Descendentul unei familii de vază a Constanţei şi-a donat trupul ştiinţei. „A fost o legendă a temniţelor comuniste“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Valentin Sarry Sursa arhiva personală / montrealgazette.remembering.ca
George Valentin Sarry Sursa arhiva personală / montrealgazette.remembering.ca

Descendentul unei vechi familii de vază a Constanţei a încetat din viaţă, peste Ocean, acolo unde a reuşit să se refugieze, după ani grei de temniţă comunistă. George Valentin Sarry (94 ani) şi-a încheiat existenţa tumultuoasă, demnă de un film, făcând un ultim gest de caritate: şi-a donat trupul ştiinţei.

Fost deţinut politic, George Valentin Sarry a plătit din greu provenienţa sa dintr-o familie „cu origine nesănătoasă“.

Născut în Constanţa la 8 ianuarie 1928, George Valentin Sarry era nepotul de frate al celui mai cunoscut ziarist din Dobrogea, Constantin N. Sarry (1878-1960), fondatorul celui mai longeviv ziar al Constanţei – Dobrogea Jună. 

Fiu al grecului Dumitru Sarry şi al englezoaicei Louise Baker, George Sarry era mezinul dintre cei nouă copii ai familiei. Din neamul său făceau parte eroi din Primul Război Mondial (Ahile Sarry, după care a fost denumită o stradă din Constanţa), antreprenori, medici care au luptat pe front (Ahile Sarry, autor de cărţi de memorii de război) etc.

După instaurarea comunismului, în noiembrie 1949, tânărul Sarry, care avea 21 ani şi lucra ca mesager al Consulatului Britanic de la Constanţa, a fost răpit de Securitate şi băgat în închisoare – soartă pe care au avut, de altfel, aproape toţi membrii familiei. 

A stat în beciurile Securităţii din Constanţa şi la închisoare Malmaison din Bucureşti, apoi a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi 7 ani degradare civică. A fost întemniţat la Jilava, trecând apoi prin minele de plumb de la Baia Sprie şi Cavnic, Aiud şi Piteşti.

După 11 ani de chinuri şi umilinţe, a fost eliberat în 1960, la intervenţia Guvernului Britanic, datorită filiaţiei sale. A plecat din ţară, stabilindu-se în Canada, la un frate de-al său. Şi-a întemeiat o familie, a avut două fete şi trei nepoate. A lucrat ca maşinist şi a ţinut permanent legătura cu colegii de suferinţă militând pentru demnitatea şi idealurile României. A încetat din viaţă la 29 ianuarie 2022, în Montreal, Canada. Avea 94 ani. 

Deţinuţi politic din Constanţa - la senectute în faţa închisorilor comuniste Sursa Mirel Stănescu

Deţinuţi politic din Constanţa - la senectute, în faţa închisorilor comuniste Sursa Mirel Stănescu

Deţinuţi politic din Constanţa - la senectute în faţa închisorilor comuniste Sursa Mirel Stănescu

„George Sarry a fost o legendă a închisorii politice comuniste din România bolşevizată. În timpul detenţiei, când a fost obligat să trăiască în situaţii-limită, în acele condiţii de mină, a dat dovadă de compasiune, putere şi curaj preluând adesea norma de muncă a colegilor mai în vârstă şi mai slabi pentru a-i proteja de pedepse suplimentare.

După înlăturarea regimului comunist din România a putut să revină în ţară, în anii 1992 şi 1994, să-şi revadă locurile natale şi să-şi reîntâlnească foşti colegi de suferinţă, în cadrul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din Constanţa, ocazie cu care s-a şi fotografiat în faţa clădirii fostei securităţi de pe strada Revoluţiei, unde a fost dezvelită o placă comemorativă.

Suntem convinşi că George Valentin Sarry işi va găsi locul în cartea de istorie a României, că viaţa sa, lupta sa eroică pentru demascarea în faţa ţărilor libere, civilizate, a ”eliberatorului” sovietic care ne jefuia ţara după război, că cei 11 ani de jertfă şi suferinţă înduraţi in temniţele comuniste nu au fost in zadar. 

El va rămâne in galeria martirilor si conştiinţelor exemplare, un mare model pentru neuitare. Unanim respectat, va rămâne în memoria noastră, al celor care l-am cunoscut, ca un om nobil, generos, caracterizat prin corectitudine şi bunătate sufletească, care a purtat în inimă dorul ţării de obârşie. Dumnezeu să-l odihnească în pace“, au transmis foştii deţinuţi politici Nicolae Chiselef, Mirel Stănescu, George Cuşa si Alexandru Mihalcea din Constanţa.

Familia a dezvăluit că George Sarry a ales să-şi doneze corpul ştiinţei pentru cercetare şi educaţie, pentru a-i ajuta pe alţii, deoarece credea cu tărie în importanţa învăţământului superior.

Volumul de memorii al lui George Sarry intitulat „Viaţa mea - amintiri din închisoare şi din libertate“, editat în Canada şi în limba română, este disponibil pe Internet. 

Vă mai recomandăm: 

Saga grecului Constantin Sarry, cel care a fondat cel mai important ziar al Dobrogei 

Constantin N. Sarry, fondatorul presei moderne dobrogene, omagiat de grecii din Constanţa

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite