Cum s-au bătut consătenii lui Fărcaş să aibă taragotul pe stema comunei. Iniţial, Guvernul le-a transmis că pot pune „maximum o cheia Sol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dumitru Fărcaş a murit anul trecut, la vârsta de 80 de ani. FOTO: Mediafax
Dumitru Fărcaş a murit anul trecut, la vârsta de 80 de ani. FOTO: Mediafax

O comună din judeţul Maramureş este celebră în toată România pentru taragotiştii pe care i-a dat. Zilele trecute, Guvernul a aprobat stema localităţii, care conţine, în premieră, un taragot. Primăria vrea să construiască şi un monument în formă de taragot.

Guvernul României a aprobat, zilele trecute, stema comunei Groşi, unde s-a născut regretatul taragotist Dumitru Fărcaş. Elementul inedit constă într-un taragot de aur, care reprezintă, conform Hotărârii de Guvern, „tradiţia, folclorul muzical şi vestiţii taragotişti ai comunei”, arată Ziarul Faclia.

Stema comunei Groşi se mai compune dintr-un clopot inscripţionat cu o cruce treflată, o ramură de stejar cu două frunze şi o ghindă, respectiv o ramură de măr. Toate elementele sunt „de aur”, se arată în hotărâre.

„Iniţial ne-au spus că nu putem pune aşa ceva, ci maximum o cheia Sol“

Primarul Daniel Florin Boltea a declarat pentru „Adevărul” că ideea unei astfel de steme a avut la bază faptul că în comună există 4 taragotişti renumiţi: Dumitru Fărcaş, care este „cel mai important taragotist al României, plus doi profesori universitari de taragot la Cluj, mai tineri, Dan Gâdea şi Ioan Berci, şi un instrumentist foarte bun Marian Dorel, de la ansamblul Mărţişorul”.

O stemă pe care să fie reprezentat un taragot este o premieră în România. „Iniţial, ne-au spus că nu putem pune aşa ceva, ci maximum o cheia Sol. Am luat atunci (n. red. - în 2017) legătura cu maestrul Fărcaş care a vorbit cu cei din Comisie şi s-a aprobat”, a povestit primarul. Demersurile au durat 2 ani.

Rapsodul Dumitru Fărcaş s-a stins din viaţă la 80 de ani, în august 2018, într-un spital din Cluj-Napoca, fiind înmormântat în grădina din spatele casei părinteşti, din comuna maramureşeană Groşi.

Stema comunei Groşi din Maramureş

cluj stema farcas

Un edificiu în formă de taragot   

Primarul Daniel Florin Boltea susţine că municipalitatea are în plan să construiască, la intrare în comună, un monument în formă de taragot. „De asemenea, am depus la Ministerul Culturii un proiect de 12 milioane de euro pentru realizarea unui centru entocultural Dumitru Fărcaş. Avem schiţe, am identificat terenul, am făcut ridicări topo, am consultat arhitecţii, am adunat material pentru a putea depune proiectul” Acest centru cultural „Dumitru Fărcaş“ ar urma să aibă o scenă în aer liber cu o capacitate de 10.000 de locuri, sub formă de şură tradiţională din comună, o casă ţesătorului, o casă a fierarului, sub formă de muzee vii. De asemenea, aceasta va conţine şi un monument în formă de taragot. 

Casa memorială 

Primarul mai spune că s-au purtat discuţii cu familia pentru trecerea în patrimoniul Primăriei a casei lui Dumitru Fărcaş din Groşi pentru transformarea acesteia în casă memorială. Deocamdată nu s-a ajuns la o înţelegere. „Dacă nu reuşim în acest mod, dorim să facem o casă memorială în centrul comunei”.

Edilul mai spune că urmează ca Primăria să toarne un bust care-l reprezintă pe Dumitru Fărcaş, ce va fi amplasat fie în faţa casei regretatului rapsod, fie în faţa Primăriei. 

Citeşte şi

FOTO VIDEO Priveghi pentru Dumitru Fărcaş. Mesajul soţiei: „Mi-am pierdut perechea, dar el va rămâne o stea care vă va îndemna să vă iubiţi patria“

Florin Piersic, despre moartea lui Dumitru Fărcaş: „Sunt înmărmurit. Mi-a murit un frate“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite