Mărturisirea dramatică a investitorului principal al Untold. Boala gravă de care suferă l-a determinat să investească într-o clinică de medicină alternativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Gadola a investit într-o clinică de terapii alternative. FOTO: Arhivă personală
Sorin Gadola a investit într-o clinică de terapii alternative. FOTO: Arhivă personală

Sorin Gadola, fostul investitor principal al Untold, a anunţat pe Facebook că suferă de o boală autoimună foarte gravă. Anul trecut el a renunţat la partea lui din firma care organizează cel mai mare festival din România pentru 540 de lei. Tânărul spune că a reuşit să se trateze la o clinică de medicină alternativă din Cluj-Napoca, al cărei partener a devenit.

Sorin Gadola, fiul omului de afaceri clujean Ştefan Gadola, un fost electrician ajuns om de afaceri cu o avere de 34-36 de milioane de euro, conform ediţiei din 2016 a Top 300 Capital „Cei mai bogaţi români”, a devenit cunoscut în 2015, după terminarea primei ediţii Untold. Faptul că prima ediţie a festivalului a fost organizată de un ONG şi mai ales faptul că Primăria Cluj-Napoca a alocat 400.000 de euro pentru organizare a creat controverse uriaşe, inclusiv rapoarte ale Curţii de Conturi care concluzionau că atât municipalitatea, cât şi Consiliul Judeţean au făcut finanţări nelegale (cazul se află pe masa judecătorilor clujeni, deoarece autorităţile locale au contestat rapoartele, în aceeaşi situaţie aflându-se, spre exemplu, şi Festivalul Internaţional de Film Transilvania). 

Gadola a renunţat la firma Untold SRL 


Iniţiatorul festivalului, Bogdan Buta, a decis înfiinţarea unei firme care să organizeze pe viitor Untold, un SRL controlat de Sorin Gadola, care avrea 51% din părţile sociale, 49% aparţinându-i lui Buta. Aportul principal pe care acesta l-a adus la organizarea Untold a fost acoperirea nevoii de bani care trebuiau plătiţi în avans, având în vedere că, de exemplu, în 2016 bugetul festivalului a fost de 5 milioane de euro. La final, festivalul a fost şi un succes financiar, dar pentru organizarea unui astfel de eveniment este nevoie şi de lichidităţi importante. Ziar de Cluj  relata, zilele trecute, că în martie 2016, s-a perfectat o Hotărârea a Adunării Generale a Asociaţilor UNTOLD - S.R.L, conform căreia Sorin Gadola îşi cesiona părţile sociale către Bogdan Buda, care devenea asociat unic în firmă. Suma pentru care a fost făcută această cesiune – 510 lei -  este ridicolă având în vedere bugetul festivalului de 5 milioane de euro în 2016, respectiv de 10 milioane de euro în 2017. 


Untold a fost un succes de la prima ediţie. FOTO: Untold 

untold foto facebook

Un exit cu semne de întrebare

Publicarea ştirii a ridicat multe semne de întrebare. La o parte dintre acestea a răspuns purtătorul de cuvânt al Untold, Ioana Racu, pentru publicaţia citată: „Este o reorganizare temporara ieşirea lui Sorin Gadola. El ramane un partener al proiectului Untold, dar în toată ecuaţia vor avea loc schimbări majore: se va înfiinţa un SA şi vor mai fi si alte entitati implicate". 
La alte întrebări a răspuns  Sorin Gadola, ieri, pe Facebook printr-o postare, preluată de Clujulcultural.ro, care i-a nedumerit pe mulţi: el a mărturisit că suferă de o boală gravă, la care nu a găsit un tratament clasic. A găsit leacul în cadrul unei clinici private din Cluj-Napoca, în care a decis să investească: „La început am fost pacientul lor, acum sunt partenerul lor (şi pacient în continuare) şi am hotărât că vom face acest concept împreună ca să instruim şi alti doctori în continuare, să dam mai departe acest concept de medicină integrativă”, a postat el. 

„Este vorba despre sănătate”

Sorin Gadola şi-a început astfel mărturisirea pe Facebook: „De regulă pe fb şi-n viaţă, încerc să mă cenzurez şi să deranjez cât mai puţin, dar în acelaşi timp încerc să transmit un #mesaj in care eu cred. Asadar urmatoarea expunere de informatii, multe, are de a face mai mult cu experienta mea si nu are nimic de a face cu acuzatii sau atacuri la persoane ori situatii sau sisteme. Este vorba despre experienta mea, fiecare alege sa creada sau nu, este vorba despre sanatate si nu in ultimul rand este vorba despre limitele pe care le-am atins in foarte multe incercari de a-mi rezolva sanatatea cu un buget considerabil.

De circa acum 7-8 ani am inceput sa experimentez niste dureri in tot corpul. Un fel de dureri interne, adica nu se manifestau in exterior. La inceput erau suportabile.. dar dupa un timp au ajuns sa-mi afecteze viata intr-un mod destul de crunt. Cum? Pai aceste dureri au inceput sa imi afecteze sistemul digestiv, absortia mineralelor si a vitaminelor, durerile s-au extins in ligamente, dureri de oase, dureri de colon, dureri de stomac, migrene (cu tot cu greturi si voma), mi-a fost afectată foarte tare energia şi după cum ziceam, nu în ultimul rând personalitatea.. viaţa”, a arătat Gadola. 

„Cât mai are de trăit?”

Fiul omului de afaceri clujean susţine că a căutat timp de 5-6 ani soluţii  medicale de tot felul:

„- medicamente de cap (printre diagnosticuri era si ipohondria)

- medicamente pentru sistemul digestiv

- medicamente pentru colon

- o gramada de minerale si vitamine cu concentratii imense (care oricum in mare parte nu se mai absorbeau, slabeam incotinuu)

- medicamente pentru alergii

- alte medicamente pentru stadii finale. De unde stiu ca primeam medicamente pentru stadii finale? terminale? ca rugam pe cineva sa-mi ia medicamentele ca sa nu fiu recunoscut ca Clujul e mic si nu ma ajutau parerilor tuturor despre ceva ce nici eu sau doctorii nu stiau ce am. Acel cineva venea inapoi plangand si ma intreba ce am, ce am patit ca farmacistele, dupa ce eliberau medicamentele pe prescriptie, i-au pus intrebari de genul „cat i-au dat doctorii sa mai traiasca si ce varsta are”. 

Ce i-au spus medicii de la Viena: boală autoimună la colon

„Concluzia, în ăştia 5 ani ar fi că mi s-au prescris foarte multe medicamente, am investit foarte mulţi bani, am urmat tratamente cât se poate de intense şi de puternice prin tot ce înseamnă clinici şi spitale din România, Austria, Germania.

Degeaba va scriu cati bani am investit in circa astia 5 ani ca nu ma veti crede, e o suma enorm de mare, evident am fost finantat de parinti, si uite asa am aflat: cu toti banii din lume nu mai pot face nimic pt mine.

Cum am aflat asta? Am simtit-o pe pielea mea si mi-au spus-o si doctorii in multe feluri.

O sa va zic doar concluzia medicala cu care m-a lasat spitalul din Viena.. de ce ei? Ca au avut factura cea mai mare si pareau cei mai profesionisti. La inceputul analizelor, in timpul proceselor m-a chemat doctorul sef si mi-a spus „ Te suspectam de cancer gastro-intestinal sau boala autoimuna. Daca ai cancer atunci stim care sunt urmatorii pasi, la boala auto-imuna nu prea avem ce face. „La sfârşitul analizelor, mai multi doctori au facut o sedinţă pentru cazul meu şi concluzia a fost: „Te anunţăm cu regret ca ai boala auto-imuna la colon, esti într-o situatie în care efectiv nu mai ştim ce este de facut””, a continuat Sorin Gadola povestea.

A început un tratament alternativ

Ce a făcut Gadola în faţa acestui diagnostic? „Mi-am schimbat stilul de viaţă, am început să meditez, să mă apropii mai mult de natură şi de credinţa mea. Pentru foarte multe disfuncţii aceasta schimbare m-a ajutat enorm însa pentru cea mai mare problema a mea, boala auto-imună, nu am vazut nicio schimbare, nici o imbunatăţire, înca dimpotriva, eram într-o cădere liberă.

Intre timp un prieten foarte bun mi-a recomandat o alternativa medicala, in domeniul bio-tehnologic. Stiam ceva informatii fundamentale din domeniu, dar mare lucru nu intelegeam.

Am zis ca mai fac un efort (eram foarte obosit psihic dupa 5 ani de incercari) si ma duc sa vedem despre ce-i vorba. Prima jumatate de an de tratament #biotehnologic, n-am inteles mare lucru, nu prea credeam, repet eram obosit”, explică el. A descoperit că avea intoleranţe alimentare foarte puternice la 99% din mâncare: „Din totalul de alimente de pe piata, eu aveam voie 3: mamaliga goala, orez alb sau cartof copt, fara alte ingrediente. De mai introduceam ceva in plus, incepea o lupta a corpului meu cu mine, de nu mai eram capabil de nimic, cel putin 3 zile si 3 nopti. Am dus-o asa 4-6 luni cu cele 3 alimente mentionate, dupa care am inceput sa introduc la recomandarea doctorilor din acel centru biotehnologic, o rosie, o ridiche, un peste.. Cateodata accepta corpul aceste alimente noi, cateodata se lupta cu mine pana la epuizare. Asta e descrierea mea în cuvintele în care pot, ce a însemnat boala auto-imună pentru mine, ce a însemnat pentru mine sa fiu auto-imun la mâncare.”

Din pacient a devenit partener

Tânărul susţine că tratamentul lui a durat în jur de 2-3 ani. „Dar vreau sa va zic ce am inteles de la acesti oameni din prima intalnire! => iubire, credinta si speranta. Aste 3 miracole, le-am simtit de cand i-am cunoscut prima data si le simt si acum de fiecare data cand ne revedem la „birou”. Acest „birou” este centrul de #sanatate din Cluj, se numeste Transilvania Healing Centre si l-am construit #impreuna pentru a aduce un concept nou de medicina in Romania. La inceput am fost pacientul lor, acum sunt partenerul lor (si pacient in continuare) si am hotarat ca vom face acest concept impreuna ca sa instruim si alti doctori in continuare, sa dam mai departe acest concept de medicina integrativa. Un concept care nu se opreste in fata bolilor auto-imune, alergiilor, intolerantelor alimentare, bolilor cronice si multe altele in care suntem convinsi (de altii) ca nu se mai poate face nimic. Un concept unde se vorbeste despre #cauzele situatiilor medicale aparute si nu simptomele”, a concluzionat el. 

Mărturisire cu efect publicitar

Sorin Gadola şi-a terminat mărturisirea invitându-i pe cei interesaţi la o întâlnirii cu medicii centrului într-un hotel din Cluj: „Toată echipa va fi prezenta, unde veti afla mai multe despre principiile medicinei integrative si probabil veti afla mai multe despre sanatate si mentinerea ei tinand cont de cauze si de precautie” El şi-a îndemnat prietenii să-i distribuie povestea: „sa dea #share ca nu stii niciodata la cine ajunge, nu stim noi prin ce trec alti oameni care probabil nu mai cred in sanse pentru ei, nu cred ca ii mai intelege cineva.

Eu am fost unul dintre acestia, nu am primit share sa aflu de acest concept, l-am aflat de la un prieten foarte bun insa mi-as fi dorit ca in aia 5 ani sa primesc multe share-uri”. 

O parte dintre terapiile practicate nu sunt prevăzute în Lege

Transilvania Healing Centre a fost inaugurată la începutul lunii iunie după o investiţie de 450.000 de euro, în aparatură şi know-woh, conform unei publicaţii locale. 

 „Clinica Transilvania Healing Centre  foloseşte metoda Dr. Holesch, o metoda din sfera medicinei biologice integrative pentru identificarea cauzelor bolii şi tratarea corespunzătoare”, se arată pe pagina de Facebook a clinicii.  De asemenea, în clinică se folosesc „medicina naturistă şi alte terapii biologice”. 

L-am întrebat pe doctorul Mihai Moisescu Goia, director executiv adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, în ce măsură astfel de terapii se pot desfăşura în mod legal în România. Acesta a susţinut că activitatea clinicii trebuie să respecte Legea nr. 118/2007 privind organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de medicină complementară/alternativă. „Asta înseamnă, pe de o parte că terapiile practicate trebuie să se regăsească printre cele prevăzute de lege”, a explicat Moisescu. Analizând anexa ataşată legii -care prevede tipuri de terapie în care se poate autoriza o astfel de clinică, nu am găsit „metoda Dr. Holesch”. Nici alte terapii care se practică la clinica respectivă nu s-au regăsit ca atare în anexa amintită, cum ar fi terapia cu frecvenţe Royal Raymond Rife, terapia orizontală WADIT, terapia pulsatilă pneumatică, terapia cu remedii florale Bach. 

Medicii trebuie să fie avizaţi de Ordinul Practicienilor în Medicină Complementară

Legea prevede că „Principalele domenii de practică ale medicinei complementare/alternative recunoscute pe plan mondial sunt prezentate în anexa care face parte integrantă din prezenta lege. Alte domenii de practică în medicina complementară/alternativă pot fi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii publice. Pentru fiecare dintre aceste domenii se vor crea de către asociaţiile din fiecare domeniu, în cazul în care nu există deja, standarde ocupaţionale care se revizuiesc periodic şi se aprobă conform reglementărilor legale în vigoare”. 

Pe de altă parte, Moisescu susţine că medicii care practică terapii complementare/ alternative trebuie să aibă avizul Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă. „Numai cu acest aviz pot activa legal aceşti doctori. Este vorba despre o organizaţie profesională similară cu Colegiul Medicilor”, a susţinut directorul. Pe de altă parte, reprezentanţii clinicii i-au spus reporterului „Adevărul” că activitatea se face cu „aviz de la Ministerul Sănătăţii, conform normelor”. 

Citeşte şi

Untold sau Neversea? Director de comunicare despre „canibalizarea” celor mai mari festivaluri din ţară

Culisele finanţării cu 6 milioane de euro a Festivalului Untold: „Ne-am dorit să nu mai planeze niciun fel de suspiciune“


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite