Omicron poate aduce sfârşitul pandemiei. Factorul de care depinde acest lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinurile şi imunitatea naturală oferită de trecerea prin infecţia cu Omicron pot pune capăt pandemiei. FOTO EPA-EFE
Vaccinurile şi imunitatea naturală oferită de trecerea prin infecţia cu Omicron pot pune capăt pandemiei. FOTO EPA-EFE

Expertul în sănătate publică şi management sanitar Oana Geambaşu spune că Omicron ar putea duce la imunitatea colectivă şi la finalul pandemiei, fără însă ca boala să dispară în totalitate.

Ea a fost desemnată să coordoneze un vast studiu comandat de Comisia Europeană despre efectele pandemiei asupra ţărilor europene, la care participă peste 600.000 de oameni.

În lumina noilor date, după ce marţi, 4 ianuarie, în SUA au fost raportate peste un milion de infectări cu SARS-CoV-2, iar în Franţa peste 271.000, Oana Geambaşu spune că este o variantă plauzibilă să se atingă imunitatea de masă în urma infectării cu Omicron. Există însă şi o condiţie, anume să nu mai apară ulterior alte variante periculoase ale virusului.

„Varianta Omicron este mult mai contagioasă, iar până acum avem o rată mai redusă de spitalizare şi boală severă. Putem atinge imunitate de masă prin vaccinare sau prin infectarea unui procent crescut din populaţie. Vaccinarea la nivel global e la 58,5% din populaţie, iar Omicron se răspândeşte extrem de rapid. Felul în care va arăta 2022 depinde foarte mult de variantele noi care vor apărea, dar nimeni nu poate spune exact cum vor evolua”, spune Oana Geambaşu.

Restricţiile severe şi-au arătat limitele

În altă ordine de idei, Oana Geambaşu îi contrazice pe adepţii măsurilor dure şi spune că acestea sunt prea puţin eficiente în acest context. Aşa se explică şi faptul că în pofida cifrelor uriaşe nici SUA şi nici ţările din Europa de Vest, cu excepţia Olandei, nu iau în calcule un nou lockdown. Doar China insistă în continuare pe restricţii extrem de dure, însă focarele de Covid-19 apar în ciuda acestor eforturi.

„Restricţiile în contextul Omicron sunt relativ ineficiente la acest moment. Contagiozitatea este foarte crescută, mesele de Crăciun şi petrecerile de Revelion au fost un vector de răspândire, acum observăm urmările. Un lockdown nu ar avea efect, deja virusul este foarte răspândit”, precizează Oana Geambaşu.

oana geambasu

Oana Geambaşu crede că România ar trebui să se adapteze la situaţie şi să modifice anumite restricţii

Deşi în România poate să pară surprinzător, pentru a nu se ajunge la întreruperea unor activităţi din cauza numărului enorm de infectări, tot mai multe ţări au decis să renunţe la anumite restricţii.

„Efectul va fi că un număr crescut de persoane se vor infecta, iar asta va duce oricum la întreruperea unor activităţi. Ce trebuie să înţelegem este că situaţia este dinamică, iar răspunsul trebuie adaptat rapid. Iar în acest context vorbim de gestionarea situaţiei pentru a reduce efectele asupra sistemului sanitar şi asupra economiei.

Nu putem rămâne la 10-14 zile de izolare atâta timp cât vom avea un număr mult mai mare de infecţii. De exemplu perioada de incubaţie pentru varianta Omicron este mai redusă, recomandarea pentru testare este la 72 de ore de la expunere. În SUA CDC a recomandat reducerea perioadei de carantină şi izolare la cinci zile pentru persoanele asimptomatice sau în condiţiile în care simptomele dispar, iar în următoarele 5 zile să poarte masca atunci când se află în locuri publice, sau intră în contact cu alte persoane”, a conchis expertul.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Super virusul sau editarea genetică umană ar opri pandemia. De ce nu se încumetă nimeni să facă asta EXCLUSIV

Biserica Ortodoxă Română în pandemie, subiect de analiză la Oxford. Expert român: „Sfera religiosului a fost neglijată încă de la început” EXCLUSIV

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite