Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, va propune o lege organică pentru introducerea limbilor regionale în anumite zone ale ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO: Adevărul
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. FOTO: Adevărul

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a susţinut, astăzi, la Cluj, că Uniunea va face mai multe propuneri legislative şi de modificare a Constituţiei. Una dintre acestea prevede introducerea, printr-o lege organică, a limbilor regionale, acolo unde minorităţile ocupă o pondere semnificativă.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat astăzi, la Cluj, într-o conferinţă de presă, că formaţiunea va propune, în dezbaterile pentru modificarea Constituţiei, forma parlamentară de organizare a ţării, prin care preşedintele ar urma să fie ales de către cele două camere ale Parlamentuluii, în şedinţă comună, conform ziuadecj.realitatea.net.

Între propunerile UDMR se află şi cea de introducere a limbilor regionale, acolo unde minorităţile ocupă o pondere semnificativă. "Introducerea limbilor regionale ar urma să se facă printr-o lege oraganică", a declarat Kelemen Hunor.

Kelemen vrea şi modificarea caraterului naţional al Statului Român

Hunor a declarat, la 11 mai, la Sibiu, în cadrul Consiliul Reprezentanţilor Unionali, că propunere a uniunii maghiarilor cu privire la  modificarea Constituţiei României, rămâne modificarea articolului 1, alineatul 1, conform căruia se stipulează că “România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”. „ La primul articol noi am propus o modificare, o amendare care se referă doar şi doar la sintagma de stat naţional, nu la celelalte prevederi din articolul 1, am şi subliniat în discursul meu că doar despre acest lucru vorbim, despre această sintagmă de stat naţional, nu propunem nicio modificare privind statul unitar, indivizibil, suveran şi aşa mai departe, doar de stat naţional vorbim. Şi propunem o completare, după articolul 1, în care noi spunem că minorităţile naţionale sunt recunoscute ca factori constituanţi ai statului român, este o recunoaştere a comunităţilor naţionale a maghiarilor, germanilor, evreilor, romilor şi      şi a tuturor celor care trăiesc în ţara noastră. ", a explicat Hunor.

Pentru Constituţie, pragul de 50% trebuie să rămână


Kelemen Hunor a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări privind reducerea cvorumului la referendumuri, că nu "vede prea bine" scăderea acestui prag.

"Scăderea pragului la referendum de la 50 la sută la 30 la sută nu o vedem prea bine şi nu o susţinem. Credem că, pentru Constituţie, la referendum trebuie să rămână pragul de 50 la sută", a spus Kelemen, citat de Mediafax. Comisia juridică din Senat a aprobat, marţi, propunerea legislativă care reduce cvorumul la referendumuri la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente, fiind înregistrate două voturi "împotrivă".

Propunerea legislativă urmează să fie supusă votului plenului Senatului, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.

Citeşte şi 

Consiliul Reprezentanţilor Unionali ai UDMR. Kelemen Hunor: „Nu vrem radierea intregului art. 1 din Constituţie, doar a cuvantului «national»“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite