Caz medical uluitor la Constanţa. Femeie sănătoasă, atacată agresiv de cancer. În doar trei luni i-au apărut tumori multiple

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa arhivă
Sursa arhivă

Femeia în vârstă de 48 ani era sănătoasă tun până acum 3 luni, dar investigaţiile au arătat că a dezvoltat într-un timp foarte scurt multiple tumori canceroase abdominale.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa a fost realizată o intervenţie chirurgicală extrem de dificilă şi rară, care a angrenat o echipă complexă de medici chirurgi şi anestezişti, coordonată de dr. Răzvan Popescu, medic şef interimar secţie Clinică Chirurgie I.

Pacienta, o femeie în vârstă de 48 de ani, nu avea antecedente patologice semnificative şi până acum 3 luni era în plină stare de sănătate, dar, în urma unor investigaţii biologice şi paraclinice, a fost diagnosticată cu tumori abdominale multiple sincrone.

Ulterior, pacienta a efectuat mai multe investigaţii complexe în clinici din Constanţa şi Bucureşti (endoscopie digestivă superioară şi inferioară, examen CT şi IRM, PET-CT) ce au dus la diagnosticarea unor afecţiuni neoplazice, a unor cancere multiple, cu localizare la nivelul stomacului, colonului ascendent şi transvers (3 tumori sincrone), rezultatul histologic fiind de carcinom.

De asemenea, medicii explică faptul că investigaţiile au evidenţiat o formaţiune tumorală chistică anexială dreaptă voluminoasă (15 cm) şi o tumoră uterină însoţite de adenopatii pelvine şi de un bloc adenopatic voluminos (8 cm) de-a lungul vaselor iliace şi în fosa obturatorie stângă.

Mai mult decât atât, în ultimele zile pacienta a prezentat tulburări de tranzit intestinal, diaree, dureri abdominale difuze şi vărsături, investigaţiile imagistice evidenţiind că tumora gastrică prezintă o fistulă cu colonul transvers (comunicare anormală), astfel încât orice mânca era eliminat rapid prin scaun.

„Din păcate, ţinând cont de prezenţa acestei complicaţii şi a stadiului evolutiv avansat, s-a decis o sancţiune chirurgicală primară, starea pacientei nepermiţând efectuarea unor terapii oncologice (chimioterapie preoperatorie)“, a declarat dr. Răzvan Popescu, coordonatorul întregii echipe medicale. 

A fost un maraton chirurgical, care a implicat o echipă mixtă, chirurgicală şi anestezică. 

„Am efectuat această intervenţie chirurgicală de rezecţie multiorganică, într-un interval de aproximativ 12 ore, realizând excizia “în bloc” a întregului stomac cu aproximativ 80% din colon (intestin gros), împreună cu splina şi o parte din lobul stâng hepatic. Pe lângă acestea s-a practicat şi histerectomie cu anexectomie şi ablaţia formaţiunii anexiale drepte, precum şi excizia blocurilor adenopatice iliace şi obturatorii stângi şi drepte. Toate aceste rezecţii au fost efectuate în limite de siguranţă oncologică cu limfadenectomie importantă (rezecţia ganglionilor aferenţi), conform protocoalelor şi standardelor internaţionale de rezecţie a tumorilor neoplazice“, a dat detalii medicul chirurg Răzvan Popescu. 

Spitalul anunţă că evoluţia postoperatorie este bună, pacienta este conştientă, se mobilizează, este echilibrată din punct de vedere respirator şi cardio-vascular şi beneficiază  de tot ceea ce înseamnă terapie de susţinere şi reechilibrare  hidroelectrolică, fiind în parametri hemodinamici extrem de buni.

„Am încercat să îi dăm un sprijin şi să facem toate eforturile pentru a putea avea un rezultat postoperator cât mai eficient, ţinând cont că sunt diagnostice diferite, cu rezultate histopatologice care răspund diferit la curele de chimioterapie pe care urmează să le facă. Vreau să asigur cetăţenii constănţeni că în chirurgia digestivă, în clinica Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, putem face intervenţii chirurgicale de amploare, cu rezultate şi performanţe deosebite comparabile cu centrele de renume din ţară. În urma acestei prezentări, aş dori să subliniez importanţa dezvoltării şi implementării programelor de screening pentru cancerele digestive, ţinând cont de simptomatologia nespecifică şi de vârsta tot mai tânără a pacienţilor cu această patologie internaţi în Clinica de Chirurgie Generală I“, a conchis medicul şef al secţiei clinice Chirurgie I, chirurgul Răzvan Popescu.

Conducerea SCJU felicită întreaga echipă implicată în rezolvarea acestui caz complex, îi doreşte multă sănătate pacientei şi transmite constănţenilor că în Spitalul Judeţean Constanţa se depun toate eforturile pentru asigurarea unui act medical la cele mai înalte standarde. 

Dr Răzvan Popescu medic chirurg Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Sursa SCJU

Dr. Răzvan Popescu, medic chirurg Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Sursa SCJU 

Pe aceeaşi temă: 

Spitalul Municipal Mangalia va fi dotat cu un aparat de anestezie de ultimă generaţie 

Turiştii triplează numărul prezentărilor la Urgenţă de pe litoral. Cu ce probleme vin să ceară ajutorul medical

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite