DSVSA Constanţa, prejudiciată cu 60.000 de euro. DNA îl acuză pe directorul Geronimo Brănescu de abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Geronimo Brănescu, fost preşedinte ANSVSA foto: ANSVSA
Geronimo Brănescu, fost preşedinte ANSVSA foto: ANSVSA

Un fost preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi director al DSVSA Constanţa a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Procurorii DNA descriu modul în care Geronimo Brănescu a achiziţionat un bun cu un preţ de trei ori mai mare decât cel al pieţei.

Geronimo Brănescu, fostul şef al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa, este acuzat  de abuz în serviciu. Procesul său va începe la Tribunalul Constanţa. Brănescu a îndeplinit şi funcţia de preşedintele al ANSVSA în perioada 2018-2019.

Instituţia care a sesizat posibile fapte penale cu privire la achiziţionarea, în 2014, a unui bun de către DSVSA Constanţa a fost Curtea de Conturi. Inspectorii au notificat procurorii în acest sens în anul 2016, iar în cele din urmă dosarul penal a fost instrumentat de DNA. 

În rechizitoriu, anchetatorii susţin că DSVSA Constanţa, condusă în acel moment de Geronimo Brănescu, a achiziţionat un grup electrogen necesar funcţionării. Doar că, inculpatul şi-a îndeplinit defectuos, cu încălcarea legii, atribuţiile de serviciu. 

Achiziţie directă supraevaluată

În luna decembrie 2014, DSVSA a cumpărat cu 398.000,32 de lei un grup electrogen. Doar că, pentru a evita o licitaţie publică, valoarea bunului fiind de aproximativ 90.000 de euro la acel moment, Geronimo Brănescu a apelat la achiziţia directă a trei echipamente electrice ce formau acel grup electrogen: un panou de automatizare, un automat de decuplare de la reţeaua electrică şi un generator de curent alternativ. 

Aşa s-a ajuns ca DSVSA să plătească pentru fiecare echipament în parte câte 132.660 de lei. „În luna decembrie 2014, valoarea monedei euro a fost de cca. 4,45 lei. Un simplu calcul matematic relevă faptul că fiecare din cele trei bunuri a fost achiziţionat la un preţ de circa 29.800 de euro fără TVA, adică la limită, sub pragul legal peste care era obligatorie procedura de licitaţie”, spun procurorii DNA.

Mai mult, anchetatorii arată că două dintre echipamente (generatorul şi panoul de automatizare) se vând în mod obişnuit împreună, iar al treilea bun reprezintă „o simplă siguranţă electrică” pentru care autoritatea contractantă, urmare a demersurilor făcute de Geronimo Brănescu, a plătit 30.000 de euro. 

„S-a ajuns astfel în situaţia absurdă ca DSVSA Constanţa să plătească aceeaşi sumă de bani pe un bun principal (generatorul de curent) şi pe un panou electric care reprezenta doar un accesoriu al primului. Mai mult, autoritatea a plătit chiar mai mult pe câteva siguranţe electrice şi o cutie metalică (automatul de decuplare)”, scriu procurorii în rechizitoriu.

Ei arată că probele administrate relevă că achiziţia a fost fragmentată intenţionat, astfel încât bunurile să poată fi cumpărate direct de la furnizori agreaţi şi nu prin procedurile legale. Aşa s-a ajuns ca instituţia să plătească 398.000,32 lei pentru bunuri care valorează în realitate 133.515 lei, creându-se un prejudiciu de 264.485,32 de lei.

Contactat de ziarul „Adevărul”, Geronimo Brănescu nu a vrut să facă nici un fel de comentarii referitoare la aceste acuzaţii.

Vă recomandăm şi: 

DNA sesizează Curtea Constituţională cu privire la articolul de lege care l-a salvat pe Radu Mazăre în dosarul „Henri Coandă”

Ofiţer de Poliţie, acuzat de DNA că a furat peste 14 kilograme de bijuterii ridicate la percheziţii. Cu ce le-a înlocuit

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite