu se supere când pierd, să colaboreze cu ceilalţi şi mai ales, să nu renunţe.

La dansuri, şcoala Total Dance Center a venit cu o echipă de tineri plini de energie care se distrează alături de copii şi îi ajută să îşi depăşească inhibiţiile şi să capete încredere în ei.

,,Ne-am dorit mult acest proiect, iar fericirea copiilor este evidentă încă de la primele sesiuni. E fantastic cât de repede progresează copiii atunci când sunt primiţi cu drag la activităţi, încurajaţi şi stimulaţi. Sperăm ca prin sport să reducem barierele sociale şi să îi ajutăm pe copii să creeze între ei relaţii durabile, indiferent de etnie şi de statut economic“, declară Alina Seghedi, preşedinte Reality Check.

Prin proiectul „Împreună prin sport la Castelu“, Reality Check îşi propune îmbunătăţirea stării de sănătate şi igienă a copiilor, sudarea comunităţii şi creşterea numărului persoanelor interesate să sprijine pe termen lung comunitatea din Castelu.

„Implicit, vor creşte şansele ca acei copii care acum nu beneficiază de educaţie să fie mai bine integraţi la grădiniţă şi la şcoală şi să aibă un parcurs sănătos şi o dezvoltare armonioasă care să le permită să îşi depăşească starea de vulnerabilitate“, adaugă Alina Seghedi.

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Pe urmele horahailor, copiii din Dobrogea care nu ştiu româneşte: „Ce să înveţe la şcoală? Numai prostii!“

Cum putem schimba soarta copiilor condamnaţi la excludere. Fac parte dintr-o comunitate nerecunoscută din România

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite