Conducerea Spitalului de Infecţioase Constanţa, la 31 august, către primar: „Vis-a-vis de instalaţii şi de partea cu incendiile, nu prea ştiu eu să vă spun foarte multe…“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa Inquam Photos / Costin Dincă
Sursa Inquam Photos / Costin Dincă

O videoconferinţă de astă-vară din Primăria Constanţa arată discuţia pe care primarul Vergil Chiţac a purtat-o cu conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, la 31 august. Managerul Stela Halichidis a lipsit de la apelul primarului, locul ei fiind ţinut de directoarea medicală care a dat din umeri la întrebarea referitoare la siguranţa la incendii.

Înregistrarea scoasă la iveală de Evenimentul Zilei arată „preocuparea, nu grija“ manifestată de primarul Vergil Chiţac referitor la pregătirea valului 4 al pandemiei, cu o lună înainte de dezastrul de la ATI Infecţioase.

Amintim că Vergil Chiţac a fost primul politician infectat cu Covid-19, îa începutul lui martie 2020, şi printre primii pacienţi Covid-19 din Constanţa internaţi la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, împreună cu soţia, fiul şi asistentul său personal (celebrul episod cu izoleta, dotare insuficientă la ISU Dobrogea). 

Redăm discuţia din 31 august între edilul-şef al Constanţei şi directoarea medicală de la Infecţioase: 

„- Eu vreau să discut (…) prima temă: pregătirea sezonului rece. Spitalul Municipal – doamna Halichidis, sunteţi aici? Cristina, sun-o pe doamna Halichidis, să intre. Deci ăsta e un alt subiect pe care vreau să-l discut, tot din perspectiva valului patru, cu pandemia, dar o să discut cu domnia sa. Mă interesează dacă au materiale sanitare, dacă au rezerve de medicamente, cum stau cu rezervele de oxigen, cu tot ce înseamnă logistică, dar nu numai. Doamna Halichidis, sunteţi?

– Bună ziua, doctoriţa Halichidis e în concediu, doctoriţa Cambrea (n.r. Claudia-Simona) sunt, ţin locul dumneaei. (n.r. Sunt) directorul medical.

– Pe mine mă interesa să vorbesc cu domnia sa, dar poate nu neapărat să discutăm acum în detaliu (…), dar să transmiteţi mesajul ăsta.

– Da.

– Din perspectiva valului patru şi a sosirii iernii, mă interesează ca să începeţi să vă pregătiţi şi să-mi spuneţi ce nevoi aveţi. Nevoi legate de materiale sanitare, nevoi legate de medicamente, nevoi legate de oxigen, nevoi legate de toate instalaţiile pe care le aveţi acolo, inclusiv cea de stins incendiul. Da?

– Da, da, da.

– De tot ceea ce înseamnă ca spitalul să fie funcţional.

– Da. Cu materialele sanitare cred că se rezolvă pentru că aşteptăm ultimele achiziţii pe proiectul acela european. Cu medicamentele, avem probleme cu unul dintre medicamente care este util – tocilizumabul -, dar cred că e o problemă la nivel de ţară, nu e numai la noi. Iar vis-a-vis de instalaţii şi de partea cu incendiile, nu prea ştiu eu să vă spun foarte multe…

– Tocmai de aia nu vreau să purtăm o discuţie (…), dar vă rog să transmiteţi nu grija – că nu sunt în grijă -, dar preocuparea mea şi care ar trebui să fie şi a dumneavoastră. Să pregătiţi valul patru şi sezonul rece cât mai bine posibil, da?

– Da, da, sigur.

– Bine, mulţumesc, doamna doctor!” 

În documentul intitulat Planul Strategic 2020-2025, Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa enumeră lista obiectivelor de investiţii pe anul 2021. 

Pe această listă figurau un proiect tehnic pentru mărirea puterii electrice instalate în spital, inclusiv obţinerea avizului de racordare; lucrare de racordare la postul de transformare existent al ENEL în vederea măririi puterii instalate; proiect documentaţie tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; proiect de specialitate sistem detecţie incendiu pentru autorizaţie ISUInstalare sistem de detecţie incendiu

document lista investitii spital constanta

Toate aceste investiţii sunt colorate cu roşu, iar la finalul tabelului se regăseşte şi explicaţia: „Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

Vineri, 1 octombrie 2021, un incendiu a izbucnit în Secţia ATI Covid-19 a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. Şapte pacienţi au murit, iar peste 100 au fost transferaţi la alte unităţi medicale din judeţ. 

În mesajul din ziua dezastrului, primarul Vergil Chiţac dă explicaţii şi legat de proiectul de dotare a spitalului cu acele instalaţii vitale pentru pacienţi: „Ne-au cerut proiectarea sistemului de detecţie, numai că noi aveam toată procedura pentru reabilitarea electrică a spitalului, unde era prevăzută refacerea întregului sistem: detecţie, alarmare şi stingere a incendiului. Suntem în perioada de semnare la ministerul de resort“ 

   

 

Pe aceeaşi temă: 

Primele informaţii despre cauzele morţii celor şapte femei internate în Spitalul din Constanţa 

Stela Halichidis, manager al Spitalului de Infecţioase din 2009, a fost demisă. Doctoriţa este specializată în politică externă şi diplomaţie

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite